fbpixel

Search icon
Search
Μια ματιά σε μία υπέροχη κατοικία που αναδεικνύει μοναδικά έργα τέχνης
INTERIORS

Μια ματιά σε μία υπέροχη κατοικία που αναδεικνύει μοναδικά έργα τέχνης

Περιηγηθείτε στο πολυτελές σπίτι της Suzanne McFayden που εντυπωσιάζει


Πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια η συγγραφέας και φιλάνθρωπος Suzanne McFayden με καταγωγή από τη Τζαμάικα έγινε ιδιοκτήτρια ενός άκρως εντυπωσιακού σπιτιού στους λόφους του Austin στο Texas. Η ίδια με τη βοήθεια αξιοσέβαστων αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών κατάφερε να μετατρέψει μια μπρουταλιστική αρχιτεκτονική κατοικία 2.000 τετραγωνικών μέτρων, σ’ ένα μοναδικό όραμα δημιουργικότητας που ξεχωρίζει για την εκλεκτή παρουσία μοναδικών έργων τέχνης σε κάθε γωνιά του.

Με συμμάχους της τους διάσημους τοπικούς αρχιτέκτονες Paul Lamb και Ted Young, αλλά και την interior designer Jennifer Vaughn Miller του Vaughn Miller Studio, η συνολική δουλειά στο εσωτερικό της κατοικίας έγινε ευκολότερη. Εκείνοι κατανόησαν από την αρχή τις πρωταρχικές ανάγκες της McFayden: «Η Suzanne είναι κοσμική, έξυπνη και παθιασμένη με την τέχνη», λέει ο Lamb. «Χρειαζόταν ένα νέο ξεκίνημα κι έναν χώρο που αντικατοπτρίζει τον πραγματικό χαρακτήρα της».

9-kNlFL.jpg
Αντιθετικοί συνδυασμοί άσπρου και μαύρου χαρακτηρίζουν ένα από τα πιο επιβλητικά σαλόνια της πολυτελούς κατοικίας

Για να κυριαρχήσει μια ζεστή και φιλόξενη αισθητική στο σπίτι διατηρήθηκαν οι επιβλητικές τζαμαρίες με θέα στον κήπο, το εντυπωσιακό ξύλινο πάτωμα και η ψηλή οροφή από χάλυβα και τσιμέντο, που προσδίδει συνολικά μια urban διάθεση στην κατοικία. Παράλληλα, τα νέα σχέδια του εσωτερικού συμπεριελάμβαναν μία πλήρη αναδιάρθρωση του χώρου, αφού γκρεμίστηκαν τα χωρίσματα που ένωναν τα δωμάτια, δημιουργώντας το εφέ ενός ολοκληρωμένου και συνεχόμενου τμήματος της βίλας, που διακρίνεται από μια κοινή ροή.

Για να εκσυγχρονιστεί το interior design με πολυτέλεια και χρηστικότητα χρησιμοποιήθηκε στον χώρο ένα μείγμα απροσδόκητων υλικών που αναδεικνύουν την «ακατέργαστη» δύναμη του σκυροδέματος, το οποίο συχνά χαρακτηρίζει μια ωμή και αντιφατική αίσθηση. Στην κουζίνα, μαυροπίνακες από χάλυβα βρίσκονται κατά μήκος του χώρου δημιουργώντας την τέλεια αντίθεση με τον επιβλητικό λευκό χαλαζίτη στον κεντρικό πάγκο. Όσον αφορά στο μπάνιο, η κομψή ιταλική διάθεση είναι ολοφάνερη, αφού δημιουργείται μία απόλυτη ισορροπία με στοιχεία, όπως το μάρμαρο, το ατσάλι και ο ορείχαλκος στις λεπτομέρειες. Η κατοικία διακρίνεται από μεγάλα παράθυρα και γυάλινες πόρτες που επιτρέπουν στο φως να διαχέεται άφθονο στο εσωτερικό. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Lamb, «αυτό το σπίτι προσφέρει νέες δυνατότητες. Είναι τολμηρό και απροσδόκητο, ενώ εκφράζει ένα δραστήριο πνεύμα».

12.jpg
Ο ξεχωριστός πίνακας "Girl with a Bamboo Earring" δεσπόζει στην είσοδο του σπιτιού

Συνολικά, αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη luxurious κατοικία μοναδική είναι η ασταμάτητη παρουσία διαφορετικών στοιχείων, όπως είναι η αρχιτεκτονική και η διακόσμησή της, η οποία ξεχωρίζει κυρίως για την ύπαρξη σημαντικών έργων τέχνης. Οι τοίχοι από τσιμέντο δίνουν την αίσθηση μίας gallery, η οποία δημιουργεί ένα ουδέτερο σκηνικό, κατάλληλο για δυναμικά έπιπλα, κεραμικά αξεσουάρ, χαλιά από τα ταξίδια της ιδιοκτήτριας στο Μαρόκο και υπέροχους πίνακες. Βασικός στόχος: η ισορροπία ανάμεσα στο υπερθέαμα και τη λιτότητα στον εσωτερικό χώρο.

Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν αντικατοπτρίζει καλύτερα την αγάπη της McFayden για την τέχνη. Εκείνη κατάφερε εδώ και χρόνια να συγκεντρώσει μία αξιοθαύμαστη συλλογή, που θα ζήλευε και μουσείο σύγχρονης τέχνης. Μάλιστα, η ίδια υποστηρίζει: «Τα έργα τέχνης μου είναι μια οπτική έκφραση του πώς αισθάνομαι για τον κόσμο».

Για παράδειγμα, παίρνει αφορμή από παραλληλισμούς ανάμεσα στη δική της ζωή και στον διάσημο πίνακα του Awol Erizku, «Το κορίτσι με το σκουλαρίκι μπαμπού», το οποίο δεσπόζει στην είσοδο του σπιτιού της. Η McFayden ολοκληρώνει λέγοντας: «Πρόκειται για την ανάκτηση πραγμάτων που μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε δικαίωμα να αποκτήσετε. Ως μαύρη και διαζευγμένη γυναίκα αισθάνομαι ότι δημιουργώ έναν χώρο για τον εαυτό μου στον κόσμο. Φτιάχνοντας αυτό το σπίτι ανέκτησα τη φωνή μου».

Δείτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού