fbpixel

Search icon
Search
Μήπως είστε αναβλητικοί και δεν το ξέρετε; Γνωρίστε τις κατηγορίες
PSYCHOLOGY

Μήπως είστε αναβλητικοί και δεν το ξέρετε; Γνωρίστε τις κατηγορίες

Η συνήθεια που θα σταματήσουμε, από σήμερα κιόλας


Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015, έδειξε πως ένας άνθρωπος χάνει περισσότερες από 55 ημέρες το χρόνο, καθυστερώντας περίπου 218 λεπτά κάθε μέρα εκτελώντας ασήμαντα πράγματα. Είτε χαρακτηρίζεστε από αναβλητικότητα είτε όχι, αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια αρκετά συχνή τακτική. Σε όλους μας αρέσει να σκεφτόμαστε πως όλες οι υποχρεώσεις θα ολοκληρωθούν εντός χρόνου και σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, αλλά στην πράξη συμβαίνει αυτό;

Η καθυστέρηση και η εύρεση δικαιολογιών, προκειμένου να αναβάλλετε διαρκώς μια κατάσταση, μόνο δυσκολίες μας δημιουργεί. Οι «ανοιχτές» υποθέσεις μας αποσυντονίζουν από το πρόγραμμά μας, με αποτέλεσμα να βρεθούμε σε μια σύγχυση. Όλο αυτό το συναίσθημα εκδηλώνεται σε άγχος και έλλειψη παραγωγικότητας. Ως ένα σημείο είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρξουν φορές που λόγω προσωπικών αδυνατούμε να ασχοληθούμε με ορισμένες εργασίες. Αυτό μετατρέπεται σε μια κακή συνήθεια, όταν ξεκινάμε να χάνουμε τον έλεγχο και σιγά σιγά ξεκινάει να κυριαρχεί στη ρουτίνα μας.

shutterstock-1891151218.jpg

«Μην αφήνετε για αύριο αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα»!

Μια αλήθεια, η οποία θα πρέπει να μας συνοδεύει στη ζωή μας. Κάθε πρόβλημα κρύβει από πίσω μια λύση. Το σημαντικό είναι να το αναγνωρίσουμε για να καταφέρουμε βήμα–βήμα να το εγκαταλείψουμε. Έτσι, λοιπόν, και σ' αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα είδη αναβλητικότητας. Βρίσκοντας αυτό που σας χαρακτηρίζει, θα μπορέσετε να το διαχειριστείτε κατάλληλα. Θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι, το πόσο καλύτερα θα αισθάνεστε, εάν δεν αποφεύγετε μερικά πράγματα μες την καθημερινότητα.

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω τους 4+1 τύπους της.

The Dreamers

    Αντιπροσωπεύουν το στοιχείο της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Στο μυαλό τους είναι όλα με μία συγκεκριμένη σειρά, αλλά τη στιγμή που χρειάζεται να αναλάβουν δράση, τα παρατάνε. Απουσιάζει ο ρεαλισμός από τις σκέψεις τους, γι αυτό και καταλήγουν σε μια χαοτική πραγματικότητα. Εάν ανήκετε σε αυτούς τους ανθρώπους, τότε φροντίστε να κάνετε ένα βήμα πίσω. Θέστε εύκολους, μικρούς στόχους και μην υπερβάλλετε.

    4174025250-2-1-1.jpg

    The Perfectionists

      Λόγω του ότι επιθυμούν να εκτελούν τα πάντα με άψογο τρόπο, αυτό πολλές μετατρέπεται σε «παγίδα}. Η τελειομανία τους οδηγεί στο να βγαίνουν εκτός προγράμματος, καθώς δίνουν προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα να καθυστερούν εργασίες που θα όφειλαν να είχαν ολοκληρωθεί. Επομένως, όταν οργανώνετε να κάνετε κάτι, θέστε κι ένα χρονικό όριο. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναγκαστείτε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να είστε συνεπείς.

      The Anxious 

        Το άγχος γίνεται ο δυσκολότερος εχθρός μας ως προς τις υποχρεώσεις μας. Είναι ικανό να μας αποδιοργανώσει πλήρως, εξαιτίας του φόβου που μας κυριεύει για το πώς και πότε θα γίνουν όλα. Η σκέψη της αποτυχίας είναι παρούσα. Δεν θα πρέπει να το αμελήσουμε, αντιθέτως να επενδύσουμε ακράδαντα στην βελτίωση του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθάει η γιόγκα και ο διαλογισμός, για να καθαρίσει το μυαλό.

        1-1.jpg

        The “Full-time job”

          Αυτοί οι τύποι χρονοτριβούν και είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί. Στα λόγια αναλαμβάνουν πολλά tasks, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούν να τα βάλουν σε μια σειρά προτεραιότητας. Αυτό έχει ως συνέπεια να επικρατεί ένα χάος και προχωρούν στην αναβολή λήψης των αποφάσεών τους. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να δουλέψετε και να μάθετε να λέτε και μερικά «όχι». Επίσης, αποτελεσματική θα φανεί και η θέση προτεραιοτήτων. Καταγράψτε όσα πρέπει να κάνετε και τοποθετήστε από το πιο σημαντικά στα πιο «ασήμαντα». 

          The Infallibles

            Αυτή η κατηγορία αναφέρεται σε όσους αναβάλλουν εργασίες, οι οποίες πρόκειται να ελεγχθούν. Τρομάζουν στην ιδέα πως θα τους ασκηθεί κριτική και κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να μη συμβεί. Το θέμα είναι πως με αυτόν τον τρόπο δεν αλλάζει αυτό. Επομένως, φροντίστε στις απαιτητικές για εσάς καταστάσεις να διαθέτετε περισσότερο χρόνο. Εστιάστε πρώτα στο δύσκολο κομμάτι και στο τέλος θα έχετε μια καλή αίσθηση ολοκλήρωσης.