fbpixel

Search icon
Search
Michelin Guide 2024: Αυτό είναι το ελληνικό εστιατόριο που κέρδισε για πρώτη φορά το πολυπόθητο αστέρι
TASTE

Michelin Guide 2024: Αυτό είναι το ελληνικό εστιατόριο που κέρδισε για πρώτη φορά το πολυπόθητο αστέρι

Και οι υπόλοιποι νικητές της Ελλάδας


Ο οδηγός Michelin, η σημαντικότερη γαστρονομική διάκριση, δημοσίευσε τις επιλογές του για τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας για το 2024. Ο συνολικός φετινός απολογισμός μετράει 13 πολυπόθητα αστέρια σε 12 διαφορετικά εστιατόρια, με το εστιατόριο Makris, να είναι η ευχάριστη έκπληξη στη λίστα, κερδίζοντας το πρώτο αστέρι στην ιστορία του.

Για τη γενικότερη εικόνα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής ο Gwendal Poullennec, διευθυντής του οδηγού Michelin, ανέφερε τα εξής στη σχετική ανακοίνωση: «Η ελληνική κουζίνα ενσαρκώνει την ψυχή της Μεσογείου και του Αιγαίου, μια γαστρονομική κληρονομιά που γεφυρώνει παραδόσεις και περιοχές. Σήμερα, αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από μια απλή πολιτιστική έκφραση: αποτελεί στρατηγικό μοχλό για την ελληνική οικονομία και όχημα διεθνούς επιρροής. Στο σταυροδρόμι τουρισμού και γαστρονομίας, η Ελλάδα αξιοποιεί την ικανότητά της να συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την αυθεντικότητα».

Τα φετινά αστέρια της Αθήνας

Όπως αναφέραμε, το εστιατόριο Makris, για πρώτη φορά λαμβάνει τη διάκριση του ενός αστεριού από τον οδηγό Michelin, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στις φετινές επιλογές. Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα κτίριο γεμάτο από τη συναρπαστική τοπική ιστορία της Αθήνας, με ένα γυάλινο δάπεδο που αποκαλύπτει αρχαία αντικείμενα κάτω από το έδαφος. Στο τιμόνι του βρίσκεται ο σεφ Πέτρος Δήμας που χρησιμοποιεί το δημιουργικό μαγειρικό του ταλέντο για να αναδείξει την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας. Η μερίδα του λέοντος των συστατικών προέρχεται από τη φάρμα του σεφ, που βρίσκεται μόλις 45 λεπτά από το εστιατόριο, κάτι που ενισχύει την ποιότητα των πιάτων που κοσμούν τα μενού του.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα αστέρια, δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη αλλαγή, με εξαίρεση το Varoulko του Λευτέρη Λαζάρου, το οποίο δεν κατάφερε να λάβει την διάκριση του ενός αστεριού μετά από περισσότερα από 20 χρόνια που την διατηρούσε. Κατά τα άλλα το τοπίο παραμένει το ίδιο. Το Delta, συνεχίζει να διατηρεί το τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στην Ελλάδα, λαμβάνοντας τη διάκριση των 2 αστεριών. Η δημιουργική κουζίνα του Θάνου Φέσκου και Γιώργου Παπαζαχαρία, αποτελεί ένα μοναδικό πάντρεμα της Ελληνικής με Σκανδιναβικής κουζίνας, με ζυμώσεις και σπάνια υλικά να κυριαρχούν σε κάθε πιάτο. Τα υπόλοιπα εστιατόρια που διατήρησαν τη διάκριση του ενός αστεριού είναι τα Botrini’s, CTC Urban Gastronomy, Hervé, Hytra, Patio, Pelagos, Soil, Σπονδή, Tudor Hall όπως και το The Zillers.

Τα πράσινα αστέρια

Ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται να γίνει στη διάκριση με πράσινο αστέρι, την οποία έλαβαν τα εστιατόρια Delta, Patio και Soil. Η συγκεκριμένη, αποδεικνύει ότι σε ένα εστιατόριο, η γαστρονομική εξέλιξη και η γαστρονομική αριστεία συμβαδίζουν με τη δέσμευση στην οικολογία και την περιβαλλοντική ευθύνη. Η προσέγγιση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις αυξανόμενες προσδοκίες των πελατών, οι οποίοι αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τη σημασία της εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών σε όλους τους κλάδους, αναφέρει χαρακτηριστικά ο οδηγός Michelin.

Bib Gourmand

Αυτή η κατηγορία αναδεικνύει τα εστιατόρια που προσφέρουν την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Φέτος, η ομάδα επιθεώρησης του οδηγού επέλεξε έξι χώρους όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα πλήρες γεύμα, σε λογική τιμή. Οι Cerdo Negro 1985, Fine Mess Smokehouse, Jerár και Nolan διατηρούν τη διάκρισή τους ενώ προστίθενται δύο νέα εστιατόρια. Το Akra, των σεφ Γιάννη Λουκάκη και Σπύρου Πεδιαδιτάκη, και το Pharaoh, του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη. Τα δύο αυτά εστιατόρια ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη ματιά,με την οποία παρουσιάζουν την ελληνική κουζίνα, συνδυάζοντας τη παράδοση με σύγχρονες τεχνικές.

Τα προτεινόμενα εστιατόρια του οδηγού

Τέσσερα νέα εστιατόρια κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τον οδηγό, χάρη στο υψηλό επίπεδό τους, και να κερδίσουν μία θέση στη φετινή λίστα. Με τα Dolli's, Esthiō, Gallina και Ovio, ο αριθμός των προτεινόμενων εστιατορίων στην Αθήνα αυξήθηκε σε 18 για το 2024.

Κεντρική φωτογραφία: Makris Restaurant