fbpixel

Search icon
Search
Μet Gala 2020: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θέμα που μόλις ανακοινώθηκε
FASHION NEWS

Μet Gala 2020: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θέμα που μόλις ανακοινώθηκε

Από την ημερομηνία μέχρι το special theme των επερχόμενων Oscars της μόδας


Κάθε χρόνο η καρδιά της μόδας και των μεγαλύτερων εκπροσώπων της χτυπάει δυνατά σε ένα και μόνο σημείο, το οποίο δεν είναι άλλο από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η πρώτη Δευτέρα του Μαϊού και συγκεκριμένα στις 4 του ανοιξιάτικου μήνα, πρόκειται να αποτελέσει την εμβληματική ημερομηνία, κατά την οποία θα λάβει χώρα για ακόμη μια χρονιά ο φαντασμαγορικός θεσμός, Met Gala. 

To 2020 είναι ένα έτος-ορόσημο για το ΜΕΤ. To αμερικάνικο ίδρυμα θα γιορτάσει τη 150η επέτειό του με μια σειρά εκθέσεων, που πολλές από τις οποίες είχαν αποτελέσει στο παρελθόν το έναυσμα για την παρουσίαση μιας σειράς συλλογών-αριστουργημάτων, καθώς και καινούριων έργων, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των φετινών Collections Initiative προς τιμήν της επετείου. 

3-y5w3y.jpg
Rihanna

Το Μουσείο σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ινστιτούτου Κοστουμιών, Andrew Bolton ανακοίνωσε ότι η έκθεση πρόκειται να προσφέρει θέαμα, που συναντάει αναφορές σε σχεδόν ενάμιση αιώνα ιστορίας της μόδας, το οποίο συλλέχθηκε προσεχτικά και παρουσιάζεται κατά μήκος ενός διακεκομμένου χρονοδιαγράμματος.

Με τίτλο, "About Time: Fashion and Duration" ("Σχετικά με το Χρόνο: Μόδα και Διάρκεια"), ο Bolton επιζητά να δώσει στη φετινή έκθεση μια συνολικά ανοικτή προσέγγιση. «Φανταστείτε το σαν μια αναστήλωση της μόδας, που είναι κατακερματισμένη, ασυνεχής κι ετερογενής», υποστηρίζει ο ίδιος. Ο σπουδαίος επιμελητής φαίνεται ότι άντλησε έμπνευση από την ταινία του Sally Potter το 1992, Orlando, η οποία έχει βασιστεί στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Virginia Woolf. «Υπάρχει μια θαυμάσια σκηνή», λέει ο Bolton, «στην οποία η πρωταγωνίστρια, Tilda Swinton, εισέρχεται σε έναν λαβύρινθο φορώντας μια γυναικεία robe à la Francaise του 18ου αιώνα, και καθώς περνά μέσα από αυτόν, τα ρούχα της αλλάζουν σε ένα φόρεμα του 19ου αιώνα, ενώ τελικά εκείνη καταλήγει στην Αγγλία του 1850s. Από εκεί προήλθε η αρχική ιδέα».

Η Virginia Woolf ενεργεί ως «αφηγητής-φάντασμα» της έκθεσης, με αποσπάσματα από τα γνωστά βιβλία της, που βασίζονται στην έννοια του χωροχρόνου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα Orlando, Dalloway και The Lighthouse, τα οποία εμφανίζονται ως ξεχωριστά εκθέματα. Παράλληλα, γραπτά του φιλόσοφου Henri Bergson και σημεία από το μυθιστόρημα The Hours, του Michael Cunningham, που κέρδισε το βραβείο Pulitzer το 1999, θα συνεισφέρουν με την παρουσία τους στον κατάλογο της έκθεσης. «Αυτό που μου αρέσει στην εκδοχή του χρόνου της Woolf είναι η ιδέα ότι είναι συνεχόμενη. Δεν υπάρχει αρχή, μέση ή τέλος. Αυτό νιώθω και για τη μόδα -ότι είναι το παρόν» προσθέτει ο Bolton. 

5-7JOpV.jpg
Lady Gaga

Η αποστολή του καλλιτεχνικού διευθυντή με το θέμα "About Time" είναι να αμφισβητήσει και να περιπλέξει αυτήν την τάση, κάνοντάς μας να δούμε με διαφορετική ματιά την ιστορία της μόδας. Για να το πετύχει αυτό, θα χωρίσει 160 γυναικεία ενδύματα σε δύο τμήματα ή αλλιώς «χρονοδιαγράμματα». Το πρώτο θα είναι ένα γραμμικό χρονοδιάγραμμα μιας σειράς μαύρων looks. Μάλιστα, αυτά πρόκειται να μπούνε με ορθολογική διαδοχή της μόδας από το 1870 έως το 2020, σε ένα χρονοδιάγραμμα του εκμοντερνισμού. Η δεύτερη ομαδοποίηση θα παρουσιάσει αυτό που περιγράφει ο Bolton ως «αντι-χρονολογικό», δηλαδή κυρίως λευκά σύνολα, ενώ θα είναι πιθανό να υπάρξουν και ορισμένα στοιχεία χρώματος.

Συνολικά, το Met Gala του 2020 θα εξετάσει την εφήμερη φύση της μόδας, χρησιμοποιώντας iconic αναφορές του παρελθόντος με σκοπό να αποκαλύψει πώς η μόδα μπορεί να υπάρξει τόσο γραμμική όσο και κυκλική. Για παράδειγμα, θα περιλαμβάνει συγκρίσεις ανάμεσα σε δύο σχεδιαστές διαφορετικών εποχών, όπως οι Alaja και Vionnet ή Poiret και Galliano. Σκεφτείτε αυτές τις «αντι-χρονολογίες» ως σημαντικές συνδέσεις, που ενώνουν τα σχήματα, τα μοτίβα και τα υλικά στους αιώνες.

met-gala-2020.jpg
Kylie & Kendall Jenner

Info: Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Iris του Met Fifth Avenue και B. Gerald Cantor και μάλλον θα φέρει την υπογραφή του οίκου Louis Vuitton, ενώ οι co-chairs του λαμπερού event πρόκειται να είναι οι Nicolas Ghesquière, Lin-Manuel Miranda, Meryl Streep, Emma Stone, και φυσικά η Anna Wintour.


Κεντρική Φωτογραφία: Anna Wintour