fbpixel

Search icon
Search
Μια μονοκατοικία στην Κέρκυρα είναι το απόλυτο όνειρο ενός ιδανικού εξοχικού
MAGAZINE

Μια μονοκατοικία στην Κέρκυρα είναι το απόλυτο όνειρο ενός ιδανικού εξοχικού

Με την υπογραφή της αρχιτεκτονικής ομάδας Urban Soul Project


Tο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας είναι ένας επίγειος παράδεισος, κι αυτή η πέτρινη κατοικία βρίσκεται μέσα σ’ έναν μεγάλο κατάφυτο ελαιώνα της περιοχής, πολύ κοντά στη θάλασσα. Το συγκεκριμένο επίμηκες οικόπεδο παρουσιάζει διαπλάτυνση στο πρώτο, ψηλότερο, τμήμα του -λίγο πιο δίπλα από τον δρόμο- και συνεπώς στην είσοδό του, οπότε θεωρήθηκε και το καταλληλότερο σημείο για να τοποθετηθούν σε αυτό τα κτίσματα. 

exteriors-finals-9.jpg

Επίσης, η μορφολογία του εδάφους και το άνοιγμά του προς τη θέα του ελαιώνα οδήγησαν στην υποχρεωτική -σχεδόν- εγκατάσταση των κτιριακών όγκων σε αυτό το ευρύχωρο τμήμα του. Η αρχιτεκτονική ιδέα αναπτύχθηκε γύρω από τη βασική πρόθεση να δημιουργηθεί ένα εξοχικό που ν’ ανήκει στον τόπο, με αφετηρία την αρχετυπική δομή των αγροικιών, παρουσιάζοντας κύρια και βοηθητικά κτίρια γύρω από μία περίκλειστη αυλή, και ψηλούς μαντρότοιχους, που συνδυάζονται άψογα με τα μορφολογικά στοιχεία του νησιού. 

living-room-14-copy.jpg

Κατά συνέπεια, προέκυψε ένα σύμπλεγμα οικημάτων γύρω από την κυρίως πετρόχτιστη κατοικία διπλού ύψους, που περιλαμβάνει το καθιστικό, την ανοιχτή κουζίνα και την τραπεζαρία. Εδώ, βρίσκεται η καρδιά του σπιτιού κι είναι ο χώρος όπου φιλοξενούνται όλες οι βασικές λειτουργίες του. Η δίρριχτη ξύλινη στέγη πλαισιώνει το αρχιτεκτόνημα με μεγαλοπρέπεια, ενώ ένα επιβλητικό μεταλλικό διαχωριστικό ανάμεσα στην κουζίνα και την ξύλινη τραπεζαρία δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση, οριοθετώντας τις δύο διαφορετικές χρήσεις των δωματίων. Η λιτή επίπλωση αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το εσωτερικό από πέτρα και τα διάφορα άλλα αρχιτεκτονικά δομικά στοιχεία.

rooms-7.jpg

Ένα δεύτερο διώροφο κτίσμα οδηγεί στα υπνοδωμάτια και τους πιο ιδιωτικούς χώρους, ενώ ένα ακόμη ανεξάρτητο ισόγειο φιλοξενεί τον ξενώνα. Η σχέση των τριών κτιρίων ορίζεται από την ορθοκανονική σχέση των δύο -των δωματίων και του κεντρικού με τους χώρους διημέρευσης-, τα οποία ενώνονται με έναν «λαιμό» εισόδου. Αντιθέτως, ο αυτόνομος ξενώνας είναι στραμμένος για λόγους ιδιωτικότητας, ενώ η κλίση και η απόστασή του αφήνει πέρασμα από την πίσω περίκλειστη αυλή, συνδέοντάς τον άμεσα με τους υπαίθριους χώρους μπροστά στην κατοικία και την πισίνα.

Στην ουσία, η πίσω αυλή είναι το κέντρο του συμπλέγματος, μέσω της οποίας γίνεται και η πρόσβαση από τον εξωτερικό χώρο στάθμευσης και εισόδου προς τα μέσα. Η χωροθέτηση μιας πέργκολας στον προνομιούχο κήπο προσφέρει ένα σημείο προστατευμένο για υπαίθριες συνευρέσεις με μαγειρική και φαγητό. 

living-room-9.jpg

Παράλληλα, στην μεγάλη όψη του συγκροτήματος, από την πλευρά της θέας, μια επιμήκης ραδεινή πισίνα, χρωματισμένη σε υποπράσινους τόνους, χαρίζει ανάσες δροσιάς και καθορίζει τη διαμόρφωση του εξωτερικού περιβάλλοντος. Επιλογή της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν τα βασικά υλικά της κατοικίας να παραπέμπουν στα αγαθά της γης και του τόπου. Οπότε χρησιμοποιήθηκε πέτρα στη δόμηση και στη δαπεδόστρωση, χρωματιστός σοβάς που εντοπίζεται στην κερκυραϊκή αρχιτεκτονική σε γήινες αποχρώσεις, ξύλινη στέγη στο επιστέγασμα, σε συνδυασμό με ταμπλαδωτά ξύλινα κουφώματα κι ένα δάπεδο μωσαϊκού με ψηφίδες στα χρώματα της γης - όλα μελετημένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια για ένα άρτιο και εξαιρετικής αισθητικής αποτέλεσμα!

living-room-15.jpg

About

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Λονδίνο, η Urban Soul Project διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα. Η εταιρία, ως ένα πολυβραβευμένο στούντιο σχεδιασμού, προσφέρει υπηρεσίες αρχιτεκτονικής, εσωτερικής διακόσμησης, οικοδομικών αδειών κι εγκρίσεων για ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικά και οικιστικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιουργήθηκε με βάση την ιδέα της ενότητας σχεδιασμού και κατασκευής, και η ομάδα της συντίθεται από διάφορα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων αρχιτεκτόνων, πολιτικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών, σχεδιαστών εσωτερικών χώρων και διαχειριστών έργων. Στόχος της είναι να συνδυάσει τον μοντέρνο και τον παραδοσιακό σχεδιασμό με έμφαση στα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας κατασκευής, μέσω νέων τεχνολογιών, υλικών και τεχνικών vintage. Το όραμα του team της είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση στον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός οικιστικού ή εμπορικού έργου.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ KIMBERLEY POWELL

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022