fbpixel

Search icon
Search
Μια νέα έκθεση-φόρος τιμής στο έργο του Azzedine Alaïa παρουσιάζεται στην Προβηγκία
ARTS & CULTURE

Μια νέα έκθεση-φόρος τιμής στο έργο του Azzedine Alaïa παρουσιάζεται στην Προβηγκία

Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου σχεδιαστή


Ήταν 18 Νοεμβρίου του 2017 όταν ο θρυλικός Azzedine Alaïa έφυγε από τη ζωή, με την είδηση του θανάτου του να γεμίζει θλίψη τους ανθρώπους της μόδας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Λίγοι είναι αυτοί που δε γνωρίζουν το σπουδαίο έργο που άφησε πίσω του, το οποίο συνεχίζει να απασχολεί και να εμπνέει τους λάτρεις του είδους.

Ο Alaïa ήταν ένας αντισυμβατικός σχεδιάστης που ακολουθούσε τις δικές του ιδέες και παρορμήσεις, αγνοώντας του κανόνες της βιομηχανίας της μόδας. Ο ίδιος αντλούσε δύναμη μέσα από την αγάπη και το θαυμασμό του για τη γυναικεία ομορφιά. Το παρατσούκλι του στον χώρο της μόδας ήταν "King of Cling", λόγω των υφασμάτων που χρησιμοποιούσε, τα γνωστά ως body-conscious, που αναδείκνυαν εξαιρετικά τη γυναικεία σιλουέτα.

Τα κοψίματα του, οι απίστευτες φόρμες των δημιουργιών του αλλά και τα σχέδια, που ήταν ταυτόχρονα κλασικά και μοντέρνα, ήταν τα χαρακτηριστικά που τον καταξίωσαν κι έκαναν διάσημο το έργο του, το οποίο -παρά την αποστασιοποίησή του ίδιου από τα φώτα της δημοσιότητας- κατάφερε να μείνει στην κορυφή, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για πολλούς, φιλόδοξους και ονειροπόλους νέους.

azzedine-alaia.jpg


Σήμερα, πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, μια νέα έκθεση φιλοξενείται στην Προβηγκία κι εστιάζει στη ζωή και το έργο του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου, που έθεσε νέε θεμέλια στη μόδα, αφήνοντας στην άκρη τα τετριμμένα και υιοθετώντας μια σχεδιαστική φιλοσοφία, η οποία κατάφερε να κάνει τη διαφορά.

Το Savannah College of Art and Design, γνωστό και ως SCAD Lacoste, στο γραφικό χωριό Lacoste στην ύπαιθρο της Προβηγκίας, γιορτάζει την 20η επέτειό του αυτό το καλοκαίρι με μια έκθεση αφιερωμένη στον αείμνηστου Alaïa, η οποία θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου.

Με την έκθεση "L'Art de la Mode", το SCAD Lacoste παρουσιάζει μια αυστηρά επιμελημένη επιλογή από δημιουργίες του σχεδιαστή από τα αρχεία τού ίδιου. Είκοσι φορέματα που καθορίζουν εδώ και δεκαετίες τον κόσμο της μόδας, κομψά κοστούμια και άλλα εξαιρετικά προσαρμοσμένα ρούχα παραπέμπουν στη διαχρονική αισθητική του Alaïa και αναδεικνύουν τους καλλιτεχνικούς του θριάμβους.

exhibitions-scad-fash-azzedine-alaia-2-0.jpg


«Η "L'Art de la Mode" γιορτάζει την εξαιρετική ιδιοφυΐα του Azzedine Alaïa, ο οποίος ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του και αγαπήθηκε από τις πιο μοδάτες γυναίκες του κόσμου για τις δημιουργίες του με άψογη εφαρμογή που τονίζουν με τόλμη τη γυναικεία μορφή»
, δήλωσε ο συν-επιμελητής της έκθεσης Rafael Gomes, διευθυντής εκθέσεων μόδας στο μουσείο SCAD. «Η δεξιοτεχνία του Alaïa στον σχεδιασμό και η αφοσίωση στην τέχνη του εξυψώνονται σε αυτήν την έκθεση, η οποία θα εμπνεύσει τους μαθητές και τους επισκέπτες μας», συμπλήρωσε.

Η συνεπιμέλεια ανήκει στον Olivier Saillard, διευθυντή του Fondation Azzedine Alaïa, ο οποίος αποκάλυψε: «Η έκθεση δημιουργήθηκε για το κοινό -και τους λάτρεις του Alaïa- αυτή η έκθεση ανθίζει από τα μάτια των μαθητών του SCAD και όλων εκείνων που θα εκτιμήσουν την τέχνη της γλυπτικής που εξέφρασε ο couturier με τη μόδα του».

azzedine-alaia-01.jpg


Info:
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό του μουσείου έως τις 29 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Μάθετε περισσότερα εδώ.