fbpixel

Search icon
Search
Μια πολυτελής κατοικία στη Νικήτη Χαλκιδικής γίνεται «ένα» με το φυσικό τοπίο
INTERIORS

Μια πολυτελής κατοικία στη Νικήτη Χαλκιδικής γίνεται «ένα» με το φυσικό τοπίο

Με τη σχεδιαστική υπογραφή των Τazlab Architects & Louizi + Louizis Architects


Γι’ αυτήν την ιδιαίτερη εξοχική κατοικία στην περιοχή Καστρί της Χαλκιδικής από τους Τazlab Architects & Louizi + Louizis Architects, οι βασικές σχεδιαστικές αρχές αποτέλεσαν απαραίτητο συστατικό. Ανάμεσά τους, η επαφή με τη φύση ως σύμφυτη ανάγκη του ανθρώπου με ταυτόχρονη ικανοποίηση των αναγκών του σύγχρονου τρόπου ζωής. Για τον σκοπό αυτό, οι πιο λειτουργικοί χώροι τοποθετήθηκαν στο ισόγειο, έχοντας άμεση επαφή με τη φύση, ενώ τα υπνοδωμάτια σε όροφο.

f4ab1d20-824c-49eb-8329-4a8f3ab093cb.jpeg

Υπόστεγα και πέργκολες συνδυάζονται με την παρουσία φυτικού υλικού και διαμορφώνουν υποκείμενους εξωτερικούς ημιυπαίθριους χώρους που περιορίζουν την αίσθηση ζέστης κατά τους θερινούς μήνες. Ένα λευκό υπόστεγο που διαρρηγνύει τη δομική μάζα, προσφέρει την απαραίτητη ιδιωτικότητα, σκίαση και ενσωματώνει το κτιριακό όγκο στο επικλινές φυσικό έδαφος.

177bac9b-0839-4bdc-9ab1-de71e35a2b69.jpeg

Ο μονοχρωμικός χειρισμός του εξωτερικού μέρους είναι μια συνειδητή κίνηση, καθώς το λευκό αποτελεί ιδανικό συνδυασμό με το μοναδικό ελληνικό μπλε, ενώ παράλληλα καθιστά πιο ορατές τις μεταβάσεις του φυσικού φωτός. Ιδιαίτερα ως προς το φυσικό φως, βασική πρόθεση ήταν η δημιουργία μια διαδραστικής έγχρονης σχέσης με τη γεωμετρία της κατοικίας.

10ba5ca2-bae2-4d0d-929c-5115f1d92f9a.jpeg

Καθώς ο καλοκαιρινός ήλιος διαγράφει την αδιάλειπτη πορεία του οι ερριμμένες σκίες των τεθλασμένων επιφανειών μεταβάλλονται, εμφανίζονται πιο επίμηκες, πιο σκληρές, πιο δραματικές.

21d2321f-eddf-4049-b4a0-bc87c434e813.jpeg

Ο ήλιος δύει, η ένταση των σκιών φθίνει, οι θερμοί χρωματισμοί του ηλιοβασιλέματος αντικατοπτρίζονται στους υαλοπίνακες της κατοικίας, η συνειρμική ικανότητα ενεργοποιείται και στο βάθος, έστω και μακριά, βλέπουμε πάντα τον Όλυμπο.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφείς! 

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Παπαγεωργίου Χρήστος, Λουίζης Κίμων

Εσωτερικός Σχεδιασμός: Mπάλτα Ιωάννα

Φωτογραφίες: Ν. Βανδινούδης, Χρ. Δημιτρίου | StudioVD