fbpixel

Search icon
Search
«Μερκούρεια 2023»: Ξεκινά απόψε ο ιστορικός καλλιτεχνικός θεσμός της πόλης
CITY VIBES

«Μερκούρεια 2023»: Ξεκινά απόψε ο ιστορικός καλλιτεχνικός θεσμός της πόλης

Το Ανοιχτό θέατρο Συκεών Μάνος Κατράκης θα υποδέχεται το κοινό μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου


Ένας δημιουργικός θεσμός, ταυτισμένος με τον έντονα καλλιτεχνικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης πλησιάζει για να μας χαρίσει για 29η χρονιά ένα πολλά υποσχόμενο κλείσιμο καλοκαιριού. Τα «Μερκούρεια» πραγματοποιούνται με την πρωτοβουλία του Δήμου Νεάπολης Συκεών σε συνεργασία με εκατοντάδες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, καλλιτεχνικούς διευθυντές, σκηνογράφους και τεχνικούς από όλα τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και το ΚΘΒΕ. Η φετινή διοργάνωση σηκώνει αυλαία απόψε στην έδρα της, το Ανοιχτό θέατρο Συκεών Μάνος Κατράκης, που βρίσκεται επί της οδού Καρόλου Κουν στην πόλη, προσκαλώντας μας να γίνουμε ένα με τη θερινή γιορτή του θεάτρου. Στόχος και αυτή τη χρονιά αποτελεί η έκφραση της τιμής και του θαυμασμού προς τη Μελίνα Μερκούρη, τη σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό και πολιτικό η οποία, ως υπουργός Πολιτισμού εμπνεύστηκε τον θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων ως φορείς πολιτιστικής αποκέντρωσης, ο οποίος πατάει ακόμη γερά στα χνάρια της.

Μια ισχυρή καλλιτεχνική συμμαχία

shutterstock-103798211-1.jpg

Τα «Μερκούρεια» ανοίγουν τις πόρτες τους απόψε το βράδυ με την παράσταση «Το τέλος της μικρής μας πόλης» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και ολοκληρώνονται το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 με το έργο «Το διαμάντι και το κήτος ή όλος ο Μποστ σε μία ώρα» του Λεωνίδα Τσίπη από το θεατρικό εργαστήρι Θεσπίς του δήμου Νεάπολης Συκεών. Δέκα θεατρικά έργα, εκ των οποίων το ένα του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος, θα μας συντροφεύσουν, με την υπόσχεση να μας συνεπάρουν στις ιστορίες τους.

Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική συμμαχία έχει συνθέσει τη βάση για ένα ενδιαφέρον και γεμάτο θετικούς οιωνούς πρόγραμμα. Τα  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, Κοζάνης, Σερρών, Αγρινίου, Καλαμάτας και Ρούμελης καθώς και το Θεσσαλικό Θέατρο, το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και τα θεατρικά εργαστήρια Θεσπίς και Μελίνα Μερκούρη του δήμου Νεάπολης Συκεών έχουν συνθέσει έναν ισχυρό δεσμό, ο οποίος έχει ως κεντρικό του στόχο να χτίσει μαζί μας υπέροχες αναμνήσεις. 

Οι πολλά υποσχόμενες παραστάσεις

695318-1.jpg

 Ο θεσμός ξεκινά απόψε στις 21:00 το βράδυ με την παράσταση «Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης», μία από τις σπουδαιότερες συλλογές διηγημάτων της νέας ελληνικής πεζογραφίας. Ο Δημήτρης Χατζής σ’ αυτήν αποτυπώνει τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε. Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται για ακόμη μια φορά και να ζούμε ξανά «το τέλος της μικρής μας πόλης». Πρωταγωνιστούν: Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Στάθης Κόκκορης, κ.ά. 

Ακόμη ένα πολλά υποσχόμενο έργο είναι το «Αταίριαστο Ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον, στο οποίο δύο φίλες χωρίζουν από τους άντρες τους και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο μεγάλο σπίτι της μιας. Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα και δοκιμάζεται η φιλία τους, γιατί διαπιστώνουν πολύ γρήγορα ότι η αφόρητη τσαπατσουλιά και η ακαταστασία της μιας, δεν μπορεί να συνυπάρξει με την νοσηρή και ψυχαναγκαστική νοικοκυροσύνη της άλλης. Το έργο «Ο Ζηλιαρόγατος», μας μεταφέρει σε νοσταλγικές εποχές του '60 και στην ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού, του Πότη και της Λέλας, οι οποίοι περνούν μέσα από αναστατώσεις και ταραχές, με στόχο τη δημιουργία ζήλιας από την πλευρά του. Το πολυσυζητημένο θεατρικό έργο «Ο Αριστοφάνης ονειρεύεται» αποτελεί μία παράσταση από το Θεσσαλικό Θέατρο με στοιχεία από τις δύο κωμωδίες του Αριστοφάνη Λυσιστράτη και Εκκλησιάζουσες, σε μετάφραση Θωμά Ψύρρα και σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού.

Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα: 

Δευτέρα 21/08
21:00
«Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης», ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων

Τρίτη 22/08
21:00
Αταίριαστο Ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Τετάρτη 23/08
21:00
«Ο Ζηλιαρόγατος», ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

Σάββατο 26/08
21:00
«Ομιλώ σε σένα πατρίδα», 
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

Κυριακή 27/08
21:00
«Ατρείδες - Η Eπιστροφή»
, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας

Δε 28/08
21:00
«Το Φιόρο του Λεβάντε»
του Γρηγόρη Ξενόπουλου, Θεατ. Εργ. Μελίνα Μερκούρη

Τρίτη 29/08
21:00
«Ο Αριστοφάνης Ονειρεύεται
», Λυσιστράτη και Πραξαγόρα, Θεσσαλικό Θέατρο

Τετάρτη 30/08
21:00
«Μαλλιά Κουβάρια»
του Νικόλαου Λάσκαρη, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης

Παρασκευή 1/09
21:00
«E-pass ή επί τας!- ΜΠΑΝΤΑ-ΡΙΣΜΕΝΟΙ (evolution)», Κ.Θ.Β.Ε.


Σάββατο 2/09
21:00
«Το διαμάντι και το κήτος ή όλος ο Μποστ σε μία ώρα»
, Θεατρ. Εργ. Θεσπίς

Info: Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Καρόλου Κουν 11. Διάρκεια: Δευτέρα 21 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου. 

Κεντρική φωτογραφία: «Ο Αριστοφάνης Ονειρεύεται»