fbpixel

Search icon
Search
Μια πρώτη ματιά στο Salone del Mobile 2023 που θα σχεδιαστεί ως μία αυτόνομη πόλη
DESIGN NEWS

Μια πρώτη ματιά στο Salone del Mobile 2023 που θα σχεδιαστεί ως μία αυτόνομη πόλη

Το art fair θα λάβει χώρα από τις 18 έως τις 23 Απριλίου στο Μιλάνο


Το Salone del Mobile 2023 θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 23 Απριλίου, επιστρέφοντας στις παραδοσιακές ανοιξιάτικες ημερομηνίες του για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Η έκθεση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη διοργάνωση του 2023, με ένα νέο πολιτιστικό πρόγραμμα που θα προσφέρει στους επισκέπτες της μια ανανεωμένη και βελτιωμένη εμπειρία. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή της Euroluce (έκθεσης φωτιστικών), η διάταξη της οποίας είναι εμπνευσμένη από τον αστικό σχεδιασμό, ώστε να επαναπροσδιοριστεί ως «πόλη του φωτός».

Δημιουργία συνδέσεων

2-IZmek.jpg
Corraini bookshop by Formafantasma | (Image credit: Courtesy Salone del Mobile)

Για το 2023, το Salone επεκτείνει την εμβέλειά του για να υποδεχτεί ένα νέο πολιτιστικό πρόγραμμα στις αίθουσές του, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Beppe Finessi και μια ομάδα επαγγελματιών του κλάδου. «Δουλέψαμε με μια διεπιστημονική προσέγγιση: το design είναι ήδη παρόν στο Salone del Mobile, οπότε με το πρόγραμμά μας στοχεύουμε να φέρουμε την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη φωτογραφία στους χώρους της έκθεσης», λέει ο Finessi. Η συμβολή του θα περιλαμβάνει ένα βιβλιοπωλείο από τον ιταλικό εκδότη Corraini και σχεδιασμένο από την Formafantasma, καθώς και διάφορες εκθέσεις που θα φέρουν νέες έννοιες δημιουργικότητας και φαντασίας στην έκθεση.

«Ο κόσμος έρχεται στη Salone για να ανακαλύψει όλα τα νέα από τα μεγάλα design brands, αλλά και για να δημιουργήσει σχέσεις και συνδέσεις. Και αυτό είναι που μας έλειψε», λέει η πρόεδρος του art fair, Maria Porro. «Για να δημιουργηθούν αυτές οι συνδέσεις, η διάταξη της έκθεσης είναι πολύ σημαντική. Έτσι αποφασίσαμε να έχουμε μια πιο αστική προσέγγιση. Να τη συλλάβουμε ως μια πόλη, μια "ιδανική πόλη", ξεκινώντας από τα περίπτερα της Euroluce.» 

Ο σχεδιασμός των περιπτέρων ανατέθηκε στο μιλανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Lombardini 22, το οποίο θα δημιουργήσει μια διάταξη που θα κάνει ακόμα καλύτερη την εμπειρία κατά τη διάρκεια της διαδρομής των επισκεπτών. Η νέα διαρρύθμιση θα είναι εμπνευσμένη από τα ιταλικά ιστορικά κέντρα πόλεων, επαναπροσδιορίζοντας την έκθεση ως πόλη, για την οποία η Euroluce θα χρησιμεύσει ως πειραματικό πεδίο.

Euroluce 2023: η έκθεση ως πόλη

3-ujQwr.jpg
Costellazioni by Formafantasma at Euroluce | (Image credit: Courtesy Salone del Mobile)

Η Euroluce 2023 θα παρουσιάσει μια ριζική ανανέωση των περιπτέρων του. «Έχουμε επικεντρωθεί στον φωτισμό ως αντικείμενο, στο σχήμα του. Όμως το φως συνδέεται όλο και περισσότερο με την τεχνολογία, με τον τρόπο που αντιδρά στον άνθρωπο, με το πώς επηρεάζει τον τρόπο που βιώνουμε έναν χώρο», συνεχίζει ο Porro.

Εκτός από τα περίπτερα των εταιρειών θα υπάρχει μια σειρά από εκθέματα, που ονομάζονται «Αστερισμοί» και περιλαμβάνουν έργα δημιουργών, όπως είναι οι Sarah Illenberger και Patrick Tuttofuoco. Αρθρωτά περίπτερα κατασκευασμένα από χαρτί και ξύλο (για να έχουν τον ελάχιστο αντίκτυπο και να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν μετά την εκδήλωση) θα διανθίζουν αυτά της Euroluce.

Στο πλαίσιο της κατασκευάστηκε επίσης η Aurore, μια αρένα που σχεδιάστηκε από τη Formafantasma για να φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα ομιλιών, το οποίο επιμελείται η Annalisa Rosso. Όταν δεν χρησιμοποιείται, ο χώρος αποτελεί για τους σχεδιαστές ως ένας «τόπος διαλογισμού και περισυλλογής», λέει ο συνιδρυτής της Formafantasma Simone Farresin. «Έχει τη δική του ζωή, συνδυάζουμε τη λειτουργική του πτυχή με μια πιο καθηλωτική οπτική γωνία που εξετάζει το φως όχι μόνο ως προϊόν design, αλλά ως μια ευρύτερη έννοια.» 

Κεντρική φωτογραφία: Aurore, talks arena by Formafantasma (Image credit: Courtesy Salone del Mobile)

Δείτε περισσότερα ή κλείστε τη θέση σας στο Salonemilano.it