fbpixel

Search icon
Search
Μια συγκλονιστική έκθεση με ρούχα του Balenciaga που αποτελεί ωδή στην ισπανική δημιουργία
ARTS & CULTURE

Μια συγκλονιστική έκθεση με ρούχα του Balenciaga που αποτελεί ωδή στην ισπανική δημιουργία

Τα κομμάτια εκτίθενται μπροστά σε έργα τέχνης κι εντυπωσιάζουν


Μία ιδιαίτερη έκθεση παρουσιάζεται φέτος το καλοκαίρι στο μουσείο Thyssen-Bornemisza στη Μαδρίτη που αποτελεί την σπουδαιότερη που έχει δημιουργηθεί στη μνήμη του σπουδαίου σχεδιαστή Cristóbal Balenciaga. Οι επισκέπτες θα εξερευνήσουν την επιρροή της ισπανικής ζωγραφικής στις δημιουργίες αυτού του ανεπανάληπτου maitre της υψηλής ραπτικής, που ο Chistian Dior αποθέωνε συνέχεια λέγοντας: «Εμείς με το ύφασμα, κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά ο Balenciaga κάνει ό,τι θέλει».

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Eloy Martínez, δίνει τον τίτλο Balenciaga and the Spanish Painting θέλοντας να τονίσει τον συνεχή διάλογο μεταξύ του σχεδιαστή και των έργων τέχνης. Έτσι, τονίζει τα υπέροχα φορέματα μπροστά από τους πίνακες μεγάλων ισπανών καλλιτεχνών όπως ο El Greco, ο Velázquez και ο Goya. Η ίδια με την μεγάλη εμπειρία που έχει, αφού έχει επιμεληθεί τις εκθέσεις προς τιμήν του Hubert de Givenchy στο ίδιο μουσείο και ακόμη μία στο Cristóbal Balenciaga Museum στην Getaria, δίνει τον καλύτερό της εαυτό κι εκπλήσσει το κοινό για ακόμη μία φορά. 

balenciaga3.jpg
389173-dhS8C.jpg

Οι επισκέπτες θα έχουν την τύχη να θαυμάσουν 90 δημιουργίες του σχεδιαστή και 55 πίνακες του 16ου και 20ου αιώνα, που φαίνεται να είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με τα αριστουργήματά του. Η επιλογή των έργων τέχνης έγινε από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας όπως το National Museum of Prado και το Museum of Fine Arts of Bilbao. Αναμφίβολα, για όλους τους fashion designers οι καλές τέχνες έχουν υπάρξει σημείο αναφοράς, καθώς μέσα από αυτές εμπνέονται και αποτίουν φόρο τιμής στην κουλτούρα κάθε περιοχής και την εκάστοτε χρονική περίοδο. Ο Balenciaga, θεωρείται αν ο όχι ο σημαντικότερος, ένας από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές μόδας όλων των εποχών, καθώς τα σχέδιά του εμπνέουν τους νέους ανθρώπους μέχρι και σήμερα.

Όσοι καταφέρετε να επισκεφτείτε την Μαδρίτη, δεν πρέπει να χάσετε αυτή τη μοναδική συνύπαρξη, αφού θα παρατηρήσετε πως όλα τα ρούχα έχουν επιρροές από τους πίνακες που εκτίθενται. Θα εκπλαγείτε από τις ιδιαίτερες και luxury λεπτομέρειες, που θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε από πολύ κοντά και θα κατανοήσετε απόλυτα γιατί ο Balenciaga, θεωρείται ο «πατέρας» του design. 

1564738610570355-balenciaga-exhibition-by-museo-thyssen-and-las-rozas-village-4.jpg

Όλοι οι τοίχοι του χώρου τέχνης κινούνται σε σκούρες αποχρώσεις, ενώ τα εκθέματα είναι χωρισμένα ανάλογα με το χρώμα και την περίοδο που δημιουργήθηκαν. Από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μπορείτε να περιηγηθείτε μερικώς στην έκθεση, ενώ θα δείτε πως πολλά από τα φορέματα είναι ακριβώς ίδια με τους πίνακες από πίσω τους. Για πολλούς θεωρήθηκε μία εκπληκτική συνύπαρξη ισπανών δημιουργών και ίσως από τις καλύτερες εκθέσεις του καλοκαιριού.

balenciaga2rooms-rV2aq.jpg

Έπειτα, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο Balenciaga αγαπούσε πάντα την χώρα καταγωγής του, καθώς ο ίδιος γεννήθηκε στην Cetaria, όπου σήμερα βρίσκεται το μουσείο του. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια, καθώς ο πατέρας του ήταν ψαράς και η μητέρα του μοδίστρα, όμως από μικρή ηλικία, η υψηλή ραπτική και τα ρούχα κατείχαν ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Παρακολουθούσε από μακριά τις πλούσιες κυρίες της εποχής με τα όμορφα φορέματα και τα ακριβά υφάσματα. Έτσι, λίγα χρόνια αργότερα κατόρθωσε να πιάσει δουλειά ως μέλος του προσωπικού του παλατιού, που ήταν επιφορτισμένο με το σιδέρωμα. Εκεί, παρατηρούσε και μελετούσε τα ενδύματα της μαρκησίας, ώσπου ήρθε η μέρα που του επέτρεψε να σχεδιάσει ένα φόρεμα για αυτήν κι εκείνη το φόρεσε στην εκκλησία. Από εκείνη τη μέρα, έγινε η αρχή της σπουδαίας καριέρας του ισπανού μόδιστρου...

balenciaga2.jpg
pareja-5-grnd-e1562930094310-Fi40z.jpg

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Όσοι βρεθείτε στην υπέροχη αυτή πόλη και πρωτεύουσα της Ισπανίας θα θαυμάσετε μία μοναδική στιγμή τέχνης και σχεδιασμού που τόσο ξεχωριστά σκέφτηκαν οι εμπνευστές της. Θα γνωρίσετε διαφορετικές πτυχές των καλλιτεχνών, ακόμη και έργα που για πρώτη φορά παρουσιάζονται. Τέλος, αυτή η ιδιαίτερη πλευρά του Cristóbal Balenciaga θα σας εκπλήξει και ταυτόχρονα θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε το μεγαλείο της προσωπικότητάς του. Μην την χάσετε!

Info: Thyssen-Bornemisza Museum, Μαδρίτη έως τις 22 Σεπτεμβρίου

Πηγή: forbes.com