fbpixel

Search icon
Search
Μήπως διαλέγετε πάντα τον λάθος σύντροφο;
PSYCHOLOGY

Μήπως διαλέγετε πάντα τον λάθος σύντροφο;

Θέματα που αφορούν τη γυναικεία ψυχοσύνθεση με τα μάτια μιας ειδικού


Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε στη ζωή σας αν έχετε διαλέξει τον σωστό σύντροφο ή αν έχετε μπει σε μια σχέση που δε θα οδηγήσει πουθενά; Μπορείτε όμως να αναγνωρίσετε αν μια επιλογή είναι λάθος; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να αναγνωρίζετε, ώστε να καταλάβετε ότι μάλλον πρέπει να κινηθείτε προς άλλη κατεύθυνση;

Λάθος σύντροφος είναι ο σύντροφος που 

  • Δεν ανταποκρίνεται στις δικές σας προσδοκίες και δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σας. Με άλλα λόγια, απέχει πολύ από αυτό που περιμένατε και φανταζόσασταν, με αποτέλεσμα να μην περνάτε καλά.
  • Με τις συμπεριφορές του πυροδοτεί μέσα σας αρνητικά συναισθήματα και ανασύρει επώδυνες αναμνήσεις από το παρελθόν σας και από καταστάσεις που είχατε υποσχεθεί κάποτε στον εαυτό σας ότι δε θα ξαναζήσετε.
  • Ο μη διαθέσιμος σύντροφος, είτε εξ αιτίας μιας άλλης σχέσης στη ζωή του είτε λόγω προσωπικών περιορισμών που δεν του επιτρέπουν να επενδύσει συναισθηματικά και κυρίως σε βάθος, δεν είναι ειλικρινής απέναντί σας και δε σας σέβεται, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να τον εμπιστευτείτε.
george-clooney-amal-alamuddin-wedding-g-6-1.jpg

Γιατί διαλέγετε τον λάθος σύντροφο;

  • Δεν έχετε μάθει τι σημαίνει «σωστός» και «λάθος» σύντροφος
  • Βρίσκεστε σε άρνηση ως προς το ποιος ακριβώς είναι ο σύντροφος που επιλέξατε και εξακολουθείτε να υποστηρίζετε αυτή σας την επιλογή, για να μην αναλάβετε το λάθος της αρχικής σας επιλογής και παραδεχτείτε ότι διαλέξατε κάτι που λειτουργεί εις βάρος σας.
  • Δεν πιστεύετε στον εαυτό σας (έχετε δηλαδή χαμηλή αυτοπεποίθηση) και δεν έχετε μια καλή εικόνα εαυτού σας (που σημαίνει χαμηλή αυτοεκτίμηση).
  • Η επιλογή αυτή είναι βολική γιατί έτσι δε θα χρειαστεί να δεσμευτείτε.

Το να μπαίνετε σε μια σχέση που γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι έχει προβλήματα είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Το να μπαίνετε όμως σε μια σχέση που από την αρχή σας δείχνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά είναι αυτοκαταστροφικό. Με μια τέτοια απόφαση μπαίνετε ουσιαστικά σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο θα βγείτε δύσκολα.

Αν παρόλα αυτά σκέφτεστε ακόμη να μπείτε ή να παραμείνετε με έναν άνθρωπο που σας φωνάζει από μακριά ότι έχει προβλήματα και δεν είναι κατάλληλος, κάντε μία σύντομη ανάλυση κέρδους και κόστους. Συνηθίζω να λέω για τις αποφάσεις μας ότι έχουν ισχύ για όσο καιρό μας καλύπτουν και μας κάνουν ευτυχισμένους. Κρατήστε το σαν σκέψη και αλλάξτε απόφαση μόλις συνειδητοποιήσετε ότι η σχέση που έχετε δε σας καλύπτει άλλο και δε σας χαρίζει ευτυχία. Ως τότε να θυμάστε μόνο αυτό...

Κανείς δεν προηγείται από εσάς στη ζωή σας!
sdd9b.jpg

Info: Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Ψυχοθεραπεία μέσω Ψυχοδυναμικού Ψυχοδράματος και στη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους. 

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και μέλος των επιστημονικών συλλόγων American Society of Group Psychotherapy & Psychodrama και International Association for Group Psychotherapy and Group Processes. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ενώ συνεργάζεται με φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, ενώ το πέμπτο της με τίτλο “Και τώρα οι τρεις μας” πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2019, από τις εκδόσεις University Studio Press.

Facebook: Neli Byzantiadou Instagram: neli_byzantiadou