fbpixel

Search icon
Search
Μια ανασκόπηση στα πιο σημαντικά γεγονότα που «σημάδεψαν» τη φετινή χρονιά
LIFE & CAREER

Μια ανασκόπηση στα πιο σημαντικά γεγονότα που «σημάδεψαν» τη φετινή χρονιά

Όλα όσα απασχόλησαν την Ελλάδα και τον πλανήτη μέσα στο 2020


Μια ακόμα χρονιά έφτασε στο τέλος της. Μια χρονιά τελείως διαφορετική απ' όλες τις υπόλοιπες. Φέτος, είδαμε πολλά και πήραμε ακόμα περισσότερα μαθήματα. Ελπίζοντας σ' ένα πιο αισιόδοξο νέο έτος, αξίζει να θυμηθούμε ένα προς ένα τα σημαντικότερα γεγονότα που κατάφεραν να κλονίσουν τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας, μέσα από ειδήσεις που απασχόλησαν ανά διαστήματα την επικαιρότητα.

Κάνοντας μια ανασκόπηση αυτής της διαφορετικής χρονιάς, λοιπόν, συγκεντρώσαμε όλα όσα μας έκαναν εντύπωση φέτος, αλλάζοντας τα δεδομένα της καθημερινότητας και την κοσμοθεωρία μας!

Η πανδημία του κορωνοϊού

Χωρίς αμφιβολία, η πανδημία που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας ήταν κάτι που άλλαξε σχεδόν τα πάντα κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Από τη μία μέρα στην άλλη γνωρίσαμε νέους επιστημονικούς όρους και καταλάβαμε στο έπακρο πως η υγεία είναι πάνω απ' όλα και δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να θεωρείται δεδομένη. Περιοριστικά μέτρα, αλλαγή των νόμων, lockdowns, μάσκες και δικαιολογητικά, είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που προέκυψαν και δεχθήκαμε στο lifestyle μας, από τις οποίες ακόμα δεν έχουμε ξεφύγει.

12-GAwBW.jpg

Η Αγία Σοφία έγινε τζαμί μετά από 86 χρόνια

Ένα ακόμα συμβάν που συγκλόνισε και δε θα μπορούσε να λείπει από αυτήν εδώ τη λίστα. Μέσα στο καλοκαίρι μάθαμε πως η δική μας Αγία Σοφία άνοιξε τις πύλες της στους Μουσουλμάνους πιστούς ως τζαμί μετά τη μετατροπή της σε χώρο θρησκευτικής λατρείας, απόφαση που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις ανά τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα.

Τα επεισόδια στον Έβρο

Από την αρχή του 2020, τα επεισόδια στον Έβρο απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό τόσο τη χώρα μας όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Στις 28 Φεβρουαρίου, συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε αντίδραση για τον θάνατο τριαντατριών τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ωστόσο μετά τα σύνορα έκλεισαν λόγω της πανδημίας.

agia-sofia-istanbul.jpg

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήρθαν για να συμπληρώσουν το δυσάρεστο κλίμα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, για παράδειγμα, που στέρησαν ζωές, κατέστρεψαν περιουσίες και άλλαξαν τα δεδομένα τόσο των ανθρώπων όσο και του ζωικού βασιλείου, ήταν από τα συγκλονιστικά γεγονότα που παρακολουθήσαμε φέτος μέσα από τους δείκτες μας. Επίσης, η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού είχε παρόμοια αποτελέσματα, σκορπίζοντας θλίψη σε όλη την κεντρική Βηρυτό και δημιούργησε ένα σύννεφο-μανιτάρι σκόνης στον αέρα. Μάρτυρες δήλωσαν ότι κατεγράφησαν ζημιές ακόμα και σε σπίτια δέκα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της έκρηξης. Μάλιστα, η έκρηξη έγινε αισθητή ακόμα και στην Κύπρο.

Ο καταστροφικός σεισμός στη Σμύρνη & στη Σάμο

Χωρίς να φανερώνουν σημάδια τέλους, οι καταστροφές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός στη Σμύρνη και στη Σάμο ήταν επίσης ένα περιστατικό που απασχόλησε και αξίζει να σημειωθεί. Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα 114 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στα τουρκικά παράλια και άλλοι δύο στη Σάμο. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 19 χιλιόμετρα βορείως της Σάμου, στον κόλπο της Εφέσου, ενώ το μέγεθός του ήταν 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κι έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της δυτικής Τουρκίας.

200410-joe-biden-al-1337-0-867cebbb83b534c96af045bb2ad138d5.jpg

Οι Αμερικανικές εκλογές

Έπειτα από μια ολιγοήμερη εκλογική διαδικασία-θρίλερ, ο Joe Biden κηρύχθηκε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τα κοινωνικά δεδομένα της Αμερικής που έδειχναν να πλήττονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο Donald Trump αναγκάζεται, πλέον, να αφήσει πίσω του τα πολιτικά δρώμενα και τη ζωή στον Λευκό Οίκο, μετά από τέσσερα χρόνια στο παραμονής «τιμόνι» της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως στο πλευρό του 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, βρίσκεται η Kamala Harris, η οποία γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος και αμερικανοασιάτισα που διεκδικεί μια τέτοια, τόσο σημαντική θέση.

unnamed.png

Η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Μια ευχάριστη είδηση που αποδεικνύει την εξέλιξή μας σαν κοινωνία. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι 261 ψήφοι της χάρισαν αυτήν την τόσο σημαντική θέση για την τρανή πορεία της στον χώρο της πολιτικής σκηνής, γράφοντας τη δική της ιστορία και προβαίνοντας στο ένα βήμα μετά το άλλο.

Ο θάνατος αγαπημένων μας προσωπικοτήτων

Μια χρονιά που ο αριθμός των εκλιπόντων ξεπέρασε κάθε προηγούμενη εξαιτίας του θανατηφόρου ιού. Εκτός από αυτήν την αιτία, βέβαια, χάθηκαν και τόσοι άλλοι άνθρωποι που για δεκαετίες άφηναν το στίγμα τους στον χώρο του θεάματος, αλλά και του αθλητισμού. Ο θάνατος του θρυλικού Κobe Βryant και ο πρόσφατος του Diego Maradona, φιγουράρουν στις πρώτες των αναζητήσεων, ενώ ακολουθούν αυτός του rapper George Floyd, της ηθοποιού Naya Rivera και του Chadwick Boseman.

Όσο για το ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα, έφυγαν από τη ζωή σπουδαίες προσωπικότητες που κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους μέσα από τον τρόπο που μόνο εκείνοι γνώριζαν. Μεταξύ αυτών, ο αγαπημένος σε όλους μας Κώστας Βουτσάς, ο αξεπέραστος καλλιτέχνης Γιάννης Πουλόπουλος, καθώς και η μοναδική Κική Δημουλά που μέσω των ποιημάτων της θα μείνει αξέχαστη.

Μια χρονιά που άφησε σε όλους μας γλυκόπικρες στιγμές έφτασε στο τέλος της. Ας κρατήσουμε όλα τα παραπάνω σαν ένα γερό μάθημα ζωής που κλήθηκε ο καθένας ξεχωριστά να φέρει εις πέρας και ας κάνουμε όνειρα για το μέλλον γεμάτα αισιοδοξία και τόλμη!