fbpixel

Search icon
Search
Μια μονοκατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης αποκτά νέα πνοή και σύγχρονο χαρακτήρα
INTERIORS

Μια μονοκατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης αποκτά νέα πνοή και σύγχρονο χαρακτήρα

Το Bee House έχει την υπογραφή των Tsquare architects


Κεντρική ιδέα για τον σχεδιασμό του σπιτιού από την αρχιτεκτονική ομάδα των Tsquare architects ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου σαλονιού, τραπεζαρίας και κουζίνας, ώστε να φιλοξενεί, τόσο την οικογένεια στις καθημερινές της ανάγκες, όσο και τους καλεσμένους, ως ένας χώρος άνετος και φιλικός για συναθροίσεις και γιορτές.

Οι χώροι που ο ιδιοκτήτης περνάει τον περισσότερο χρόνο της ημέρας του (σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία) εκτείνονται σε έναν ενιαίο χώρο που διακόπτεται από τα φέροντα στατικά στοιχεία –τοιχία, τα οποία αποτέλεσαν έναν από τους κύριους περιορισμούς στην ευρύτερη οργάνωση. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν σαν διαχωριστικά στοιχεία, που ορίζουν ή χωρίζουν, χωρίς να απομονώνουν την κουζίνα και την τραπεζαρία από το υπόλοιπο καθιστικό.

7-antighrafi.jpg

Το σημείο συνάντησης της οικογένειας αποτελεί το καθιστικό, όπου κυριαρχεί ένα τζάκι παλαιού τύπου με πυρότουβλο σε συνδυασμό με πιο σύγχρονα υλικά. Ο χώρος αυτός σχεδιάστηκε με απλές γραμμές και χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα που αποπνέει ο καθαρός γεωμετρικός όγκος του τζακιού, ενώ ένα δεύτερο σαλόνι είναι τοποθετημένο στο πιο προνομιακό σημείο του σπιτιού, λόγω της θέας και με άμεση πρόσβαση στην βεράντα.

Το ευρύτερο σαλόνι συνορεύει με την τραπεζαρία και την κουζίνα, στην πλάτη της οποίας υπάρχει η βιβλιοθήκη του σπιτιού. Τα ασύμμετρα ράφια, κλειστά και ανοιχτά δημιουργούν μια ανάλαφρη διάθεση και απαλύνουν την αυστηρή γεωμετρία που ακολουθεί ο σχεδιασμός του υπόλοιπου χώρου. Στην βιβλιοθήκη ενσωματώνεται κ ένα μικρό γραφείο – συρτάρι για τις ανάγκες της οικογένειας ως έξτρα χώρος εργασίας.

Στην κουζίνα διατηρείται πάλι το λευκό χρώμα συνδυασμένο με κάποιες παστέλ αποχρώσεις του λιλά και μαζί με τα εντυπωσιακά ράφια δίνουν την αίσθηση ενός ανοιχτού, μεγαλύτερου χώρου.

Το λευκό άλλωστε είναι το κυρίαρχο χρώμα σε αυτήν την κατοικία με έντονα γκρι στοιχεία και ένα μεγάλο μαυροπίνακα στον κέντρο του σπιτιού, που δίνουν ένταση στον καθαρό λευκό καμβά. Η απόχρωση αυτή συνδυάζεται αρμονικά με το ανοιχτόχρωμο ξύλινο δάπεδο που συνεχίζει σε όλο το διαμέρισμα και αποτελεί ενοποιητικό στοιχείο όλων των χώρων, ενώ αποτέλεσε ιδανικό φόντο για τα έπιπλα παρόμοιου χρώματος και παράλληλα είναι ένα ζεστό και φιλόξενο υλικό για τον χρήστη.

12-antighrafi.jpg

Το λευκό χρώμα ενισχύεται και από το φυσικό φως που λούζει τα μεγάλα ανοίγματα του σπιτιού με την άπλετη θέα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο φυσικός φωτισμός ενισχύεται με τεχνητό, όπως οι προβολείς και τα σποτ. Η οροφή χωρίζεται σε δυο επίπεδα περικλείοντας το δοκάρι το οποίο δεν είναι πλέον ορατό.

Στους ιδιωτικούς χώρους το ξύλινο δάπεδο αποτελεί μέσο ενοποίησης με το υπόλοιπο σπίτι. Το μεγάλο μπάνιο που βρίσκεται κεντρικά στο σπίτι επικοινωνεί με την κρεβατοκάμαρα, μέσω ενός φεγγίτη προσδίδοντας σε αυτό φυσικό φωτισμό. Η κρεβατοκάμαρα διαθέτει δικό της en suite μπάνιο, το οποίο ενοποιείται με το συνεχόμενο έπιπλο ειδικής κατασκευής που συνδέει τους δυο χώρους. Τέλος, στο παιδικό υπνοδωμάτιο επιλέχθηκαν έπιπλα από φυσικό ξύλο στους ζεστούς, γήινους τόνους του μπεζ.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Info:

T.SQUARE ARCHITECTS, Αλεξοπούλου Χριστίνα, Δούκα Φένια, Σίτη Έλενα

www.tsquarearchitects.gr

Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου