fbpixel

Search icon
Search
Μια ανακαινισμένη αριστοκρατική κατοικία των αρχών του 20ού αιώνα στη Σικελία γεμάτη γοητεία
INTERIORS

Μια ανακαινισμένη αριστοκρατική κατοικία των αρχών του 20ού αιώνα στη Σικελία γεμάτη γοητεία

Τη Villa Liberty στο Παλέρμο ανασχεδίασε το ιταλικό στούντιο MAB Arquitectura


Η γοητεία του Sicilian Liberty στον κόλπο του Παλέρμο αναδεικνύεται μοναδικά σ' αυτή την αριστοκρατική κατοικία των αρχών του εικοστού αιώνα που περιβάλλεται από βεράντες με πλακάκια σε μπλε μαγιόλικα, με μεγάλα παράθυρα και όμορφα διακοσμημένες οροφές, συνδυάζοντας τις αυθεντικές λεπτομέρειες με τις σύγχρονες χρήσεις και λειτουργίες.

Με θέα στον κόλπο του Παλέρμο, στον διάσημο παραθεριστικό τόπο του Modello, η Villa Liberty έχει ανακαινιστεί από τη MAB Arquitectura αναζητώντας την ουσία αυτού του διαλόγου της αριστοκρατικής ιστορίας του τόπου με τις σύγχρονες χρήσεις και λειτουργίες, ενισχύοντας τη διάταξή της, με υλικά και λεπτομέρειες. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως περίπτερο για αξιωματικούς, μετατράπηκε μεταξύ των πολέμων από τους κόμητες Tasca d'Almerita σε μια διώροφη βίλα με βεράντες και κεραμοσκεπή. 

xbp6nj21.jpeg


«Οι μεσογειακές πόλεις απολαμβάνουν έναν πλούτο ιστορίας, πολιτισμού και παράδοσης. Στη δουλειά μας, προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτόν τον πλούτο, ερμηνεύοντας εκ νέου τους χώρους για να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες. Εργαζόμαστε με τοπικά υλικά, παραδοσιακές αρχιτεκτονικές μορφές και προσεγγίσεις εξωραϊσμού εμπνευσμένες από τη φυσική ομορφιά της Μεσογείου», λένε οι αρχιτέκτονες Floriana Marotta e Massimo Basile. Αυτή η αποκατάσταση έχει αιχμαλωτίσει την ψυχή αυτής της κατοικίας, ενισχύοντας τη φινέτσα και την ιστορική ομορφιά του σκηνικού της.

Το layout

5qtm2-du.jpeg

Στην ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων, οι αρχιτέκτονες διατήρησαν την αρχική διάταξη. Περιτριγυρισμένη από έναν κήπο ιταλικού στιλ με αιωνόβια δέντρα, η βίλα καλύπτει περισσότερα από 400 τετραγωνικά μέτρα, που αναπτύσσεται γύρω από τον πυργίσκο της σκάλας. Το τελευταίο έχει μια ξύλινη οροφή και ένα πολύχρωμο βιτρό του εικοστού αιώνα από τον Pietro Bevilacqua που απεικονίζει δύο παγώνια, σύμβολο της αιωνιότητας και της ομορφιάς και χαρακτηριστικό του στυλ Liberty της Σικελίας. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στο ισόγειο, το οποίο απλώνεται γύρω από τη μαρμάρινη σκάλα με το σφυρήλατο κιγκλίδωμα. Εδώ, όλα τα δωμάτια, από τη μεγάλη αίθουσα υποδοχής μέχρι την τραπεζαρία έχουν θέα στη μεγάλη βεράντα που προσφέρει θέα στον κήπο και τη θάλασσα. Τα υπνοδωμάτια και η κουζίνα βρίσκονται στην απέναντι πλευρά, συνδεδεμένα με τους χώρους εξυπηρέτησης στο παρακάτω παράρτημα. Στον πρώτο όροφο, δύο συμμετρικές βεράντες στα πλάγια τυλίγονται γύρω από την κύρια σουίτα και δύο άλλα υπνοδωμάτια και τα μπλε και λευκά πλακάκια μαγιόλικας έχουν αποκατασταθεί και ενισχυθεί από τους αρχιτέκτονες ως χαρακτηριστικό στοιχείο. Με τον ίδιο τρόπο, διατηρήθηκε ο γεωμετρικός σχεδιασμός του κήπου ιταλικού τύπου που περιβάλλεται από μονοπάτια, όπως και το γκαζόν αγγλικού τύπου που αναδεικνύει τους ψηλούς φοίνικες της Washingtonia, τους υπεραιωνόβιους Ficus Magnolia και τα θαλάσσια πεύκα με θέα στη θάλασσα. Σε μια πιο απομονωμένη περιοχή, έχει χτιστεί μια πισίνα υπερχείλισης με λευκή πέτρα Modica.

Η εσωτερική διακόσμηση 

3dh-ixn6.jpeg

«Στόχος μας ήταν να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτού του σπιτιού, μετατρέποντάς το σε μια σύγχρονη αναμόρφωση που πρόσθεσε επίκαιρα στοιχεία με ισχυρή προσωπικότητα αλλά πάντα αναγνωρίσιμα και σε τέλειο διάλογο με την ιστορική βίλα: μια συμβιωτική σχέση στην οποία το νέο προσθέτει αξία στο παλιό χωρίς αποστασιοποιώντας διαρκώς από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της περιόδου, προσδίδοντάς τους αντίθετα προβολή και νέα γοητεία», συνεχίζουν οι αρχιτέκτονες Floriana Marotta και Massimo Basile. Η Villa Liberty, που θυμίζει την αρχιτεκτονική των εξοχικών κατοικιών του Παλέρμο, έχει ερμηνευτεί εκ νέου γύρω από μια ιδέα που βασίζεται στην «καλοκαιρινή ζωή», ενισχύοντας τη σχέση της με το περιβάλλον, τον κήπο και τη θάλασσα χάρη στις απλές γραμμές και τα μεγάλα παράθυρα που πλαισιώνουν το θέα στον κόλπο του Mondello, ενώ συνδυάζει εκλεπτυσμένα αλλά πολύχρωμα εκλεκτικά έπιπλα και αξεσουάρ. Αντικαθιστώντας στοιχεία που είχαν φθαρεί ή είχαν μικρή αξία, οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν υλικά εποχής με πιο μοντέρνα πινελιά, όπως στην περίπτωση των πλακιδίων terrazzo, που αντικαταστάθηκαν από νέα μαρμάρινα πατώματα με μοτίβο διπλού πλαισίου που απηχεί την πρόσοψη. Το αυθεντικό μαρμάρινο δάπεδο Carrara με ρομβοειδή ένθετα στο Bardiglio στο χολ και στο σαλόνι έχει αποκατασταθεί, ενώ οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να τοποθετήσουν παρκέ δρυς σε ουγγρικό σχέδιο ψαροκόκαλου αντί για πλακάκια στα υπνοδωμάτια. Τα πλακάκια της Σικελίας που αφαιρέθηκαν έχουν επαναχρησιμοποιηθεί στα μπάνια και στον τρίτο όροφο.

nyh1wjzy.jpeg


Στο σαλόνι, από την άλλη πλευρά, η ανακαινισμένη ξύλινη επένδυση, η μπάρα από ξύλο και μάρμαρο και η οροφή ενώνονται με νέα στοιχεία όπως τζάκι, τοποθετημένο ανάμεσα στα δύο παντζούρια που ανοίγουν στη βεράντα και μια μεγάλη custom made βιβλιοθήκη εκτείνεται κατά μήκος του πίσω τοίχου, πλαισιώνοντας δύο κινέζικα κεραμικά βάζα και δημιουργώντας έναν σύνδεσμο με την τραπεζαρία. Στο σαλόνι, μαζί με τη νησίδα της κουζίνας με τον μαρμάρινο πάγκο και τις ξύλινες μπάρες πρωινού, ξεχωρίζουν οι αναπαλαιωμένες αυθεντικές ξύλινες επιτοίχιες επενδύσεις. Στην κουζίνα, η αρχική ξύλινη επένδυση έχει αποκατασταθεί και βαφτεί σε λευκό δημιουργώντας μια μεγάλοη νησίδα από μάρμαρο και ξύλο. Το δάπεδο έχει αντικατασταθεί με μια επανερμηνεία των εξαγωνικών πλακιδίων τσιμέντου που χρησιμοποιούνται στο σπίτι και του λευκού μαρμάρου Carrara που επιλέχθηκε για το σαλόνι, με αποτέλεσμα ένα εξαγωνικό μάρμαρο Carrara, σε δύο φινιρίσματα, λείο και σφυρήλατο. Η τραπεζαρία στην παλιά βεράντα έχει νέα ξύλινα παράθυρα, λευκά εσωτερικά και μπλε εξωτερικά, με πλήρως ανασχεδιασμένα κουφώματα. Η μπλε απόχρωση των πλακιδίων majolica έχει επίσης επιλεχθεί στα παράθυρα και στα στηθαία από σφυρήλατο σίδερο με τα τυπικά φυτικά μοτίβα Liberty.

Η πρόσοψη χαρακτηρίζεται από μια αλληλεπίδραση γείσων και ανοιγμάτων τυπικά του ιταλικού Liberty. Κάτω από το στρώμα του μπεζ-κίτρινο ακρυλικού χρώματος βρέθηκαν ίχνη ανοιχτόχρωμου σοβά που οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να ανακτήσουν σύμφωνα με τους κανόνες της συντηρητικής αποκατάστασης χρησιμοποιώντας φυσικό κάλυμμα Marmorino με βάση τον ασβέστη. Διατήρησαν τις κεραμικές διακοσμήσεις της μαροκινής βάσης μαγιόλικας στην πρόσοψη, σεβόμενη το «εξωτικό» στιλ που ήταν τόσο στη μόδα εκείνη την εποχή.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφίες: Benedetto Tarantino