fbpixel

Search icon
Search
Μια εντυπωσιακή βίλα στη Μύκονο «ποντάρει» στο λευκό των Κυκλάδων και αποπνέει καλοκαιρινή αύρα
MAGAZINE

Μια εντυπωσιακή βίλα στη Μύκονο «ποντάρει» στο λευκό των Κυκλάδων και αποπνέει καλοκαιρινή αύρα

Που κάνει τα πάντα να μοιάζουν υπέροχα


Με φόρμες που ακολουθούν τη γλυπτική διάθεση της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, η ομάδα των “GNB Architects” κατάφερε να χαρίσει μοντέρνα πνοή σε αυτήν την επιβλητική μυκονιάτικη οικία, ολοκληρώνοντας την πλήρη αποκατάστασή της. Μέσα από την ανάδειξη τόσο του εσωτερικού όσο και του περιβάλλοντα χώρου, στόχος ήταν να μετατραπεί το εξοχικό σ’ ένα ονειρικό καλοκαιρινό καταφύγιο. Στην περιοχή Κανάλια, όπου «φωλιάζει», το τοπίο συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν το νησί μοναδικό. Έτσι, χτισμένη δίπλα στην ακτογραμμή, η κατοικία απολαμβάνει την απρόσκοπτη θέα της στη θάλασσα, αλλά και τη γραφική Χώρα της Μυκόνου.

gnb-architects-villa-kanalia-21.jpg
Το κτίσμα εξωτερικά ακολουθεί τους κανόνες της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, χάρη στους ρευστούς του όγκους, ενώ η κίτρινη εξώπορτα χαρίζει μια πινελιά σύγχρονης αισθητικής που δελεάζει.

Η επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν το κτίσμα να εστιάζει στην πλήρη εκμετάλλευση του υπαίθριου χώρου, να ικανοποιεί τις προσδοκίες τους για άνετα κοινόχρηστα σημεία και υψηλή αισθητική, και να διαθέτει τον μέγιστο δυνατό αριθμό υπνοδωματίων. Η απόλυτη ιδιωτικότητα ήταν το ζητούμενο, ώστε οι ένοικοι και οι φιλοξενούμενοι να νιώθουν όμορφα, απολαμβάνοντας τη διαμονή τους στον βέλτιστο βαθμό. Κατά συνέπεια, η βίλα διαμορφώθηκε αντίστοιχα, με το τελικό αποτέλεσμα να περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο καθιστικού-τραπεζαρίας και παρασκευής φαγητού, ενώ γύρω από αυτόν ν’ αναπτύσσονται έξι υπνοδωμάτια με ιδιωτικούς βοηθητικούς χώρους και αυλές. Εκεί, στήθηκαν υπέροχα σκηνικά που προτρέπουν σε χαλάρωση, δημιουργώντας αμέσως την αίσθηση ουσιαστικών διακοπών. Το εξωτερικό στο σύνολό του είναι διαμορφωμένο σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία, με κατεύθυνση προς τη θάλασσα εξυπηρετούν διαδοχικά outdoor λειτουργίες. Διάφορα καθιστικά αναπτύχθηκαν, λοιπόν, γύρω από το επίπεδο της πισίνας, όπως και μια υπαίθρια τραπεζαρία για τα καλοκαιρινά γεύματα, ενώ εξωτερικές μπανιέρες και ντους προστέθηκαν για να χαρίσουν ανάσες δροσιάς.

gnb-architects-villa-kanalia-03.jpg

Στο εσωτερικό της, η κατοικία διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα και «ποντάρει» στο απόλυτο λευκό, που προσδίδει φωτεινότητα και καθαρότητα τόσο ταιριαστή με την κυκλαδίτικη αισθητική. Στο ισόγειο, στεγάζονται οι χώροι διημέρευσης και δύο από τα υπνοδωμάτια, με τα υπόλοιπα να βρίσκονται στο δεύτερο επίπεδο. Η ανάγκη να περιληφθούν πολλές ανεξάρτητες λειτουργίες στις μικρότερες μονάδες, δηλαδή στα δωμάτια, οδήγησε την αρχιτεκτονική ομάδα στην ιδέα της ανοιχτής κάτοψης στα μπάνια. Κάθε χώρος σχεδιάστηκε με ιδιαίτερο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η εξωστρέφειά του -ακόμη και όταν πρόκειται για τις πιο ιδιωτικές χρήσεις-, αλλά και η καλύτερη εισχώρηση του φωτός. Όσον αφορά στο interior design, η επίπλωση έγινε με βασικά ελληνικά στοιχεία, όπως χτιστά καθιστικά στα λευκά, που συντελούν στην ανάταση του συνόλου της αισθητικής του χώρου, ο οποίος ενσωματώνει όσα αντιστοιχούν στην ιδανική εικόνα που έχουμε για το ελληνικό καλοκαίρι.

About

gnb-architects-andreas-giovanos.jpg
Ανδρέας Γιοβάνος της “GNB Architects”

Η ομάδα των “GNB Architects” συνθέτει ένα πολυεπιστημονικό στούντιο αρχιτεκτονικής -με έδρα την Αθήνα από το 2014-, που αποτελείται από νέους και φιλόδοξους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και μηχανικούς. Η βασική σχεδιαστική ομάδα περιλαμβάνει τους αρχιτέκτονες Ανδρέα Γιοβάνο, Νίκο Παούρη και Σπύρο Μπούκα.

Με βάση τους την τεχνογνωσία στη σύγχρονη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, αλλά και αντλώντας έμπνευση από την αστική ζωή και το τοπίο της Αθήνας, στοχεύουν να παρέχουν καινοτόμες αρχιτεκτονικές λύσεις στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ειδικεύονται στον σχεδιασμό και την κατασκευή, ενώ το χαρτοφυλάκιό τους περιλαμβάνει ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα και έργα τοπίου.

Εφαρμόζουν προσαρμοσμένες χωρικές λύσεις για κάθε project, συνδυάζοντας την τοπική παράδοση με τη φύση και καλύπτοντας σύγχρονες ανάγκες. Η εκτεταμένη εμπειρία τους στον χειρισμό όλων των πτυχών ενός έργου, από τα σχεδιαγράμματα μέχρι την ολοκλήρωση, οδηγεί σε ιδανικά αποτελέσματα.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΚΑΡΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2022