fbpixel

Search icon
Search
Μια μέρα στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Τέχνη, ιστορία και γαστρονομία ενώνονται
CITY VIBES

Μια μέρα στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Τέχνη, ιστορία και γαστρονομία ενώνονται

Το διαμάντι στην καρδιά της πόλης σας περιμένει να το ανακαλύψετε


Αποτελώντας ένα από τα καλύτερα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα -του πολυμήχανου αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου-, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού καταφέρνει να αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες Ευρωπαίους, αλλά και Έλληνες τουρίστες που αγαπούν την πολιτιστική κληρονομιά και παρακολουθούν τη διαδρομή της στην πόλης μας.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης μπορούν να απολαύσουν ένα μοναδικό φθινοπωρινό πρωινό, το οποίο θα εξελιχθεί σε μία υπέροχη all day long εκδρομή εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, μέσα στους χώρους των εκθεμάτων, καθώς και σε μία συγκλονιστική εμπειρία γαστρονομίας, αφού το cafe-bar-restaurant που κοσμεί τον προαύλιο χώρο του φημίζεται για την εκλεκτή κουζίνα του και τις μοναδικές γεύσεις του. 

Τα free weekends σας αποτελούν την τέλεια αφορμή, ώστε να βιώσετε την απόλυτη εμπειρία κουλτούρας, επιλέγοντας να "κατηφορίσετε" προς το δραστήριο κέντρο της πόλης και να ξεκινήσετε τη ξενάγηση σας στις μόνιμες εκθέσεις του. Το μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1994 ως περιοδικό και στη συνέχεια ανακηρύχθηκε ως ελληνικό κρατικό με τις 11 αίθουσες του να ανοίγουν σταδιακά, τιμήθηκε το 2005 με το «Βραβείο Μουσείου» του Συμβουλίου της Ευρώπης, κερδίζοντας το παγκόσμιο κοινό. 

B for Byzantium 

2-orJRm.jpg
Αίθουσα 4-Από την Εικονομαχία στη Λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών

Έχοντας ως αφετηρία το χώρο υποδοχής, χαθείτε μέσα σε έναν εσωτερικό «δρόμο» με ελικοειδή ανοδική πορεία, ο οποίος ενώνει τους εκθεσιακούς χώρους, ενώ παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα της επιλογής να επισκεφτεί μια συγκεκριμένη αίθουσα χωρίς να δει αναγκαστικά τις προηγούμενες.Ταξιδέψτε σε ένα ονειρικό ταξίδι στο παρελθόν.

Με την πρώτη αφορμή, μη διστάσετε να γνωρίσετε τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, παρατηρώντας από κοντά εκθέματα που υμνούν την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση των εκκλησιών της περιόδου. Στη συνέχεια, καλό θα ήταν να περάσετε στην δεύτερη έκθεση, η οποία φέρει τον τίτλο "Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία" και έχει σκοπό να σας συστήσει στις διάφορες όψεις της καθημερινής ζωής εκείνων των χρόνων, από την εξόπλιση μίας κατοικίας μέχρι και τα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για την ένδυση και τη διατροφή των τότε κατοίκων. Ολοκληρώστε τον κύκλο με την τρίτη κατά σειρά έκθεση, που παρουσιάζει το θέμα των κοιμητηρίων της παλαιοχριστιανικής Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας άρτιες εικαστικές τέχνες όπως η ταφική τοπογραφία, η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική. Plus, μην παραλείψετε να δείτε από κοντά τα κοσμήματα και τα αγγεία που σώζονται στο μουσείο από ανασκαφές που έγιναν σε παλαιοχριστιανικούς τάφους της πόλης.

Οι λάτρεις της μεσοβυζαντινής περιόδου θα ανακαλύψετε μοναδικά εκθέματα αφιερωμένα στον πολιτισμό και στην πλήρη καλλιτεχνική ακμή της βυζαντινής αυτοκρατορίας, γνωρίζοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τις δυναστείες των Μακεδόνων και των Κομνηνών. Παράλληλα, θα έχετε τη δυνατότητα να αντικρίσετε και να σχολιάσετε από κοντά αυθεντικά αντικείμενα που παρουσιάζουν θέματα, όπως είναι ο μοναχισμός, η Εικονομαχία και η δράση των Θεσσαλονικέων αδελφών Κυρίλλου και Μεθόδιου.

3-3YXK6.jpg
Αίθουσα 11-Ανακαλύπτοντας το Παρελθόν

Φυσικά, στο πλαίσιο των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου και συγκεκριμένα στις αίθουσες 10 και 11 θα απολαύσετε τη μεγάλη ποικιλία αντικείμενων που χρονολογούνται από την περίοδο μετά την Άλωση, στις μόνιμες εκθέσεις "Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο" και "Ανακαλύπτοντας το παρελθόν" αντίστοιχα.

Στο σύνολο, στο μουσείο εκτίθενται 3190 αρχαιολογικά αντικείμενα, κειμήλια και έργα τέχνης από τα 46.000 και πλέον που περιλαμβάνονται στις συλλογές του, τα οποία χρονολογούνται από τον 2ο έως και τον 20ο αι. μ. Χ.

New Age

ekthesi.jpg
«Ζωή Σκιαδαρέση: Άγγελοι και Τοπία»

Αυτό το μήνα μη χάσετε την ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση του μουσείου «Ζωή Σκιαδαρέση: Άγγελοι και Τοπία», η οποία θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην παραδοσιακή τέχνη καθημερινά, από τις 08:00 με 20:00, μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου. Ζωγραφικά έργα της περίφημου εικαστικού παρουσιάζονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου». Η Ζωή Σκιαδαρέση ενσωματώνει στο έργο της μορφές της παράδοσης, έντεχνης και λαϊκής, συνδυάζοντας, όπως σημειώνει η επιμελήτρια Ευθυμία Γεωργιάδου: «το καθαρό σχέδιο, τα γραμμικά παιχνιδίσματα, τα στολίδια σε στυλ Art Nouveau και την αισθαντική χρήση των χρωμάτων». Don’t miss it!

Gift bags

byzantino.jpg
To souvenir shop του Μουσείου

Φυσικά, το νέας γενιάς μουσείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών διαθέτει το δικό του souvenir shop, από όπου και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από διάφορες εκδόσεις που σχετίζονται με πολιτιστικά και αρχαιολογικά θέματα της ελληνικής ιστορίας. Επιλέξτε το βιβλίο τέχνης της επιλογής σας, το οποίο θα αποτελέσει ένα must-have για το cofee table του σαλονιού σας, ενώ εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα να κάνετε δικά σας αντίγραφα αρχαιολογικών αντικειμένων από την αρχαιότητα έως τη μεταβυζαντινή περίοδο, είδη ένδυσης, κοσμήματα, αφίσες και πολλά ακόμη κλασικά items.

Coffee Lovers 

5-GbrlW.jpg
Η ατμοσφαιρική αυλή του cafe-bar-restaurant Β.

Λίγο πριν ξεκινήσετε την περιήγηση σας στους χώρους του μουσείου ή αν νιώσετε ότι χρειάζεστε ένα ευχάριστο διάλειμμα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον προαύλιο χώρο του cafe-bar-restaurant B., ο οποίος θα σας κερδίσει αμέσως λόγω της υπέροχης τοποθεσίας του, που θυμίζει private garden. Ιδιαίτερα αυτήν την εποχή απολαύστε το πρωινό καφέ σας, συνδυάζοντας το με ένα μοναδικά γευστικό brunch menu διαφόρων επιλογών. O φθινοπωρινός καιρός και το ελαφρό αεράκι βρίσκουν την τέλεια αφορμή να σας παρασύρουν σε ένα νέο ταξίδι γεμάτο απολαύσεις.

Gastronomy Extravaganza 

1-npuZC.jpg
Το εστιατόριο του Μουσείου, Β.

Το B., βέβαια, αποτελεί κι ένα από τα καλύτερα fine dining εστιατόρια της πόλης. Με γνώμονα την υψηλή αισθητική στη διακόσμηση και τη γαστρονομία, καταφέρνει να «παντρεύει» τις εκλεκτές γεύσεις με τις καλύτερης ποιότητας επιλεγμένα κρασιά, συνολικά 60 ετικέτες, καθώς και μια σειρά άψογων cocktails και ποτών. Από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες μέχρι και το βράδυ, το menu του εστιατορίου υπόσχεται ένα γευστικό ταξίδι με καθαρές επιλογές και όμορφα πιάτα, από μεσογειακά εποχιακά υλικά, με εμφανείς επιρροές από τη γαλλική και την ιταλική κουζίνα. Ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Το Β. «εκτοξεύει» το Museum Fine Dining, με τον καλόγουστο χώρο του, τη σοφιστικέ άποψη του και το κομψό Αrt de la Τable που το διακρίνει.