fbpixel

Search icon
Search
Master of Cutting: Ο Άγγελος Μπράτης μάς μιλάει για τον δικό του fashion world
MAGAZINE

Master of Cutting: Ο Άγγελος Μπράτης μάς μιλάει για τον δικό του fashion world

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζουμε για τον διάσημο σχεδιαστή


Μια προσωπικότητα με όραμα, που πορεύεται με γνώμονα την υψηλή αισθητική και που κάθε φορά στις συνεντεύξεις του έχει μια ξεχωριστή ιστορία να διηγηθεί. Μιλώντας μαζί του στο τηλέφωνο, σιγουρεύτηκα πως πρόκειται για έναν άνθρωπο ειλικρινή κι απόλυτα τυπικό απέναντι σε ό,τι αναλαμβάνει. Οι συστάσεις είναι περιττές, καθώς το όνομα του Άγγελου Μπράτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με την ελληνική όσο και με την παγκόσμια μόδα. Όταν το ατελιέ κλείνει, ο ίδιος αφήνεται στον «έρωτα και στα συναισθήματα που αυτός είναι ικανός να προσφέρει».

mal-0762-edit.jpg
Άγγελος Μπράτης

Θα σας χαρακτήριζε κανείς master του cutting. Πώς ξεκίνησε η διαδρομή σας στον χώρο της μόδας; 

Έχω την αίσθηση ότι γεννιέται κανείς με αυτό: μια περιέργεια για τα πράγματα και μια φυσική έλξη προς την ομορφιά, μια ώθηση να εξερευνήσεις, να ορίσεις και να εξελίξεις αυτό που ονομάζεις «αισθητική». Μεγαλώνοντας δίπλα σε μητέρα μοδίστρα και πατέρα μηχανικό, κάπως οι επιρροές συνδέθηκαν. Σπούδασα πατρόν και σχέδιο, πριν βρεθώ στο Άμστερνταμ για το master μου, κι είχα την τύχη να μαθητεύσω επάνω στο moulage και σε οίκους υψηλής ραπτικής στo Παρίσι και στη Ρώμη. Έπειτα, γύρισα στην Ελλάδα, κουβαλώντας όλες αυτές τις εμπειρίες.

Τι ακριβώς συγκροτεί τον σχεδιαστικό σας κόσμο; 

Στο κέντρο του βρίσκεται η λατρεία για τη μοναδικότητα του ανθρώπινου σώματος. Ο κόσμος, η φύση, οι τέχνες κι η αγάπη μου για όλα αυτά λειτουργούν ως ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Εάν θα έπρεπε να ορίσω το στιλ με τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: απλότητα, ατομική έκφραση, αισθαντικότητα.

Για τη νέα σας collection από πού αντλήσατε έμπνευση; 

Το abstraction στην τέχνη και τα συναισθήματα που δεν προκαθορίζονται σε φόρμες με ώθησαν στο να δημιουργήσω free-hand drapings. Ηθελημένα επέτρεψα στα χέρια μου ν’ ακολουθήσουν το κάθε υλικό, κάνοντας αυτό που νιώθουν τη δεδομένη στιγμή, αφήνοντας για λίγο στην άκρη οποιαδήποτε conceptual διάθεση οδηγούμενη από το μυαλό, τη λογική και τις γνώσεις, που βρίσκονται πάντα εκεί.

mc-3.jpg

Αρώματα και κεριά: η νέα προσθήκη στη συλλογή σας. Πώς βρεθήκατε να εξερευνάτε και την αρωματοποιία; 

 Όλες οι αναμνήσεις μου είναι συνδεδεμένες με τα αρώματα. Είναι μια αίσθηση μαγική, που με ταξιδεύει στον χρόνο, από τόπο σε τόπο κι ανάμεσα στις εποχές. Στην έρευνα για μια ιδανική συνεργασία, έτυχε να γνωρίσω τη Luisa Brandsaw, ιδιοκτήτρια της αρωματοποιίας Commucci. Μαζί ξεκινήσαμε ένα αισθησιακό ταξίδι αναζήτησης του signature αρώματος, που θα συνδεόταν με το όραμά μου. Η φρεσκάδα κι η ένταση τον ανθών νεραντζιάς, το λιβάνι στο μικρό εξωκλήσι του ορεινού χωριού μου στα Τζουμέρκα, η ποιότητα ενός αγνού σαπουνιού και η δρυς του δάσους - κάπως έτσι ήρθε η συνεργασία μας.

Ποια είναι η ιδανική εικόνα που έχετε για τη σύγχρονη, κομψή γυναίκα και κατά πόσο η φιγούρα της μπορεί να σας εμπνεύσει; 

Οι γυναίκες από τις οποίες εμπνέομαι ήταν και θα είναι πάντα υπαρκτές. Τα ρούχα μου προσαρμόζονται στη φόρμα και στις αναλογίες του κάθε μοναδικού σωματότυπου, ενώ κάθε collection περιέχει ποικιλία σε σχήματα, που αντιστοιχούν στις τόσο διαφορετικές σιλουέτες, πάντα με στόχο την απελευθέρωση από τα στερεότυπα.

mc.jpg

Η σχέση με τη μητέρα σας είναι πραγματικά αξιοζήλευτη, αφού σας βοηθά και στη δουλειά σας. Θα αποδίδατε ένα κομμάτι της επιτυχίας σας στο μεταξύ σας δέσιμο;

 Η επαγγελματική επαφή με τη μητέρα μου κι οι σημαντικές στιγμές καλλιτεχνικής συνεργασίας μας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μια σχέση αμφίδρομη. Έχω μάθει πολλά από εκείνη, όπως κι αυτή από εμένα. Αποτέλεσμα της κοινής μας πορείας ήταν στιγμές επιτυχίας, τις όποιες απολαύσαμε παρέα.

Πώς θα φανταζόσασταν τον εαυτό σας σε μερικά χρόνια από τώρα; 

Θα ήθελα, μεταξύ άλλων, ν’ αφιερώσω χρόνο σε αρχιτεκτονικά projects, καθώς μ’ ενδιαφέρει να προσαρμόσω το σχεδιαστικό DNA μου στις απαιτήσεις διαφορετικών χώρων ή και στη δημιουργία objects κι επίπλων, μ’ επίκεντρο τη βιωσιμότητα. Ελπίζω μελλοντικά να με συνοδεύει αυτό που με οδήγησε έως τώρα σε κάθε επαγγελματικό μου κατόρθωμα: η περιέργεια!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2022