fbpixel

Search icon
Search
Mια νέα design συλλογή ελληνικών κοσμημάτων που ισορροπεί μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας
DESIGN NEWS

Mια νέα design συλλογή ελληνικών κοσμημάτων που ισορροπεί μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας

Μια συνεργασία των studios CTRLZAK και Timap design


Το στούντιο CTRLZAK συνεργάστηκε με το Timap design studio με σκοπό το λανσάρισμα μίας νέας συλλογής κοσμημάτων που ισορροπεί μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας. Granes είναι το όνομα του νέου brand, που γεννήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, στην Ελλάδα που εστιάζει στην εξατομικευμένη χειροτεχνία ασημικών και συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές όπως χύτευση, σφυρηλάτηση, σκάλισμα με νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

Η αργυροχοΐα είναι μια τέχνη που δεν έπαψε ποτέ να ευδοκιμεί στη χώρα μας - από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα - και η Granes προτείνει μια νέα φιλοσοφία κατασκευής αργυροχρυσοχοΐας. Το εγχείρημα έχει ισχυρή ιστορική αναφορά, ιδιαίτερα στη μακρόχρονη παράδοση των Ιωαννίνων (πρωτεύουσα της Ηπείρου) με θέμα γνωστό για τις αρθρωτές μορφές και τις μεθόδους χειροτεχνίας. 

Για να σηματοδοτηθεί αυτό το νεοσύστατο brand καθώς και είναι αρχή της χρονιάς, σχεδιάστηκε κι ένα γούρι που εξιστορεί τη μακρόχρονη παράδοση του φλουριού: όπως υπαγορεύει η ελληνική λαϊκή κουλτούρα, συνεπάγεται την ανακάλυψη ενός μεταλλικού νομίσματος κρυμμένο μέσα στην (Βασιλόπιτα) που φέρνει καλή τύχη σε όποιον το βρει. Το σχέδιο του νομίσματος -που μπορεί να γίνει κολιέ, μπρελόκ, μενταγιόν κ.λ.π.- αποτελεί σαφή αναφορά σε σύμβολα αντίκες και σχήματα που βρέθηκαν σε νομίσματα και μετάλλια που απεικονίζονται στην παράδοση της ελληνικής αργυροχοΐας.

m906qegk.jpeg

Στις πρώτες συλλογές - Χαϊμαλιά, Τεπελίκια και γιορντάνια, επικρατεί μια σειρά από λεπτομέρειες και παραδοσιακά στοιχεία, τα τεχνουργήματα επεκτείνονται και ερμηνεύονται εκ νέου σε απλές αλλά σύγχρονες μορφές, υπογραμμίζοντας το μείγμα ιστορίας και καινοτομίας. Τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις, όλες τις ενώνει η σαφής αναφορά τους στο ελληνικό παραδοσιακό κόσμημα σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία.

bk8iad6y.jpeg

Ας τις γνωρίσουμε...

Haimalia

Η τεχνική του filigree ερμηνεύεται εκ νέου σε διάφορα αντικείμενα που αρχικά σχεδιάστηκαν σε περιβάλλον 3D CAD που οπτικοποιεί το τελικό αποτέλεσμα πριν από την κατασκευή πρωτοτύπων. Ως εκ τούτου, πολλά σχέδια εκτυπώνονται 3D για να βοηθήσουν τη χειροποίητη διαδικασία του τεχνίτη.

l5c-tpt4.jpeg

Yordania

Τα αντικείμενα αυτής της συλλογής σχεδιάζονται αρχικά σε περιβάλλον 3d CAD με τον βασικό όγκο του 3D σχεδίου να δημιουργεί το τελικό καλούπι δύο μερών, ενώ το σχέδιο χάραξης προβάλλεται σε ασημόχαρτο. Κατά συνέπεια, ο τεχνίτης χαράζει στο χέρι τα τελειωμένα κοσμήματα.

tfqynhkw.jpeg

Tepelikia

Αυτή η collection εισάγει την έννοια του οικιακού κοσμήματος ως προέκταση του ανθρώπινου σώματος στο οικιακό περιβάλλον. Οι διαδικασίες σχεδιασμού και χειροτεχνίας είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των συλλεκτικών κομματιών Haimalia.

yv2-gzsq.jpeg

Το CTRLZAK αποτελεί ένα υβριδικό στούντιο που ενσωματώνει διάφορους κλάδους και μορφές έκφρασης.