fbpixel

Search icon
Search
Μια εσωτερική ματιά σε μία απόλυτα urban εξοχική κατοικία στη Σικελία
INTERIORS

Μια εσωτερική ματιά σε μία απόλυτα urban εξοχική κατοικία στη Σικελία

Ο γνωστός σχεδιαστής κοσμημάτων Fabio Salini ανοίγει τις πόρτες της βίλας του στην Ιταλία


«H Σικελία είναι ένα μέρος πλούσιο σε αφθονία», λέει ο σχεδιαστής κοσμημάτων Fabio Salini, ο οποίος προσπαθεί ν’ αποσύρεται στην πολυτελή βίλα του στην ιστορική πόλη Noto, που βρίσκεται στη Νοτιοανατολική γωνία της Μεσογείου, όσο πιο συχνά μπορεί. «Το φαγητό εδώ είναι νόστιμο, επειδή όλες οι πρώτες ύλες -ψάρι, λαχανικά, τυρί- είναι φανταστικές και καθαρές. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από απίθανα προϊόντα και ελεύθερο πνεύμα. Ο τρόπος ζωής είναι ακριβώς το αντίθετο της καθημερινότητας μου στη Ρώμη και στο Λονδίνο» λέει ο ίδιος.

Εκτός από το περίφημο, γνωστό σε όλους ατελιέ του στην Αιώνια Πόλη, ο Salini διαθέτει ακόμη μία bijou boutique, στην περιοχή Fulham Road, στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο -σ’ ένα κτίριο που στο παρελθόν φιλοξενούσε αρχικά τους τεχνίτες που εργάζονταν για το Buckingham Palace. Το πελατολόγιό του είναι εκλεκτό και απαιτητικό, ενώ όλοι ανεξαιρέτως θαυμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο σχεδιαστής συνδυάζει την κλασική ομορφιά με τις τολμηρές λεπτομέρειες, με τη μεγαλοπρέπεια και την κομψότητα να χαρακτηρίζουν όλες τις συλλογές του.

salini-fabio.jpg
Ο Fabio Salini στην πισίνα της πολυτελούς κατοικίας του

«Θεωρώ τα κοσμήματα μια μορφή τέχνης, τα οποία δε βασίζονται μονάχα σε ένα αισθητικό επίτευγμα, αλλά και σε μια ολοκληρωμένη έννοια» υπογραμμίζει ο δημιουργός, ο οποίος, όταν ξεκίνησε την καριέρα του, σχεδίαζε μοναδικά κομμάτια για τους οίκους Bulgari και Cartier, ενώ συνέχισε να επιμελείται τις συλλογές μεγάλων brands, λίγο πριν ανοίξει το δικού του ατελιέ, στη Ρώμη, το 2004. «Προσπάθησα να είμαι διαφορετικός από την αρχή, να βρω το δικό μου στιλ και να εκφράσω κάτι πρωτότυπο».

Ο Salini, ο οποίος σπούδασε γεωλογία πιστεύει έντονα, ότι η πολυτέλεια ενός κοσμήματος δε βρίσκεται απαραίτητα στην εγγενή αξία των λίθων του. Πρόκειται μάλλον για κάτι που αναφέρει ως την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της έννοιας της χειροτεχνίας και της ομορφιάς των στοιχείων. Τα σχέδια που συχνά δημιουργεί αναδεικνύουν τη χρήση μη συμβατικών υλικών, όπως τα ταπεινά άχυρα και δέρματα, μέχρι τα υψηλής αισθητικής μετάξι και μαργαριτάρια, καθώς και πιο ιδιαίτερες πρώτες ύλες, όπως οι ίνες άνθρακα και το νήμα χαλκού.

Στην έκθεση Masterpiece London Art Fair πέρυσι, για παράδειγμα παρουσίασε κομμάτια από ανθρακονήματα, που χρησιμοποιούσαν τα διαμάντια ως συνοδευτική προσθήκη και όχι ως πρωταγωνιστή της δημιουργίας. «Αν δεν αλλάξετε τους κανόνες και δεν τολμήσετε, δεν θα φέρετε τίποτα νέο στον κόσμο…» υποστηρίζει.

2-m61sI.jpg
Εντυπωσιακή η βεράντα του εξοχικού που οδηγεί στην πισίνα

Αυτό αποτελεί ένα συναίσθημα που αντανακλάται και στο διάκοσμο του σπιτιού του. Ο Salini αποφάσισε να χτίσει τη δική του κατοικία σε ένα αγρόκτημα με θέα στο βουνό και τη θάλασσα. «Εδώ, βιώνω την ομορφιά του τόπου σε 360 μοίρες», λέει. «Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να έχω ένα καινούργιο σπίτι που μιμείται ένα παλιό, αλλά προσπάθησα να διαμορφώσω μια Σικελική ατμόσφαιρα μέσα από τα χρώματα, τα υλικά και τη σύζευξη με τη φύση».

Σε συνεργασία με τον ίδιο αρχιτέκτονα που σχεδίασε το ατελιέ του στη Ρώμη έχει χτίσει έναν απλό χώρο, που θυμίζει gallery. Τι καθιστικό «ντύνουν» μια σειρά ταπετσαριών της Allegra Hicks, που αντλούν έμπνευση από το συνολικό τοπίο της κατοικίας. «Είναι μια ισχυρή ανταλλαγή μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου», προσθέτει ο Salini. «Η ιδέα είναι ότι η φύση μπαίνει στο σπίτι».

Το χειροποίητο παραδοσιακό πέτρινο πάτωμα που εκτείνεται μέχρι και τη βεράντα προσθέτει στο χώρο, την αίσθηση της εσωτερικής υπαίθριας ζωής –ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την παλέτα των καταπραϋντικών, φυσικών χρωμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στο συνολικό design. Υπάρχει δέρμα, ξύλο, ακατέργαστο μαλλί, πέτρα και απολύτως κανένα πλαστικό, ενώ σχεδόν όλα τα items του εσωτερικού έχουν δημιουργηθεί από τοπικούς τεχνίτες. Τα φυσικά στοιχεία είναι οι πρωταγωνιστές του σπιτιού και παρουσιάζουν μια άκρως διαχρονική σχεδίαση.

8-6uH5z.jpg
Μοναδικά κοσμήματα σχεδιασμένα από τον Salini

Κάθε δωμάτιο διαθέτει ένα καλαίσθητο μείγμα σύγχρονων επίπλων με αντίκες τις Ιταλίας, ενώ πολλά από αυτά προέρχονται από τα palazzo παλιών οικογενειών της περιοχής. Στην κύρια κρεβατοκάμαρα, για παράδειγμα κυριαρχεί ένα απλό πλαίσιο σιδερένιου κρεβατιού το οποίο ξεχωρίζει για τις περίτεχνες λεπτομέρειες.

Ο Salini χρησιμοποιεί το σπίτι ως κάτι περισσότερο από μια απόδραση τον μήνα του Αυγούστου, καθώς το επισκέπτεται συχνά με τους φίλους του, όλον τον χρόνο. Αυτό το ήσυχο μέρος έχει επιρροές από το παρελθόν... Η Νότια Ιταλία έχει έντονο σεβασμό στην παράδοση. «Ήθελα να διατηρήσω αυτό το συναίσθημα. Σ’ αυτό το καταφύγιο έχω πετύχει πραγματικά να δημιουργήσω ένα καταφύγιο, όπου μπορείς να χαλαρώσεις όσο πουθενά».