fbpixel

Search icon
Search
Με artistic χαρακτήρα τo atelier ενός σκηνοθέτη είναι γεμάτο έμπνευση
INTERIORS

Με artistic χαρακτήρα τo atelier ενός σκηνοθέτη είναι γεμάτο έμπνευση

Η ανακαίνισή του έγινε με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Benkobenkova


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Benkobenkova ανέλαβε τον σχεδιασμό ενός σπιτιού και ενός ατελιέ για έναν σκηνοθέτη. Καθώς αυτό το σπίτι-ατελιέ θα φιλοξενούσε τακτικά ένα μικρό αριθμό ατόμων, θα πρέπει να λειτουργεί και ως βάση δημιουργικών συναντήσεων, έχοντας μια ζεστή ατμόσφαιρα σπιτιού - ένα ωραίο μέρος για συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών και παρουσιάσεων. Έτσι προέκυψε και το μεγάλο τραπέζι, οι σκάλες που οδηγούν στις κουκέτες και η κουζίνα στη γωνία.

Η αρχιτέκτονας σημειώνει, «Το ταξίδι με αυτήν την αποστολή δεν ξεκίνησε με τον συνηθισμένο τρόπο, αν και ίσως, κοιτάζοντας πίσω, έτσι συμβαίνει κάθε φορά. Ένας φίλος μου, μού τηλεφώνησε λέγοντας ότι επιθυμεί να αγοράσει ένα σπίτι κι έτσι κάναμε την πρώτη επίσκεψη μαζί. Από την πρώτη ματιά, ερωτεύτηκα αμέσως τον τόπο και το ίδιο και εκείνος.»

1-OQZyV.jpg

Απλή δομή, ένας κλασικός κύβος με επέκταση στον κήπο. Το κτίριο ήταν στην «αρχική κατάσταση», αλλά είχε χαρακτήρα. Η πρόσοψη δεν χρειάστηκε σημαντική ανακαίνιση. Η κατασκευή στέγης παρέμεινε επίσης σε μεγάλο βαθμό όπως ήταν, αν και, δεδομένου ότι αυτό το μέρος θα το επισκεπτόταν φοιτητές και φίλοι, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε και ανοίξαμε την οροφή στο κέντρο για να μεγεθύνουμε τον χώρο διαβίωσης. Ακολουθήθηκε μια πολύ ορθολογική προσέγγιση για την ανοικοδόμηση. Στόχος ήταν να διατηρηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν τα πρωτότυπα σχεδιαστικά στοιχεία και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο πρακτικά.

Η κουκέτα κάτω από την οροφή είναι ιδανική για ενδιαφέρουσες συζητήσεις μετά το δείπνο. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες στον καναπέ. Μεγάλες διπλές πόρτες δημιουργούν έναν «διάλογο» με τον εξωτερικό χώρο, που πλαισιώνεται από μια πέργκολα. Το master bedroom βρίσκεται στην αρχική επέκταση.

1600-strekov-2022-matejhakarcom-m2a4094-e1682498126593.jpg

Παράλληλα, ανοίχθηκε η οροφή για να γίνει πιο ευάερο το δωμάτιο. Αρχικά, σχεδιάστηκε ένα τραπέζι εργασίας με τζάμι, ωστόσο καθώς προχωρούσε η κατασκευή και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος, χρησιμοποιήθηκαν value for money αντικείμενα, τα οποία θεωρούνταν η καλύτερα.

Όλες οι εσωτερικές εργασίες είχαν συντονιστεί εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια πρόκληση που ωστόσο αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Στη συνέχεια, συνέχισαν με διαδικτυακές συζητήσεις για την καλύτερη χρήση και θέση για τα έτοιμα έπιπλα και άλλα αξεσουάρ. 

1600-strekov-2022-matejhakarcom-m2a4145-e1682498077651.jpg

Η πέργκολα ολοκληρώθηκε αργότερα – αποδείχθηκε ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος του σπιτιού, δημιουργώντας ένα παιχνίδι μεταξύ φωτός και σκιάς που αλλάζουν δυναμικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο στόχος ήταν να μην περιοριστεί το φως που εισέρχεται στην κατοικία και ταυτόχρονα να παρέχει ένα στέγαστρο βροχής για τον εξωτερικό χώρο.

Στο μέλλον, θα γίνει φυσική κάλυψη με φυτά, αναρριχητικά και άλλα. Ο πλάτανος είχε αρκετό χώρο για να του επιτραπεί να αναπτυχθεί μέσα στο πλέγμα. Φυσικά, και άλλες εντυπωσιακές διακοσμητικές αλλαγές πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο σπίτι. 

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery! 

Φωτογραφίες: Matej Hakár