fbpixel

Search icon
Search
More is More: Ο μαξιμαλισμός διεκδικεί τη θέση που του αρμόζει στη διακόσμηση
INTERIORS

More is More: Ο μαξιμαλισμός διεκδικεί τη θέση που του αρμόζει στη διακόσμηση

Νέα τάξη πραγμάτων στο χώρο του σπιτιού σας


Ο άτυπος κανόνας «όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα» υποστηριζόταν σθεναρά από τις εκάστοτε τάσεις στον χώρο της διακόσμησης, καθώς και από τους περισσότερους διεθνούς φήμης interior designers. Φαίνεται πως η κυριαρχία του μινιμαλισμού ασθενεί και τη θέση της για τη φετινή χρονιά παίρνει η επιτομή του πάθους, της δύναμης και της χαράς: ο μαξιμαλισμός.

Τολμηρά χρώματα, πολυτελή υφάσματα ακόμα και αναρχικά λεπτομερή μοτίβα συνδυάζονται, δημιουργώντας την τάση του σήμερα, επαναστατώντας δυνατά και αντικατοπτρίζοντας μια εποχή διεκδικήσεων και νέων αναζητήσεων. Μπορεί η αμερικάνικη κουλτούρα, πλέον, να απορρίπτει το μαξιμαλιστικό lifestyle που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια -καταφεύγοντας στον καθαρό μινιμαλισμό- παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να απορρίψει τη διαφυγή σε ένα ζωντανό περιβάλλον, με έντονο παλμό και άποψη, όπως είναι το εσωτερικό του σπιτιού σας.

Ο μαξιμαλιστικός σχεδιασμός γίνεται αμέσως αντιληπτός. Αν έχει επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία, η συναρπαστική σύγκρουση του χρώματος, η σχολαστική χρήση διαφόρων σχεδίων και ο εντυπωσιακός συνδυασμός εκκεντρικών υφών, τότε το αποτέλεσμα μπορεί μόνο να σας ενθουσιάσει. Φυσικά, δεν πρέπει να αισθάνεται ο καθένας ασφαλής να δημιουργήσει κάτι ανάλογο, χωρίς τον φόβο του να διασχίσει τη λεπτή γραμμή από την παραγωγή μιας ιδέας, στην υπερβολή.

«Σπάστε» τους κανόνες και διαμορφώστε τους χώρους του σπιτιού σας με γνώμονα τη διασκέδαση και την προσωπικότητα σας, αντλώντας έμπνευση από τις παρακάτω ιδέες και tips, ενώ παράλληλα ανακαλύψτε τις καινούργιες μορφές του μαξιμαλισμού.

Tips  

Πείτε μια Ιστορία

maximalism-istoria.jpg

Ο μαξιμαλιστικός σχεδιασμός, παλεύοντας με τον ίδιο του τον εαυτό, μπορεί να μετατραπεί στο απόλυτο διακοσμητικό χάος. Όπως υποστηρίζουν οι καλύτεροι interior designers του Λος Άντζελες, ιδιαίτερη είναι η σημασία της «φαντασίας» στον χώρο. Χαρακτηριστικά, μια άρτια προσέγγιση μαξιμαλισμού πρέπει να λέει μια ιστορία, να μοιάζει με ένα «οπτικό θέατρο». Δώστε έναν τίτλο, ένα όνομα στον χώρο σας, σκεφτείτε τι προσπαθεί να συνδυάσει, ποιους σκοπούς θα εξυπηρετεί και για ποιους ανθρώπους δημιουργείται. Τότε, το κάθε item συνδυάζεται έτσι, ώστε να αντιπροσωπεύει μια σκέψη και ανάγκη σας, έχοντας συμβολικό χαρακτήρα. Τα αντικείμενα της επιλογής σας δε θα σας διαψεύσουν, αφού θα αποτελούν μια σειρά πραγμάτων που μετουσιώνουν τις παραπάνω σκέψεις σας.

Πρόσθεσε την κατάλληλη δόση δράματος
maximalism-drama.jpg

Αν επιθυμείτε να πειραματιστείτε με μια μαξιμαλιστική αισθητική, τότε ξεκινήστε με μικρότερους χώρους, όπως δωμάτια, γωνίες πρωινού και προεκτάσεις εισόδου. Αυτά είναι εξαιρετικά μέρη για να πειραματιστείτε και να βγείτε από την comfort zone σας, καθώς αποτελούν μια σειρά δωματίων που επισκέπτεστε λιγότερο συχνά. Εκεί θα αισθανθείτε ελεύθεροι να δοκιμάσετε σχετικά νέες για εσάς και τα μέχρι τώρα δεδομένα σας προτάσεις. Προσθέστε την κατάλληλη δόση δράματος στο μαξιμαλιστικό σχεδιασμό του σπιτιού σας, ώστε να αποφύγετε την απρόσμενη δυσαρέσκεια σας με το αποτέλεσμα.

Ένας άλλος τρόπος να το δοκιμάσετε είναι ο εξής: Αγοράστε ένα φωτιστικό που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα επιλέγατε ποτέ. Όπως έναν παλαιό κρυστάλλινο πολυέλαιο που προσφέρει μια ενέργεια μαξιμαλισμού στον χώρο. Είναι αλήθεια ότι ο φωτισμός μπορεί να αλλάξει πραγματικά ένα δωμάτιο, χωρίς να το δεσμεύει ολοκληρωτικά.

Συμμετρία = Η Απόλυτη Λογική
maximalism-ymmetria.jpg

Η συμμετρία είναι καθοριστική για την επίτευξη της τάξης και της ισορροπίας σε ένα μαξιμαλιστικό δωμάτιο. Εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι διατηρώντας την απόλυτη λογική σειρά στο χώρο, η χρήση των διάφορων layers γίνεται ευκολότερη. Η λανθασμένη προσέγγιση γίνεται αντιληπτή, τη στιγμή που δεν θα διακρίνεται η οριστική σύνθεση του χώρου σας.

Να είστε ο εαυτός σας!
maximalism-o-eaytos-soy.jpg

Οι καλύτεροι χώροι μαξιμαλισμού είναι δημιουργίες των αληθινά έντονων προσωπικοτήτων. Είναι αλήθεια πως κάθε στιλ  -ακόμη και το πιο μινιμαλιστικό- διαχέει την ενέργεια του, όταν αυτό εκφράζεται ολόψυχα. Τολμήστε να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο, να επιλέξετε αντικείμενα και κομμάτια που εκπροσωπούν το πνεύμα σας και παραμείνετε πιστοί στις πρωτοβουλίες σας. Αν ο χώρος που διακοσμείτε μιλάει πραγματικά για εσάς, τότε εντοπίσατε το απόλυτο νόημα της εν λόγω τάσης.

Trends

Luxury

luxury.jpg

Πιστοί στο βωμό της θεότητας του μαξιμαλισμού, δηλαδή της υπερβολής, η υφή του βελούδου αποτυπωμένη σε έντονα και φωτεινά χρώματα συμπληρώνει απόλυτα την ανάγκη για εντυπωσιασμό. Τολμήστε να συνδυάσετε «θερμά» με «ψυχρά» χρώματα, πολυτελή αξεσουάρ και χρυσές ή ασημένιες λεπτομέρειες στον χώρο. Από ιδιαίτερα προσωπεία μέχρι κρυστάλλινους πολυελαίους, η συνολική ατμόσφαιρα θα αναδείξει τον πλουραλισμό των επιλογών σας. Τα δημιουργικά έπιπλα και η επιλογή δυνατών εικόνων τέχνης ανήκουν στις προτεραιότητες ενός μαξιμαλιστικού δωματίου. Παράλληλα, η πιο σοφιστικέ αντίληψη και η μεταμοντέρνα μορφή αντικειμένων εναρμονίζονται πλήρως με την τελική αίσθηση.

Bohemian
bohemian.jpg

Βυθιστείτε σε έναν μποέμικο μαξιμαλιστικό παράδεισο, επιλέγοντας μια μίξη από «ηλεκτρικά» κύματα βουκολικής ατμόσφαιρας και αξεσουάρ από ξύλο. Αξιοποιήστε τα vintage έπιπλα της οικογένειας σας, που πέρασαν σε εσάς από γενιά σε γενιά και τολμήστε να τα αναμίξετε με τις νέες τάσεις στη διακόσμηση. Χαλιά από απαλό μαλλί, βαθιές αποχρώσεις του πορτοκαλί και animal print στοιχεία θα σας κάνουν να αισθανθείτε το μποέμικο στοιχείο καλύτερα από ποτέ. Προσθέστε την κατάλληλη δόση βελούδου και είστε έτοιμοι να κατακτήσετε τη δημοφιλέστερη πρόταση του interior design για τη φετινή άνοιξη.

Extra Tip: Κρεμάστε μοναδικά αξεσουάρ στους τοίχους σας, όπως ιδιαίτερα Mexican Hats, καθώς και μαύρες λεπτομέρειες πολυτέλειας. 

Pop

Όποια και αν είναι η οπτική μαξιμαλισμού που θέλετε να πετύχετε, πάντα θα αξίζει να την κάνετε χρησιμοποιώντας μια πιο pop αισθητική. Τα χρώματα του ουράνιου τόξου ποτέ δεν έδειχναν τόσο καλά, όσο συνδυασμένα σε ένα άκρως φωτεινό και «ζωντανό» περιβάλλον. Επιλέξτε πίνακες με χρώμα, εκκεντρικά μοτίβα και υφάσματα διαφόρων σχεδίων που ακολουθούν την pop κουλτούρα στο μέγιστο βαθμό του. Τα γεωμετρικά prints σε μαξιλάρια και αξεσουάρ θυμίζουν καθαρόαιμη βρετανική διακόσμηση με επιρροές από funky και artistic στοιχεία που ξεχωρίζουν.

All about Art

all-about-art.jpg

Η επιλογή κάποιων ιδιαίτερων art work σε εμφανείς θέσεις του χώρου σας δίνουν την αίσθηση ενημερωμένης προοπτικής σε ό,τι αφορά την τέχνη. Αν φοβάστε την «ωμή» πλευρά του μαξιμαλισμού, απευθυνθείτε στην πιο καλλιεργημένη και «ήσυχη» μορφή του, αυτήν της τέχνης. Επιλέξτε τα έργα που σας συγκινούν και σας εμπνέουν, διαμορφώνοντας τον χώρο σας γύρω από αυτά. Κινηθείτε σε πιο σκοτεινές βασικές αποχρώσεις, αγαπήστε το πράσινο χρώμα και χρησιμοποιήστε το στην υπερβολή του. Μη διστάσετε να επενδύσετε στα αξεσουάρ, με ιδανικά coffee tables και φυτά εσωτερικού χώρου που θα ολοκληρώσουν άψογα το περιβάλλον, στο οποίο στοχεύετε.