fbpixel

Search icon
Search
Μια βραδιά υψηλών γαστρονομικών αξιώσεων με την πολυβραβευμένη Ana Roš στο μαγευτικό περιβάλλον του Sani Gourmet
TASTE

Μια βραδιά υψηλών γαστρονομικών αξιώσεων με την πολυβραβευμένη Ana Roš στο μαγευτικό περιβάλλον του Sani Gourmet

Ένα δείπνο πολλών αστέρων με την υπογραφή της πιο ανατρεπτικής σεφ της παγκόσμιας γαστρονομίας στο εστιατόριο Elia


Το όνομα της Ana Roš έχει γίνει συνώνυμο με την υψηλή σλοβενική γαστρονομία σε τέτοιο βαθμό που το εστιατόριό της, Hiša Franko, έχει τιμηθεί με τρία αστέρια Michelin και το πράσινο αστέρι Michelin. Αυτοδίδακτη και ανατρεπτική, η καριέρα της στις κουζίνες θα λέγαμε ότι ξεκίνησε απροσδόκητα, αφού η ίδια υπήρξε δεινή σκιέρ και μέλος της εθνικής ομάδας νέων της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι που ένας σοβαρός τραυματισμός τερμάτισε την πορεία της στον αθλητισμό. Συνεχίζοντας σε πιο ώριμα μονοπάτια, η ίδια αποφάσισε να σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης στην Ιταλία, με σκοπό να γίνει διπλωμάτης, ενώ μιλάει επτά γλώσσες. Κάπου εκεί, η μοίρα της επιφύλαξε να πάρει έναν διαφορετικό δρόμο, έναν δρόμο που τελικώς αποτέλεσε αφετηρία για την πραγμάτωση της μαγειρικής της επιτυχίας και την ανάδειξή της ως μια από τις πιο κορυφαίες σεφ των τελευταίων χρόνων. 

sgar-59.jpg

Η Ana γνώρισε τον γιο του ιδιοκτήτη του εστιατορίου Hiša Franko, Valter Kramar, με τον οποίο παρέμειναν παντρεμένοι έως και το 2017. Αναλαμβάνοντας το εστιατόριο στη Σλοβενία από τους γονείς του, εκείνος σομελιέ, κι έχοντας στο πλευρό του την Αna, οι δυο τους κατάφεραν μετά από δυσκολίες και επαγγελματικά αδιέξοδα να φέρουν στο κατά τ' άλλα οικογενειακό εστιατόριο μια σύγχρονη ματιά. Η Roš εντελώς αυτοδίδακτη πέρασε για καιρό τον χρόνο της στις κουζίνες, βουτηγμένη σε βιβλία μαγειρικής, μελέτησε τεχνικές μαγειρικής και τη σύσταση των συστατικών, παρακολούθησε συνέδρια τροφίμων, ταξίδεψε πολύ με τον σύντροφο και συνέταιρό της σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο προκειμένου να αντλήσει έμπνευση...

Κι έτσι έγινε. Ανακαλύπτοντας τη μαγειρική της ευφυΐα, μια Ιταλίδα δημοσιογράφος τήν έφερε στο προσκήνιο του γαστρονομικού χάρτη, γράφοντας για το εστιατόριό της και κάνοντάς το ένα από το πιο δημοφιλή του κόσμου. Και κάπως έτσι μέχρι το 2010, η γαστρονομική της πρωτοπορία κέρδισε διεθνή αναγνώριση, κατακτώντας τον τίτλο Best Female Chef στη λίστα The World’s 50 Best Restaurants και πρωταγωνίστησε στο δικό της επεισόδιο του Chef's Table το 2017. Πέρυσι η Roš κατατάχθηκε τρίτη στα βραβεία Best Chef Awards ενώ το Hiša Franko κατέκτησε τη 32η θέση στη λίστα The World’s 50 Best Restaurants. Αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, σήμερα προωθεί τον γαστρονομικό τουρισμό παγκοσμίως. 

sgar-92.jpg

Η σπουδαία Roš βρέθηκε στο Sani Resort με αφορμή το πιο επιτυχημένο γαστρονομικό φεστιβάλ της Ελλάδας, το Sani Gourmet και ετοίμασε ένα exclusive dinner στο εστιατόριο Elia, που προκάλεσε δυνατές συγκινήσεις. Η πολυταξιδεμένη σεφ που αγαπάει την Ελλάδα, όπως δήλωσε στον εναρκτήριο λόγο της, ακολουθεί πιστά τις αρχές που επιβάλλει η σύγχρονη βιώσιμη γαστρονομία, μαγειρεύει έχοντας στο μυαλό της την εποχικότητα και αντλεί έμπνευση από όσα προσφέρει η φύση, όπως ακριβώς έκανε και κατά την επίσκεψή της στη Χαλκιδική. Σε ένα απόλυτα φιλόξενο περιβάλλον, με χαμόγελο στα χείλη, η ίδια η σεφ μας σύστησε ένα μενού πολλών αστέρων, το οποίο μας προέτρεψε να δοκιμάσουμε αποκλειστικά με τα χέρια - πέρα από ένα εκπληκτικό οrzotto θαλασσινών, το οποίο μας επέτρεψε να γευτούμε με κουτάλι.

ana-ros.jpg

Η βραδιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προσδοκίες, με τα δύο πρώτα ορεκτικά να «ξυπνούν» τους γευστικούς μας κάλυκες: ένα ντελικάτο μύδι και ένα τάκο με ορτύκι. 

ana-ros-1.jpg

Σειρά είχαν τα μοναδικά beignets γεμιστά με ζυμωμένο τυρί cottage, άγριο σχοινόπρασο και αυγοτάραχο πέστροφας και μια σαλάτα ελληνικού χαρακτήρα με τα καλύτερα λαχανικά της γης μας. 

ana-ros-2.jpg

Το γευστικό μας ταξίδι συνεχίστηκε με ένα πιάτο με τα λεγόμενα ζυμαρικά Ana, γεμιστά με ρικότα, ντομάτα και άγρια μεσογειακά βότανα, ενώ τα δύο τελευταία πιάτα του μενού αποτέλεσαν και το μεγαλύτερο ατού της: ένα φανταστικό orzotto θαλασσινών και μία dosa (σκεφτείτε κρέπα) με αρνί, που δεν άφησε περιθώρια λάθους. Η διαδρομή στα γαστριμαργικά μονοπάτια που δημιούργησε για εμάς η Ana έκλεισε με ένα δροσιστικό επιδόρπιο με όνομα «έκρηξη καρπουζιού». Όλα τα πιάτα συνοδεύονταν από ένα άκρως επιμελημένο wine pairing, με ετικέτες κρασιών από διεθνείς και ελληνικούς αμπελώνες.

sgar-100.jpg

Η Ana Roš μοιράστηκε μαζί μας ένα πραγματικά μοναδικό διήγημα γεύσεων, παρουσιάζοντας όχι μόνο την έμπνευσή της πίσω από τις γαστρονομικές της προτάσεις, αλλά και ευχαριστώντας ιδιαίτερα τα μέλη της ομάδας της που συνέβαλαν ώστε να αφηγηθεί με αριστοτεχνία τη μαγειρική της ιστορία!