fbpixel

Search icon
Search
ARTS & CULTURE

momix

ART ILLUSION

momix

Οι «Παραβάτες των φυσικών νόμων», MOMIX, επιστρέφουν στην Ελλάδα για να μας  προσφέρουν ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των αρτίστικων ψευδαισθήσεων! Το GLOW  συνάντησε τέσσερα μέλη της ομάδας, που μοιράστηκαν τη θαυμάσια εμπειρία που βιώνουν!    

Κρατώντας άσβεστο το παιδικό του όνειρο, ο Steven Ezra αποφοιτά από το σχολείο και μπαίνει στους Momix στα 18 του. Τελικά, τ’ όνειρο δεν τον προδίδει, αφού η «πρόκληση», όπως χαρακτηρίζει την ομάδα, του δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει τον κόσμο. «Νομίζω πως είμαι πιο ενημερωμένος για τον κόσμο και πιο καλλιεργημένος ως άνθρωπος». Μια συνηθισμένη μέρα του περιλαμβάνει γυμναστήριο -ασκήσεις για το καρδιαγγειακό- και  μαθήματα μπαλέτου, ενώ από τη διατροφή του εξαιρείται μόνο  το fast food. Η συνεργασία του με τον Moses Pendleton τον βοήθησε ν’ αναπτύξει την αντίληψή του για τον χορό και το σώμα του. «Ελπίζω να περνάω στο κοινό την ευχαρίστηση που νιώθω επί σκηνής. Αντιλαμβάνομαι συχνά ότι το κοινό απολαμβάνει την ερμηνεία μου, όπως κι εγώ».
Η ελληνίδα Nicole Loizides γίνεται η πρώτη μπαλαρίνα-μέλος των Momix το 1999, που μοιράζεται το όραμα του Pendleton και τον βοηθάει στις χορογραφίες. Η καθημερινότητά της  είναι ένα παζλ σκληρής εξάσκησης “floor barre” και αυστηρής vegan διατροφής, ενώ δεν τρώει μετά τις 20:00 και πίνει μόνο πράσινο τσάι. Στην παράσταση ένα λάθος μπορεί ν’ αποβεί μοιραίο: «Θυμάμαι δύο άντρες να κυλούν εκτός σκηνής με ρόδες κάτω από την κοιλιά τους και να γίνονται ένα με το πάτωμα, καθώς τα γρανάζια σπάσανε. Αυτό εκτίναξε τα πόδια τους πάνω από το κεφάλι τους, κάνοντας τους να μοιάζουν με σκορπιούς. Δε σταματήσαμε να κλαίμε από τα γέλια για 5’»! Για την ίδια, το ελληνικό κοινό είναι ένα από τα πιο ενθουσιώδη και υποστηρικτικά, ενώ αν υπήρχε μια λέξη συνώνυμη του Momix, αυτή είναι «κίνημα του φωτός»!
Η καλιφορνέζα χορεύτρια Rebecca Rasmussen, που κέρδισε της θέση της από οντισιόν στη Νέα Υόρκη, ξεκινάει τη μέρα της με μπαλέτο. Όταν έχει παράσταση, τρώει ένα ελαφρύ γεύμα 4 ώρες πριν και καρύδια για έξτρα ενέργεια, κάνει γιόγκα, ενώ η προθέρμανση στο μπαλέτο 2 ώρες πριν το show επιβάλλεται. Η ίδια αισθάνεται πως μαθαίνει διαρκώς και μεγαλώνει ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος. «Η εμπειρία του θιάσου Momix μου πρόσφερε τη δυνατότητα να πιστέψω στον εαυτό μου. Με τα ταξίδια έμαθα διαφορετικές κουλτούρες, ενώ συναντώ άτομα που μ’ εμπνέουν». Χαρακτηρίζει τη σχέση της με τον Pendleton δυνατή και αξιόπιστη, χάρη στην οποία εξωτερικεύει τις δυνάμεις της κι επικεντρώνεται στη λεπτότητα των κινήσεων.
Ο Brian Simerson, ένας από τους βασικούς χορευτές του θιάσου από το 1994, εξασκείται καθημερινά στη γιόγκα, το μπαλέτο, την ποδηλασία και το τρέξιμο. «Ο χορευτής του Momix πρέπει να είναι ισορροπημένος και πειθαρχημένος μέσω διάφορων μορφών σωματικής  άσκησης». Μία από τις πιο διασκεδαστικές στιγμές του ήταν όταν υποδύθηκε την μπάλα του μπέιζμπολ στο show “Baseball”. «Φορούσα μια γιγάντια μπάλα από αφρολέξ κι όταν πήγα να τη βάλω, ήταν τόσο σφιχτή που όταν έβαλα το κεφάλι μέσα, λιποθύμησα! Ξύπνησα εκτός μπάλας, ενώ η παράσταση συνεχιζόταν κανονικά»! Με μέντορα τον Pendleton, δηλώνει ότι αυτός ευθύνεται για τον χαρακτήρα που έχει δομήσει, ενώ αισθάνεται την ομάδα ως «δεύτερη οικογένειά του». Από τις παραστάσεις τους, τον έχει στιγματίσει η “Baseball” στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. «Δεν ξεχνάω την αίσθηση του να κάθομαι στη σκηνή, μια πεντακάθαρη νύχτα μ’ έναν ουρανό γεμάτο αστέρια και πανσέληνο, και να βλέπω τον φωταγωγημένο Παρθενώνα»!

Οι χορευτές 
αποκαλύπτουν…
• Το momix είναι είδος τροφής για νεαρά μοσχάρια!
• Όλα τα μέλη είναι χορευτές, όχι γυμναστές!
• Οι παραστάσεις δημιουργούνται σε μια σιταποθήκη στο δάσος του Connecticut!
• Συχνά, υπάρχουν περισσότερα άτομα στη σκηνή από αυτά που φαίνονται.  
• Κάθε καλοκαίρι, ο Moses Pendleton καίει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της προηγούμενης χρονιάς για να γιορτάσει το επικείμενο καλοκαίρι.
• Τα πιο ενθουσιώδη κοινά είναι το ιταλικό και το ελληνικό!
Info Dreamcatcher: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 1,2,3,4,5/4/2015.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΝΙΑ ΤΑΛΑΝΤΙΝΟΥ

GLOW LOVES

Θέλετε ένα πολυτελές διαμέρισμα; Επενδύστε σε έναν διαχρονικό εξοπλισμό
AGENDA

Θέλετε ένα πολυτελές διαμέρισμα; Επενδύστε σε έναν διαχρονικό εξοπλισμό