fbpixel

Search icon
Search
Μια ματιά στο ρουστίκ διαμέρισμα του αρχιτέκτονα Gil Schafer στη Νέα Υόρκη
INTERIORS

Μια ματιά στο ρουστίκ διαμέρισμα του αρχιτέκτονα Gil Schafer στη Νέα Υόρκη

Αποδράστε στις γωνιές του & μεταφερθείτε σε μια άλλη εποχή


Από τα πολλά μαθήματα που έχει πάρει ο Gil Schafer από την περίφημη καριέρα του, ίσως αυτό είναι το πιο πρακτικό: «Είναι πάντα καλύτερο να πειραματίζομαι με τον εαυτό μου παρά με τους πελάτες μου στο κομμάτι της διακόσμησης», αναφέρει ο διάσημος αρχιτέκτονας με έδρα του τη Νέα Υόρκη, ο οποίος έβαλε τη σχέση του με τον κλασικισμό στην πρώτη γραμμή της δημιουργικής του διαδικασίας. Πουθενά αυτό το συναίσθημα δεν είναι πιο αληθινό από ό, τι στο δικό του pied-à-terre στο West Village του Μανχάταν, ένα προσεκτικά ανακατασκευασμένο διαμέρισμα με ρουστίκ στιλ, πόρτες από μαόνι και δύο εντυπωσιακές στήλες ιωνικής τεχνοτροπίας που οριοθετούν τα δωμάτια του σπιτιού του με αρμονικό τρόπο.

schafer-11thstreet-106.jpg

Έτσι, όταν ο Schafer αποφάσισε να αλλάξει τον χώρο του σαλονιού προσδίδοντας μια σύγχρονη νότα στη διακόσμηση αλλά και με τη βοήθεια του τμήματος εσωτερικών χώρων της εταιρίας του, όλα έγιναν χωρίς δισταγμό. «Είμαι φαν του παραδοσιακού στιλ», λέει. «Μου αρέσουν τα πολλά layers και τα αντικείμενα που λένε μια ιστορία. Όποιος ασχολείται με αυτό το επάγγελμα ερωτεύεται αντικείμενα διαρκώς. Όμως, καθώς μεγαλώνω, χαλαρώνω σχετικά με την ανάμειξη διαφόρων κομματιών από ποικίλες χρονικές περιόδους δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που έχει μια ωραία γραμμή ή κάποια παραλλαγή στο χρώμα του ξύλου. Είναι ωραίο να έχω αυτόν τον χώρο ως ένα λευκό καμβά, τον οποίο θα εμπλουτίζω ανάλογα με το τι σκέφτομαι ανά διαστήματα» εξηγεί. Πράγματι, το συγκεκριμένο living room αποπνέει μια ακανόνιστη χροιά στο interior design του, ωστόσο όλα «δένουν» μεταξύ τους και το αποτέλεσμα είναι αρκετά ενδιαφέρον, τα πάντα λένε μια ιστορία. Μάλιστα, το ασπρόμαυρο χαλί που τοποθετήθηκε προσδίδει μια αίσθηση νεωτερικότητας και κίνησης στις διάφορες αντίκες.

schafer-11thstreet-344x.jpg


 

Πιο συγκεκριμένα, αφαίρεσε τις βαριές κουρτίνες και τις ταπετσαρίες του τοίχου στο υπνοδωμάτιο για να δώσει στον χώρο μια αίσθηση κενού, και στη συνέχεια ζωγράφισε τα σημεία εκείνα σε απαλές αποχρώσεις του μπλε και του μπεζ. Γνωρίζοντας ότι θα διατηρούσε πολλά από τα έπιπλα -τα οποία συλλέχθηκαν με την πάροδο του χρόνου, τόσο σε επαγγελματικά ταξίδια όσο και σε προσωπικές διακοπές με τη σύζυγό του- επέλεξε καρέκλες σε ουδέτερες λευκές αποχρώσεις, ενώ ζωντάνεψε τους καναπέδες με ζωηρά υφάσματα και μαξιλάρια. «Ήθελα να φαίνεται διαφορετικό χωρίς να αναδιατυπώσω πλήρως το δωμάτιο», υπογραμμίζει ο Schafer.

Εκτός όμως από την αποκόλληση των φυσικών αντικειμένων στα διάφορα δωμάτια, η μεγαλύτερη αλλαγή είναι τα έργα τέχνης που προτιμήθηκαν. «Ο όγκος του χώρου είναι τόσο μοναδικός που σε αναγκάζει να σκέφτεσαι διαφορετικά για το πώς να τον στολίσεις όλο το διαμέρισμα.» Επέλεξε λοιπόν σύγχρονα art pieces μεγάλης κλίμακας από τον καλλιτέχνη Corey Daniels που προσαρμόζει τις αγαπημένες του αντίκες από τις αρχές του 1900 στον 21ο αιώνα.

schafer-11thstreet-454x-sw-v1.jpg


Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ήρεμο σπίτι με παραδοσιακές αναφορές στη διακόσμηση, στην καρδιά της πόλης. «Αν ήμουν πιο αυστηρός μοντερνιστής, θα ήμουν ακόμη πιο καθαρός και μινιμαλιστικός με το interior design», λέει ο Schafer. «Αρχικά, ανησυχούσα ότι δεν είχα αλλάξει αρκετά πράγματα στο διαμέρισμα. Αλλά πρέπει να είσαι αληθινός με το ποιος είσαι. Αυτό βοηθάει σε όλα» εκμυστηρεύεται ο ίδιος. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του ατμοσφαιρικού διαμερίσματος στη gallery. 

Πηγή: Architectural Digest