fbpixel

Search icon
Search
Με αφορμή το νέο της project “Margarita’s Way” και την έκθεση “Visual Conversations” στην Αθήνα, η Μαργαρίτα Βιτάλη-Σαραντοπούλου ξετυλίγει την πορεία της
MAGAZINE

Με αφορμή το νέο της project “Margarita’s Way” και την έκθεση “Visual Conversations” στην Αθήνα, η Μαργαρίτα Βιτάλη-Σαραντοπούλου ξετυλίγει την πορεία της

Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης


Με αφορμή το λανσάρισμα του νέου της project “Margarita’s Way” και την έκθεση “Visual Conversations” στην Αθήνα, η Μαργαρίτα Βιτάλη-Σαραντοπούλου κουβεντιάζει μαζί μας για την πορεία της κι όλα όσα συνθέτουν την άκρως δημιουργική προσωπικότητά της.

Tι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη δημιουργία του “Margarita’s Way”; 

Tο ανήσυχο πνεύμα μου κι η ανάγκη μου για δημιουργία. Περνώντας πια σε φάση συνειδητότητας κι έχοντας αγκαλιάσει όλες τις διαφορετικές πλευρές του εαυτού μου, αποφάσισα να τις συνθέσω και να τις επικοινωνήσω.

dsc-2676.jpg

Καλλιτέχνης κι επιχειρηματίας. Ασχολούμενη με δύο διαφορετικούς τομείς, τι αποκομίζετε από αυτούς με την πάροδο των ετών;

Είναι ένας συνδυασμός των διαφορετικών εκφάνσεων της προσωπικότητάς μου: της καλλιτεχνικής μου φύσης, που πάντα ψάχνει τρόπο έκφρασης -είτε με τον σχεδιασμό των κεραμικών είτε με τη δημιουργία video art-, και της εμπειρίας μου μέσα από την επιχειρηματική μου δραστηριότητα με την “Different & Different”. Από την εταιρία αυτή έμαθα τον κλάδο της εστίασης σε κάθε του βήμα, από τον προμηθευτή μέχρι το στήσιμο, την υλοποίηση ενός event και την επικοινωνία με τον πελάτη. Δημιούργησα δικά μου σκεύη παρουσίασης από ξύλο, μάρμαρο, plexiglass και συνέλαβα προϊόντα, όπως το “D&D: the box, Daily”, καθώς είχα αφουγκραστεί τις ανάγκες μας που διαρκώς αλλάζουν. Κατάλαβα, λοιπόν, ότι μάλλον έχω δυνατά αντανακλαστικά. Αγάπησα τη food photography κι εμπιστεύτηκα το κάδρο και το ένστικτό μου. Έμαθα από επαγγελματίες του χώρου, μέσα από ατέλειωτες συζητήσεις, για το φως, τη σύνθεση, κι ένιωσα ότι ξαναγύρισα στα θρανία της σχολής μου. Πάντα έλεγα στον εαυτό μου: «Μαγειρεύεις, αλλά δεν είσαι μάγειρας. Φωτογραφίζεις, αλλά δεν είσαι φωτογράφος. Δημιουργείς ωραίες εικόνες art de la table, αλλά δεν είσαι event planner». Τελικά, αποφάσισα ότι δεν πειράζει που δεν «είμαι». Είμαι πολλά και όλα μαζί. Λατρεύω το curation των χώρων και την οργάνωση ενός καλέσματος - από το άρωμα μέχρι την επιλογή των κεριών.

Ποιο θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι το ιδιαίτερο στοιχείο που παρουσιάζει το “Margarita’s Way”; 

Είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας, μία συλλογή των πληροφοριών που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μου με τον χώρο της εστίασης και των event, της επικοινωνίας μου με τον πελάτη αλλά και τους δημιουργούς, καθώς κι από τη γενικότερη διαδρομή μου ως αθλήτριας, συζύγου και μητέρας. Πάντα μέσα από τα δικά μου μάτια και τη δική μου αισθητική παρουσιάζω τις αγαπημένες μου συνταγές, έναν οδηγό “How to host”, μιλάω για wellness, μοιράζομαι tips και μικρά μυστικά. Δε μιλάω σαν ειδικός, αλλά σαν Μαργαρίτα. Και μοιράζομαι τον δικό μου τρόπο, που είναι μοναδικός, όπως και του καθενός από εμάς.

Μιλήστε μας για εκείνες τις αποφάσεις, τις συγκυρίες και τα όνειρα που καθόρισαν την έως τώρα πορεία σας... 

Η βασική μου απόφαση ήταν ν’ ανέβω στο «τρένο» και ν’ αρχίσω το ταξίδι. Ήθελα μεγαλώνοντας να έχω εμπειρίες να μοιραστώ και να μη μετανιώσω ποτέ γι’ αυτά που δεν έκανα. Αυτή ήταν η αρχή! Τα γεγονότα, άλλες φορές ευχάριστα κι άλλες άβολα -για να μην πω δυσάρεστα-, με έφερναν κάθε φορά μπροστά σ’ έναν νέο δρόμο, σε μια καινούρια απόφαση. Τελικά, αυτό το «Ας το δοκιμάσω, ας το ξεκινήσω», που πάντα έλεγα στον εαυτό μου, αποδείχθηκε με τον καιρό μια ουσιαστική διαδρομή αυτογνωσίας.

Σχέδια για το μέλλον; 

Με βλέπω να δημιουργώ τον δικό μου χώρο με την προσωπική μου αισθητική φροντίδας - μια εμπειρία των αισθήσεων. Γιατί, τελικά, ένα κάλεσμα δεν είναι απλή συνεύρεση, αλλά εμπειρία που «ξυπνάει» όλες τις αισθήσεις -από την όσφρηση μέχρι τη γεύση-, ενώ δημιουργεί ιστορίες και σχέσεις ζωής.

dsc-2683.jpg

Και όσον αφορά στην έκθεση “Visual Conversations”, τι μήνυμα θέλατε να περάσετε μέσα από το συγκεκριμένο project; 

Οι δύο ημέρες της έκθεσης ήταν ουσιαστικά η αποτύπωση του “Margarita’s Way” σε φυσικό πλαίσιο, με «σάρκα και οστά», όπως λέμε. Δημιουργήσαμε τρεις χώρους για ν’ αφηγηθούμε τα διαφορετικά επίπεδα έκφρασης που εκπροσωπεί, μέσα από μια διαδραστική και ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα σε γυναίκες δημιουργούς. Η σύμπραξή μου με την Brand Creative Director Manal Al Jassim στο website, την Αντιγόνη Οικονομίδου στα κεραμικά, η φωτογραφική προσέγγιση του κόσμου μου από τη Σάντρα Χωρέμη κι η δημιουργία video που φιλοξένησε το ποίημα της Σεσίλιας Σαραντοπούλου, μετουσίωσαν με κάποιον τρόπο την έννοια της δημιουργίας όπως την αισθάνομαι και τη βιώνω: συνεργασία, ανοιχτός διάλογος και κοινοί αισθητικοί κώδικες.

Συνεργαστήκατε με τέσσερις γυναίκες. Πώς θα χαρακτηρίζατε την καθεμιά από αυτές και γιατί επιλέξατε τις συγκεκριμένες; 

Τις επέλεξα και με επέλεξαν. Για να υπάρχει διάλογος, θα πρέπει να υπάρχουν δύο τουλάχιστον συνομιλητές που θέλουν να επικοινωνήσουν. Εγώ είχα την τύχη να βρεθώ και να συμπορευτώ με αυτές τις γυναίκες, να τις εκτιμήσω για την εξαιρετική τους αισθητική ποιότητα, την ευαισθησία και τον επαγγελματισμό, και τελικά η μία συμπλήρωσε μαγικά την άλλη.

dsc-2736.jpg

Κι ας πάμε στο θέμα του στιλ. Τι σημαίνει τελικά για εσάς και από ποια στοιχεία καθορίζεται;

Είναι οι καλοί τρόποι, ο αυτοσεβασμός, η προσωπική φροντίδα κι η ουσιαστική καλλιέργεια.

Ενώ η καλή αισθητική; 

Είναι κάτι αυθόρμητο. Απλά, η ισορροπία κι η ηρεμία που νιώθω όταν βλέπω κάτι όμορφο. Άρα, συνδέεται με το πώς κάτι σε κάνει να νιώθεις.

Ο ορισμός της ομορφιάς; 

Ισορροπία κι αρμονία.

Μαθαίνοντας λίγα περισσότερα στοιχεία για εσάς, σε τι δεν μπορείτε ν’ αντισταθείτε; 

Σε οτιδήποτε γλυκό κι αγαπησιάρικο. Ένα κομμάτι σοκολάτας, μία αγκαλιά…

Και τι είναι αυτό που δεν αντέχετε; 

Η αγένεια είναι κάτι που με απωθεί, μαζί με την έλλειψη διακριτικότητας.

dsc-2761.jpg

Και πώς ορίζετε την ευτυχία;

Είναι κάτι που το νιώθεις όταν συμβαίνει: στιγμές χαράς, συνειδητοποίησης, ευγνωμοσύνης. Κάθε πρωί που ανοίγω τα μάτια μου, κάθε φορά που αγκαλιάζω τα παιδιά μου, όταν γελάω δυνατά με τους φίλους μου και ξεκουράζομαι στην αγκαλιά τους.

Ποιο είναι το motto σας; 

“Go with the flow”.

Και ποιο το mantra σας σε μια δύσκολη μέρα; 

“Breathe in, breathe out”.

Ποιες είναι οι τρεις κορυφαίες απολαύσεις σας; 

Καλός ύπνος, δυνατό γέλιο, ήλιος.

Πηγές έμπνευσης; 

Η αυθεντική επικοινωνία κι η αγάπη.

dsc-2779.jpg

Μια μεγάλη αγάπη σας;

Η οικογένειά μου κι οι φίλοι μου!

Και το πάθος σας; 

Η δημιουργία κι η μεθοδική ενασχόληση με τη λεπτομέρεια.

Και τελικά, πώς καταφέρνετε και τα συνδυάζετε όλα; 

Άλλες φορές τα συνδυάζω αρμονικά, άλλες πάλι τα συμπιέζω, ενώ άλλες δεν τα καταφέρνω… Έμαθα, όμως, να μη με πιέζω, να παίρνω τον χρόνο μου και μικρά διαλείμματα στη θάλασσα. Δε θα γίνει κάτι εάν δεν προλάβω να φωτογραφίσω, αν δεν ανεβάσω μια συνταγή, αν δεν απαντήσω άμεσα σε κάποιο mail. Το σημαντικό είναι, όταν το κάνω, να είμαι παρούσα.

dsc-2702.jpg
Ένα ιδιαίτερο set up με τα κεραμικά της Αντιγόνης Οικονομίδου σε συνεργασία με τη Μαργαρίτα Βιτάλη-Σαραντοπούλου

Λίγο πριν κλείσουμε τη συνέντευξη, τι θα λέγατε στη Μαργαρίτα πριν από 10 χρόνια και τι σε αυτήν στην επόμενη δεκαετία; 

Θα της έλεγα ότι την αγαπώ και τη θαυμάζω - κάτι που εντέλει της είπα δέκα χρόνια αργότερα. Τελικά, ήταν η παρέα που ήθελα να έχω. Όσο για την επόμενη δεκαετία από σήμερα; Την ευχαριστώ για όσα κάνει και για όσα επιλέξει να μην κάνει! 

dsc-3027.jpg
Αντιγόνη Οικονομίδου, Μαργαρίτα Βιτάλη-Σαραντοπούλου, Σάντρα Χωρέμη
«Ο άνθρωπος Μαργαρίτα και η επαγγελματίας Μαργαρίτα είναι ακριβώς το ίδιο και εκεί θεωρώ πως οφείλεται το μυστικό της επιτυχίας. Αντιμετωπίζει τη δουλειά όπως θα αντιμετώπιζε τη ζωή της και το αντίστροφο. Με αγάπη και αφοσίωση, με σεβασμό στους γύρω της και ηρεμία, με ευαισθησία για το καθετί που βρίσκεται μπροστά της αλλά ταυτόχρονα με μια δυναμική που σε διαπερνάει. Το σημαντικότερο όμως όλων για μένα είναι ότι δίνει χώρο στους ανθρώπους που έχει επιλέξει να έχει δίπλα της και να δουλεύει μαζί τους. Εμπιστεύεται και ακούει», Αντιγόνη Οικονομίδου

«Η Μαργαρίτα είναι πνεύμα ανήσυχο και πολυεπίπεδη προσωπικότητα, η οποία καταφέρνει πάντα με παιδικό ενθουσιασμό, απίστευτο επαγγελματισμό και ποιότητα να μοιράζεται τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες και τo μοναδικό γούστο της. Για μένα, το “Margarita’s Way” ξεχωρίζει για την αισθητική του και τη ματιά της», Σάντρα Χωρέμη

MY FAVORITES

  • FASHION DESIGNER Miuccia Prada
  • ARCHITECT Pierre Yovanovitch
  • INTERIOR DESIGNER Kelly Wearstler
  • ARTIST Thomas Houseago
  • PERFUME Coeur Battant του Louis Vuitton
  • ACCESSORIES Χρυσά δαχτυλίδια του Nikos Koulis
  • BOOK «Η σχολή των θεών» του Elio D’Anna
  • HOME DETAILS Τα άπειρα κουζινικά gadgets και αντικείμενα food styling
  • COLOR Μπορντό
  • RESTAURANT Chez l'Ami Louis στο Παρίσι
  • CHEF Χριστόφορος Πέσκιας
  • HOTEL JK Place, σε οποιοδήποτε μέρος
  • MUSEUM – GALLERY Μουσείο Ακρόπολης, Axel Vervoordt
  • CITY Βενετία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022