fbpixel

Search icon
Search
Mια ματιά στο ολοκαίνουριο Café Lapérouse στο iconic Hôtel de la Marine που φέρει την υπογραφή της Cordelia de Castellane
DESIGN NEWS

Mια ματιά στο ολοκαίνουριο Café Lapérouse στο iconic Hôtel de la Marine που φέρει την υπογραφή της Cordelia de Castellane

Οι εμπνευσμένοι χώροι του που αποπνέουν διακριτική πολυτέλεια θα σας μαγέψουν


Η γαλλική εταιρεία φιλοξενίας Moma Group έκανε το πρώτο βήμα προς την έναρξη μιας διεθνούς αλυσίδας πολυτελών cafés με το opening του Café Lapérouse, μέσα στο πρόσφατα ανακαινισμένο Hôtel de la Marine στο Παρίσι.

Πίσω από το έργο βρίσκεται ο Antoine Arnault, επικεφαλής επικοινωνιών και εικόνας του πολυτελούς ομίλου LVMH Môt Hennessy Louis Vuitton και διευθύνων σύμβουλος της Berluti, ο οποίος εντάχθηκε ως επενδυτής όταν το αρχικό εστιατόριο Lapérouse, που ιδρύθηκε το 1766, ανακαινίστηκε το 2019. Ο ίδιος φαίνεται να ήταν πάντα μέρος του σχεδίου! 

2-sldGE.jpg

Με τις δύο ειδυλλιακές βεράντες του να έχουν θέα στην Place de la Concorde, το νέο café-bar-restaurant αποτελεί μια νέα πρόταση στον χώρο της εστίασης στη Γαλλική πρωτεύουσα ενώ το πλούσιο σχεδιαστικά εσωτερικό του και το μοναδικά προσεγμένο art de la table του φέρει την υπογραφή της επιτυχημένης designer, και καλλιτεχνικής διευθύντριας του Dior Maison, Cordelia de Castellane. Όσον αφορά το μενού, τότε αυτό κυμαίνεται σε πλούσιο brunch με σπεσιαλιτές το αβοκάντο τοστ, μέχρι γευστικό χαβιάρι και πολλά ακόμη εκλεκτά πιάτα.

«Είναι κάτι που δεν υπάρχει στον χώρο. Δεν πρόκειται για ένα παραδοσιακό εστιατόριο. Είναι ένα μοντέρνο «καφενείο», με πολύ υψηλής ποιότητας φαγητό, διακόσμηση και art de la table», δήλωσε ο Benjamin Patou, Διευθύνων Σύμβουλος της Moma Group. «Είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα καφέ στο Los Angeles. Πηγαίνετε για ένα matcha latte ή μια σαλάτα vegan, αλλά αυτός ο τύπος σκηνικού που θα τα απολαύσετε αποτελεί μια νέα πρόταση.»

Λόγω καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία, το καφέ του Παρισιού άνοιξε ταυτόχρονα με το αντίστοιχο του στο Saint-Tropez της Γαλλικής Ριβιέρας. Μάλιστα, ακολουθoύν τα εγκαίνια ενός corner café στo Printemps στο Παρίσι τον επόμενο μήνα, αλλά και σε διάφορους κοσμοπολίτικους προορισμούς όπως, στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Μαϊάμι.

«Η ιδέα δεν είναι να πάμε να κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο και απλησίαστο, αλλά να δημιουργήσουμε κάτι με αξία και ποιότητα», δήλωσε ο Patou, προσθέτοντας ότι το πρώτο διεθνές Café Lapérouse θα μπορούσε να προκύψει μέσα σε 12 μήνες. «Θέλουμε να ανοίξουμε σε εμβληματικές τοποθεσίες που θα δυναμώσουν τη μαγική αύρα του brand.»

6-tEikR.jpg

Όταν το στέλεχος επισκέφθηκε το Hôtel de la Marine, τον εντυπωσίασε ένα πορτρέτο του Γάλλου πλοηγού του 18ου αιώνα, Jean-François de La Pérouse, ο οποίος χάθηκε στη θάλασσα ενώ εξερευνούσε τον Ειρηνικό υπό την κυριαρχία του Βασιλιά Λουδοβίκου XVI. Αν και δεν σχετίζεται με τον ιδρυτή του εστιατορίου, ο αξιωματικός του ναυτικού κατέληξε να αποτελέσει έμπνευση για το έργο.

«Κάτι σαν να κέντρισε ξαφνικά το μυαλό μου. Ένιωσα ένα προφανές συναίσθημα ότι το πρώτο Café Lapérouse θα έπρεπε να βρίσκεται στο Hôtel de la Marine. Σε αυτό το μαγικό, διάσημο και κάπως μυστηριώδες μέρος -γιατί για 250 χρόνια, όλοι πέρασαν από αυτό, αλλά κανείς δεν είχε επιτραπεί μέσα», τόνισε ο Patou στο WWD.

Αφού υπηρέτησε για δύο αιώνες ως έδρα του γαλλικού ναυτικού, το κτίριο άνοιξε πρόσφατα ως μουσείο μετά από μια τετραετή ανακαίνιση. Το ευρύχωρο συγκρότημα θα στεγάζει επίσης το Ίδρυμα για τη μνήμη της δουλείας, τη συλλογή Al Thani, ένα shopping store και γραφεία. Eπιπλέον, το Moma Group σχεδιάζει να εγκαινιάσει κι ένα δεύτερο εστιατόριο στον χώρο του Hotel και με επικεφαλής τον βραβευμένο σεφ Jean-François Piège, καθώς κι ένα εξαιρετικό ντελικατέσεν, το οποίο θα πουλά μπουκάλια από την κάβα της Lapérouse κι είδη πολυτελείας όπως φουά γκρα, τρούφες και χαβιάρι. Θα υπάρχει επίσης ξεχωριστό κομμάτι, όπου θα προσφέρεται σοκολάτα και παγωτό.

3-ubg7m.jpg

Παρόλο που η Cordelia de Castellane είχε ήδη εμπλακεί στην ανακαίνιση του ιστορικού εστιατορίου Lapérouse, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκε να σχεδιάσει ένα εστιατόριο από το μηδέν. «Είναι μια εξαίρεση», είπε, εξηγώντας ότι ανέλαβε το στη συνέχεια το έργο, κατόπιν αιτήματος του Arnault. «Νομίζω ότι ήταν μια διασκεδαστική πρόκληση.»

Για τη διακόσμηση, συνδύασε στοιχεία του πρωτότυπου εστιατορίου -φημισμένο για τις αίθουσες υποδοχής που μοιάζουν με μπουντουάρ- όπου συνήθιζαν να συχνάζουν από καλλιτέχνες, άνθρωποι της κοινωνικής ζωής του Παρισιού και ευγενείς, με το «πνεύμα» ναυσιπλοΐας και εξωτικές πινελιές, όπως αυτές στο bar στην ξύλινη Salon Orient, το οποίο στόλισε εξ ολοκλήρου με κοχύλια στο σαλόνι με ξύλινη επένδυση Ανατολή.

4-1oANx.jpg



Έχοντας τις αποχρώσεις του ροζ, του κοραλί και του βαθύ κόκκινου, στο εσωτερικό επίσης θα εντυπωσιαστεί κανείς από τα πάνελ με ξύλο μαόνι και δέρμα από την Cordoba. Οι vintage πολυέλαιοι Μπακαρά και τα τραπέζια σκακιέρες αναδεικνύουν μια ατμόσφαιρα 18ου αιώνα.

Αντίθετα, η κυρίως σάλα, το Salon du Navigateur, διαθέτει μια ριγέ οροφή με τέντες και μια άσπρη-μπλε τοιχογραφία που απεικονίζει μια βάρκα που πλέει προς ένα καταπράσινο νησί. Τα έπιπλα περιλαμβάνουν καρέκλες από μπλε βελούδο σε σχήμα κελύφους με πόδια από ξύλο, και πολυθρόνες από rattan. «Το φαντάστηκα σαν ένα ταξίδι που ξεκινάει από ένα παρισινό σαλόνι, ή το εσωτερικό ενός σκάφους, και φτάνει έως το κατάστρωμα του. Έχεις το Παρίσι και μετά έχεις το εξωτικό vibe ενός ταξιδιού», αναφέρει η de Castellane.

cafe-laperouse-1.jpg

Για τη βεράντα που γειτνιάζει με την πλατεία Place de la Concorde, συνδύασε τα παγκάκια της Madeleine Castaing με τις παραδοσιακές μπιστρό καρέκλες και υπέροχα φυλλώδη δέντρα. Η αυλή διαθέτει πράσινα μεταλλικά έπιπλα για μια πιο τροπική ατμόσφαιρα. Η de Castellane σχεδίασε η ίδια όλα τα floral υφάσματα για τους εσωτερικούς χώρους, καθώς και τα σερβίτσια και τη συσκευασία των προϊόντα. «Όταν αναλαμβάνω ένα έργο, δεν με ενδιαφέρει μόνο η εσωτερική διακόσμηση -είναι μια προσέγγιση 360 μοιρών», εξήγησε.

Info: laperouse.com