fbpixel

Search icon
Search
Μια φουτουριστική κατοικία στη Μεθώνη λειτουργεί παράλληλα και σαν art space
INTERIORS

Μια φουτουριστική κατοικία στη Μεθώνη λειτουργεί παράλληλα και σαν art space

Με την υπογραφή της αρχιτεκτονικής ομάδας Lassa architects


Kατά μήκος ενός επικλινούς ελαιώνα στη νότια Πελοπόννησο, η αρχιτεκτονική ομάδα των Lassa Architects δημιούργησε μια ιδιαίτερη κατοικία που φιλοξενεί ταυτόχρονα και τον KHI χώρο τέχνης. Με μια άκρως μινιμαλιστική χειρονομία, το σπίτι διαμορφώνεται με έναν ενιαίο, συνεχή τοίχο σε κυματισμό που πλαισιώνει μια σειρά προστατευόμενων αυλών στο άκρο κάθε πτέρυγας. Με το σχήμα της να θυμίζει Χ, η κατοικία διαχωρίζεται βάσει του σχεδιασμού της σε τέσσερις ξεχωριστές ζώνες και προσφέρει στους ανατολικούς κήπους οπτική σύνδεση και ποικίλη μεταβλητή σκίαση σε όλη την διάρκεια της ημέρας. 

Κατά μήκος της πρόσοψης, οι κυματισμοί από μπετόν δημιουργούν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα που είναι υπερβολικό κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τον ήλιο που ταξιδεύει και τις προκύπτουσες σκιές. Ένα παιχνίδι σκιών όλη την ημέρα στον κυματιστό τοίχο που λειτουργεί ως σκηνικό για τις σκιές δέντρων. «Το KHI συνδυάζει δύο ακραίες συνθήκες που αλληλοσυμπληρώνονται - τις αυλές που παρέχουν διαλογιστικό περίβλημα και τη δυτική πτέρυγα και την οροφή που, αντίθετα, προσφέρουν ανεμπόδιστη πανοραμική θέα προς τη θάλασσα», λέει ο Theo Sarantoglou Lalis, founder των Lassa Architects.

000107e3-9b25-45c4-8268-46a553daad07-lYunN.jpg
Το KHI σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες του Λονδίνου και των Βρυξελλών, Theo Sarantoglou Lalis και Dora Sweijd. Το ύψος του έργου περιορίζεται στην κορυφή των γύρω ελαιόδεντρων, διατηρώντας παράλληλα την πανοραμική θέα στη θάλασσα από μια προσιτή ταράτσα. Κατά την ανάπτυξή του, το ύψος των τοίχων ποικίλλει καθώς βαθμιαία βυθίζεται στο έδαφος, μειώνοντας το ύψος της πρόσοψης στα 1,2 μέτρα στο τέλος κάθε πτέρυγας.

Η ανασκαφική γη επανατοποθετήθηκε για να δημιουργήσει μια κωνική μετάβαση που επιτρέπει μια πιο ήπια ενσωμάτωση του έργου στο φυσικό τοπίο. Η δυτική πτέρυγα περιλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους καθώς και ένα μεγάλο άνοιγμα προς τη θάλασσα και τη νότια βεράντα. Εσωτερικά, κάθε δωμάτιο επεκτείνεται σε βεράντα και αυλή. Κάποιοι τοίχο δωματίων προεξέχουν προς τα έξω και διπλώνουν για να πλαισιώσουν μια λεμονιά, ενώ η απουσία γωνιών και η συνέχεια των τοίχων παρέχουν χωρική επέκταση και την αίσθηση του ενιαίου εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

e409d65e-1815-43b6-9049-55b77a719fd6.jpg


Οι τοίχοι με έντονες καμπύλες πλαισιώνουν το μεταβαλλόμενο χρώμα και το φως του ουρανού, προκαλώντας μια ισχυρή παρουσία του ουρανού στο εσωτερικό. «Το KHI house ανατέθηκε από ένα ζευγάρι συλλεκτών τέχνης και συνδυάζει στοιχεία τυπολογίας γκαλερί σε συνδυασμό με τυπολογία μοναστηριού με κλειστούς κήπους», λέει ο Theo Sarantoglou Lalis.

Το έργο υλοποιήθηκε από τοπικούς εργολάβους που υποστηρίχθηκαν από την εμπειρία των Lassa Architects με τον ψηφιακό σχεδιασμό και την χρήση μη τυποποιημένων κατασκευαστικών στοιχείων. Οι αρχιτέκτονες συνεργάστηκαν με μια εταιρεία που ειδικεύεται σε προϊόντα πολυστυρολίου. Αυτή η στρατηγική επέτρεψε την παραγωγή σημαντικών κατασκευαστικών στοιχείων εκτός του χώρου χρησιμοποιώντας ψηφιακή κοπή θερμών καλωδίων, όπως ο ξυλότυπος για το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του κυματιστού τοίχου, τα custom made στοιχεία φωτισμού που περιέχονται στην οροφή.

4e546b24-b3a8-4706-a408-f7ff8f28e4ae.jpg


Η ελαφρότητα του ξυλότυπου επέτρεψε την ευκολία μεταφοράς κι εγκατάστασης σε μερικές ημέρες, ενώ μετά τη χύτευση του σκυροδέματος, όλος ο ξυλότυπος μετατράπηκε σε φύλλα κι επαναχρησιμοποιήθηκε ως μόνωση εντός της κοιλότητας του τοίχου και της οροφής. Με αυτόν τον τρόπο προέκυψε η ελάχιστη χρήση κατασκευαστικών στοιχείων βιομηχανικής παραγωγής, αντί να ευνοεί μια τοπική αλυσίδα εφοδιασμού. Το έργο χρησιμοποίησε υλικά τοπικής προέλευσης, όπως το σκυρόδεμα και το terrazzo, μεταξύ άλλων προϊόντων της τοπικής βιομηχανίας μαρμάρου.

Περιηγηθείτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!