fbpixel

Search icon
Search
Μια εντυπωσιακή βίλα στη Σικελία συνδιαλέγεται με το φυσικό περιβάλλον
INTERIORS

Μια εντυπωσιακή βίλα στη Σικελία συνδιαλέγεται με το φυσικό περιβάλλον

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή των Westway Architects


To studio Westway architects ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα έργο για μια νέα εξοχική κατοικία στην πλαγιά ενός λόφου με θέα στο φυσικό καταφύγιο Vendicari, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Noto στην Ιταλία. Το σπίτι φιλοξενεί μια οικογένεια από το Μιλάνο κι είναι οργανωμένο σε τρία μεγάλα ξεχωριστά γεωμετρικά σημεία, που συνδέονται οπτικά με έναν διάδρομο που συνδυαλέγεται με το εξωτερικό περιβάλλον. 

Χτισμένη σε έναν ελαιώνα, η κατοικία στοχεύει να γίνει «ένα» με το τοπίο και τον ορίζοντα.

«Ο τόπος ενέπνευσε τον σχεδιασμό της κατοικίας σε μεγάλο βαθμό: θέλαμε να δημιουργήσουμε μια «ωδή στο τοπίο» ξεκινώντας από τους υλικούς όγκους που συνθέτουν το σπίτι. Ενσωματώσαμε επίσης ένα μεγάλο οπωροφόρο δέντρο, για να τονίσουμε τη σύνδεση μεταξύ της οικιακής ζωής και του φυσικού στοιχείου», εξηγεί η Laura Franceschini.

vpn-private-villa-noto-by-westway-architects-04-NjRTs.jpg

Οι τρεις όγκοι καθορίζουν τις λειτουργίες του σπιτιού με το σχήμα τους, το μεγαλύτερο μπλοκ ορίζει τον ημερήσιο χώρο καθιστικού, ενώ οι δύο μικρότεροι αντιστοιχούν στους χώρους ύπνου. «Ένα από τα μπλοκ δημιουργήθηκε από τη ρήξη και την περιστροφή που ενισχύει τη σχέση-αντίθεση μεταξύ των δύο και υπογραμμίζει τις γεωμετρίες τους», προσθέτει ο Luca Aureggi.

Η επιλογή σχημάτων, χρωμάτων και υλικών υπογραμμίζει την πρόθεση του σχεδιασμού να οικοδομήσει μια σύγχρονη αρχιτεκτονική, στην οποία θα εφαρμόζονται παραδοσιακά στοιχεία. Η πέτρα Noto, από την πόλη της Σικελίας που βρίσκεται το σπίτι, είναι στην πραγματικότητα η επένδυση που επιλέχθηκε για τους αρχιτεκτονικούς όγκους, ενώ η πιο σκούρα πέτρα Modica επιλέγεται για το εξωτερικό δάπεδο. 

Ο καφές σοβάς σκιαγραφεί τον διάδρομο που διασχίζει και ενώνει όλους τους χώρους του σπιτιού. Η χρωματική επιλογή προέρχεται από την πρόθεση να αντιπαρατεθεί ο σκοτεινός, σχεδόν συμπιεσμένος, διαμήκης χώρος με τους πιο άνετους χώρους των δωματίων, που πλημμυρίζονται από φυσικό φωτισμό. 

034-vpn-private-villa-noto-westway-architects-1050x1535-5zRNs.jpg

Ακόμα και το γυαλί είναι από τα κύρια υλικά που επιλέγονται, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η οσμωτική σχέση του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το τοπίο στο σπίτι ή το σπίτι στο τοπίο; Και οι δύο αυτές σχέσεις ισχύουν για αυτήν τη βίλα, για μια οικογένεια που επενδύει σε μια συνεχή εμπειρία του μέσα με το έξω. Το σπίτι είναι χτισμένο με τρία τετράγωνα που περιστρέφονται το ένα προς το άλλο και συνδέονται με έναν μακρύ χαμηλωμένο διάδρομο που φιλοξενεί την κουζίνα, τη σκάλα, κόγχες και εντοιχισμένες ντουλάπες. 

kk-I0u2C.jpg

Ο διάδρομος διαλύεται σε «διακλαδώσεις» και δεν είναι τυχαίο ότι ένα δέντρο ενσωματώνεται στους χώρους του σπιτιού. Ο χώρος της ημέρας και ο χώρος της νύχτας είναι ξεχωριστοί, αλλά σε συνεχή σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο μέσα από τα μεγάλα παράθυρα, τα οποία έχουν μελετηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια σε σχέση με την τεχνολογία και την ενεργειακής απόδοσης. Πολλά παραδείγματα custom-made επίπλων που σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες Westway χαρίζουν χαρακτήρα στο σπίτι, ανάμεσά τους τα τραπέζια, οι καναπέδες και οι ντουλάπες, με τις υφές τους να μας θυμίζουν χαρακτηριστικά υλικά από τη γύρω ύπαιθρο. Η δυτική πρόσοψη είναι πολύ πιο εσωστρεφής, τα ανοίγματα μοιάζουν με κύβους, όπως η κύρια είσοδος που παραπέμπει στα στενά ανοίγματα στους οριακούς τοίχους.

Συνολικά πρόκειται για μια κατοικία που επενδύει στην πολυτέλεια αλλά δεν χάνει την επαφή της με το φυσικό στοιχείο. Τόσο σε ό,τι αφορά τα υλικά όσο και στη διακόσμηση και το interior design.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!