fbpixel

Search icon
Search
Μάθετε τα πάντα για την ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων που θα σας χαρίσει το χαμόγελο που πάντα επιθυμούσατε
HEALTH

Μάθετε τα πάντα για την ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων που θα σας χαρίσει το χαμόγελο που πάντα επιθυμούσατε

Η οδοντίατρος Dr. Χριστίνα Μπουτσιούκη λύνει όλες τις απορίες μας


Είναι γεγονός ότι οι ορθοδοντικές θεραπείες των ενηλίκων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την περίοδο της πρώτης καραντίνας λόγω της πανδημίας που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2 και επέβαλε την αναγκαστική χρήση μάσκας. Και δεν είναι δύσκολη η εξήγηση αυτής της τάσης - όλοι θέλουμε ένα όμορφο χαμόγελο και ίσια δόντια, αλλά κανείς δε θέλει να φορέσει τα αντιαισθητικά, μεταλλικά «σιδεράκια» για χρόνια! Πλέον οι μάσκες κρύβουν τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς, ενώ η μικρότερη χρονική διάρκεια των τεχνικών αόρατης ορθοδοντικής Clear Aligners και Six Month Smiles, κάνει την επιλογή τους ακόμη πιο ελκυστική. Πώς θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να ισιώσετε τα δόντια σας μέχρι να βγουν οι μάσκες;

CLEAR ALIGNERS®

shutterstock-1880699824.jpg

Διαφανείς νάρθηκες (μασελάκια) που αλλάζουν σε μέγεθος κάθε 1-4 εβδομάδες, μετακινούν σταδιακά τα δόντια στις σωστές θέσεις. Οι θεραπείες διαρκούν 3-12 μήνες ενώ οι δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν έως και 18 μήνες.

Πλεονεκτήματα

- Οι νάρθηκες εφαρμόζουν απόλυτα επάνω στην οδοντοστοιχία, καθώς κατασκευάζονται εξατομικευμένα με βάση το αποτύπωμα κάθε στόματος. Το πλαστικό τους αν και αρκετά ισχυρό για να μπορεί να ασκήσεις πιέσεις και να μετακινήσει τα δόντια, είναι τόσο λεπτό που δεν φαίνεται καθόλου ούτε στην ομιλία ούτε στο χαμόγελο.

- Δεν ενοχλούν τα ούλα και τα χείλη καθώς τα όρια του νάρθηκα είναι μαλακά ενώ δεν υπάρχουν τα συνήθη ατυχήματα που συμβαίνουν στην κλασσική ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σκληρές τροφές (π.χ. ξεκόλλησε ένα σιδεράκι).

- Οι επισκέψεις στο ιατρείο είναι λιγότερες καθώς πλέον για λόγους περιορισμού της κυκλοφορίας, τα ραντεβού προγραμματίζονται σε τριμηνιαία βάση, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ενδιάμεσου ψηφιακού ελέγχου της θεραπείας.

- Η τεχνική είναι κατάλληλη και για ασθενείς εκτός πόλης ή και εκτός χώρας καθώς υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής ναρθήκων για έως και 6 μήνες. Έτσι η ορθοδοντική θεραπεία συνεχίζει χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει επίσκεψη στο ιατρείο.

- Είναι κατάλληλη θεραπεία αόρατης ορθοδοντικής πριν από γάμο, βάφτιση, ορκωμοσία όταν το χρονικό διάστημα είναι πραγματικά μικρό και πρέπει να γίνει παύση της θεραπείας για το event και συνέχιση της μετά το τέλος του.

Μειονεκτήματα

- Οι νάρθηκες πρέπει να αφαιρούνται πριν από κάθε γεύμα και να επανατοποθετούνται αμέσως μετά, δημιουργώντας μια νέα καθημερινή ρουτίνα .

- Η χρονική διάρκεια θεραπείας σε σχέση με την επόμενη τεχνική SixMonthSmiles είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη.

SIX MONTH SMILES®

shutterstock-586331075.jpg

Ειδικά σχεδιασμένα για το κάθε δόντι, διαφανή brackets και λευκά σύρματα συνθέτουν έναν ορθοδοντικό μηχανισμό, ο οποίος - παρόλο που δεν φαίνεται - βρίσκεται μόνιμα συγκολλημένος επάνω στα δόντια. Ασκεί δυνάμεις μόνο στα προβληματικά σημεία, και ως εκ τούτου μετακινεί τα δόντια γρηγορότερα. Μπορεί να διορθώσει κενά, συνωστισμούς, στραβά ή «πεταχτά» δόντια σε μέσο χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Πλεονεκτήματα

- Ο χρόνος θεραπείας σε σχέση με διαφανείς νάρθηκες (ClearAligners) είναι μικρότερος. Έτσι είναι η κατάλληλη επιλογή για όσους βιάζονται πολύ!

- Συνήθως ο χρόνος θεραπείας είναι μικρότερος και σε σχέση με τα μεταλλικά «σιδεράκια», ανάλογα με το ορθοδοντικό πρόβλημα και τη σχέση μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου.

- Οι αλλαγές είναι ορατές ήδη από τον πρώτο μήνα θεραπείας. Έτσι το ψυχολογικό κίνητρο για τη συνέχιση της θεραπείας και την ολοκλήρωση της είναι μεγάλο.

- Δεν χρειάζεται να αφαιρούνται πριν τα γεύματα όπως οι διαφανείς νάρθηκες, κάνοντας τη διαδικασία ενός γεύματος με φίλους ή μία νυχτερινή έξοδο πιο εύκολη.

- Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι πιο οικονομική.

Μειονεκτήματα

- Καθώς ο διαφανής ορθοδοντικός μηχανισμός είναι τοποθετημένος επάνω στις επιφάνειες των δοντιών απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη μάσηση αλλά επιβάλλονται και περιορισμοί στα σκληρά φαγητά π.χ. κριτσίνια, μπάρες δημητριακών και στα κολλώδη σνακ π.χ. τσίχλες, καραμέλες καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

- Απαιτούνται περισσότερα ραντεβού στο ιατρείο σε σχέση με τους διαφανείς νάρθηκες, καθώς η ρύθμιση του ορθοδοντικού μηχανισμού πρέπει να γίνεται κάθε 2-4 εβδομάδες.

Αξίζει τον κόπο για έναν ενήλικα;

Η αόρατη ορθοδοντική αξίζει τον κόπο σε κάθε περίπτωση! Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία, πέρα από την απόκτηση του τέλειου χαμόγελου,βελτιώνεται η ψυχολογία μας και η αυτοπεποίθηση ανεβαίνει κατακόρυφα. Επιπλέον βελτιώνεται ο τρόπος μάσησης και απογεύγονται μελλοντικά περιοδοντικά προβλήματα αλλά και τερηδόνες ανάμεσα στα δόντια.

Είσαι κατάλληλος υποψήφιος;

Οι τεχνικές αυτές απευθύνονται σε ενήλικες και εφήβους που ενδιαφέρονται για ορθοδοντική θεραπεία για αισθητικούς λόγους. Η βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος, η ηλικία και ο αριθμός των δοντιών που χρειάζονται θεραπεία δεν αποτελούν περιορισμούς. Ωστόσο, μία κλινική εξέταση είναι πάντα απαραίτητη, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η αόρατη ορθοδοντική δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλασσική ορθοδοντική θεραπεία.

bouts.jpg

Dr. Χριστίνα Μπουτσιούκη DDS, MSc

Εξειδικευθείσα στην Αισθητική Οδοντιατρική - Πιστοποίηση στις τεχνικές αόρατης ορθοδοντικής Clear Aligner και Six Month Smiles. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης & Διδάκτωρ της Πανεπιστημιακής Κλινικής Justus-Liebig, στο Giessen της Γερμανίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.