fbpixel

Search icon
Search
Matthew McConaughey: Ο αφοπλιστικός λόγος του στον Λευκό Οίκο για το mass shooting στο Τέξας
PEOPLE & MOMENTS

Matthew McConaughey: Ο αφοπλιστικός λόγος του στον Λευκό Οίκο για το mass shooting στο Τέξας

«Το Uvalde είναι ο τόπος όπου έμαθα για την υπεύθυνη οπλοκατοχή»


Έφερε θλίψη, πόνο και απώλεια. Κατάφερε να ξεκληρίσει οικογένειες μέσα σ' ένα λεπτό και να τις οδηγήσει στο απόλυτο σκοτάδι. Κάθε πυροβολισμός κι ένα πεδίο μάχης γεμάτο με αίμα και φόβο. Το Δημοτικό σχολείο  Robb στο Uvalde του Τέξας δεν θα είναι ξανά το ίδιο. Κάθε μέρα γράφονται όλο και πιο εξομολογητικές ιστορίες για τις δεκαεννέα αγνές ψυχές, που έφυγαν από τη ζωή την 24η Μαϊου, με την πιο αφοπλιστική να είναι αυτή του Αμερικανού βραβευμένου ηθοποιού, Matthew McConaughey. Σκυφτός, «μουδιασμένος» και φανερά συγκινημένος  έφτασε χθες στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, θέλοντας να μοιραστεί ένα ηχηρό μήνυμα για την ιδιαίτερη «ματωμένη» πλέον πατρίδα του. Είκοσι λεπτά αλήθειας, συγκίνησης και έντασης ήταν αρκετά για να ζητήσει την αλλαγή του νόμου περί οπλοκατοχής.

3.webp
πηγή: media champs

«Το Uvalde είναι ο τόπος όπου έμαθα για την υπεύθυνη οπλοκατοχή»

«Το Uvalde είναι το μέρος, όπου μ' έμαθαν να σέβομαι τη δύναμη και την ικανότητα του εργαλείου που ονομάζουμε όπλο», αποτέλεσε σημαντική δήλωση που έδωσε στους δημοσιογράφους. Τόνισε ότι οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες όπλων έχουν «βαρεθεί με την κακοποίηση και την πειρατεία της Δεύτερης Τροποποίησης από ορισμένα διαταραγμένα άτομα» και προέτρεψε να αυξηθεί το ελάχιστο όριο ηλικίας για να αγοράσουν ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15 στα 21. Ο ίδιος πολλές φορές δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά του ειδικά όταν κρατούσε ψηλά τις φωτογραφίες και τα έργα τέχνης των παιδιών που «χάθηκαν», διηγώντας σύντομες ιστορίες για την ζωή τους, όλα εκείνα τα πράγματα που αγαπούσαν, αλλά και τις πιο ωμά ρεαλιστικές περιγραφές, οι οποίες αφορούσαν στο τι φορούσαν εκείνη την σκοτεινή ημέρα. «Ενώ τιμούμε και αναγνωρίζουμε τα θύματα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτήν τη φορά φαίνεται ότι κάτι είναι διαφορετικό», είπε. «Υπάρχει η αίσθηση ότι ίσως ανοίγεται ένας βιώσιμος δρόμος προς τα εμπρός. Τα αρμόδια μέλη σε αυτήν τη συζήτηση φαίνονται τουλάχιστον δεσμευμένα να καθίσουν και να συζητήσουν πραγματικά για έναν νέο και βελτιωμένο δρόμο προς τα εμπρός». Ο ηθοποιός, ο οποίος συναντήθηκε με νομοθέτες στο Καπιτώλιο νωρίτερα την ημέρα για να συζητήσουν τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση των όπλων, κάλεσε τους πολιτικούς να αλλάξουν τον τρόπο που προσεγγίζουν το έργο τους σε παρατηρήσεις που δεν ξεχώριζαν καμία πλευρά. Ωστόσο, τα σχόλιά του φάνηκε να απευθύνονται σε Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο που έχουν αντιταχθεί στη νομοθεσία περί όπλων. «Ας το παραδεχτούμε», είπε. «Δεν μπορούμε να είμαστε πραγματικά ηγέτες αν ζούμε μόνο για επανεκλογή».

«Έφτασε η στιγμή να αναλάβουμε δράση για τα όπλα»

286059295-132638772755873-5471189981363111759-n.jpg

Πριν μερικές ώρες, ο ηθοποιός ανάρτησε στο Instagram το άρθρο γνώμης που έγραψε στην εφημερίδα "Austin American-Statesman". «Είμαι ένας πατέρας, ένας γιος νηπιαγωγού και ένας Αμερικανός. Επίσης γεννήθηκα στο Uvalde του Τέξας». Ένα ακόμη σημαντικό σημείο στο κείμενό του είναι η αναφορά στη διαφορά μεταξύ ελέγχου και υπευθυνότητας. «Tο πρώτο αποτελεί μια εντολή που παρεμβαίνει στο δίκιο μας. Το δεύτερο είναι ένα καθήκον που πρέπει να διατηρήσουμε», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η οξύμωρη ιστορία

Ο Matthew McConaughey φτάνει στον Λευκό Οίκο και συναντά τον Joe Biden για να συζητήσει για την τροποποίηση της κατοχής, τη στιγμή που τον γύρο του διαδικτύου τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάνουν οι προκλητικές φωτογραφίες του γιου του δεύτερου, ποζάροντας γυμνός και κρατώντας ένα πιστόλι σ' ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Τι συμβαίνει; Πώς γίνεται να γίνεται ένας παγκόσμιος αγώνας εναντίον της κατοχής όπλων και σε εξώφυλλα δημοσιογραφικών μέσων να προβάλλεται ένα άκρως αντίθετο πορτραίτο που μπορεί να προκαλέσει και να επηρεάσει;