fbpixel

Search icon
Search
Mantras: Tο καινούριο calming trend που αξίζει να δοκιμάσετε
PSYCHOLOGY

Mantras: Tο καινούριο calming trend που αξίζει να δοκιμάσετε

Έχει τελικά αποτέλεσμα η δεδομένη μέθοδος;


Οι περισσότεροι από εμάς επιδιώκουμε την χαλάρωση καθημερινά, αναζητώντας ποικίλους τρόπους για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο. Μουσική, περίπατος στη φύση, ταινίες, σειρές, γυμναστική και χρόνος με τα αγαπημένα και οικεία πρόσωπα είναι οι πιο συχνές απαντήσεις όταν σε κάποιον απευθύνεται η ερώτηση με ποιον τρόπο χαλαρώνει. Κι όμως τα μέσα για να επέλθει η ηρεμία είναι πολλά και το πιο πρωτοπόρο και δημοφιλέστερο από αυτά είναι τα mantras. 

Αν δεν γνωρίζετε, λοιπόν, τον συγκεκριμένο τρόπο ευεξίας και αποβολής του άγχους, τότε χρειάζεται να συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω για να μάθετε ακόμα περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με αυτό

Τι είναι τα mantras;

Είναι επαναλαμβανόμενοι ήχοι. Πρόκειται για επανάληψη ενός ήχου, μιας λέξης ή φράσης. Αποτελεί μια πρακτική που επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα, μέσω της δόνησης που προκαλεί ο ήχος που εκφέρουμε συνεχόμενα. Ουσιαστικά, αποτελεί μια από τις πιο δυνατές πρακτικές που απαιτεί εξάσκηση για να εισαχθεί κάποιος στο πνεύμα της. Παράλληλα, συναντώνται σε παγκόσμιο επίπεδο σε όλες τις γνωστές θρησκείες, αρχαίες και σύγχρονες, αλλά και σε διάφορα τελετουργικά δρώμενα.

mantras-3.jpg

Τι επαναλαμβάνεται;

Όπως προαναφέρθηκε αυτό που επαναλαμβάνεται είναι κατά κύριο λόγο λέξεις και φράσεις. Αυτές ενδέχεται να είναι διάφορα ονόματα του Θεού, σύντομες προσευχές ή ακόμα και επιφωνήματα. Μπορεί να ψέλνονται προφορικά, ημιπροφορικά, να γίνονται νοητά ή να γράφονται. Βασικό χαρακτηριστικό των mantra είναι οι δονήσεις που προκαλούνται , ιδίως στην κρανιακή κοιλότητα για αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο εκφέρονται. Κατ' αυτόν τον τρόπο, τα mantras αποδεδειγμένα αποτελούν την καλύτερη εισαγωγή σε εναλλακτικές συνειδησιακές καταστάσεις και επιδρούν θετικά στην ψυχολογία του ατόμου, καθώς επιφέρουν την ηρεμία και τη γαλήνη με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό.

mantras-2.jpg

Πώς επιδρούν;

  • Ενεργοποιείται το ενδοκρινικό σύστημα: Μέσω της επανάληψης συγκεκριμένων λέξεων ενεργοποιείται το ενδοκρινικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει, διότι η γλώσσα πιέζεται στον ουρανίσκο και με αυτόν τον τρόπο προκαλείται η ενεργοποίηση των αδένων.
  • Απελευθερώνονται αποτελεσματικά τα συναισθήματα: Το να ακολουθήσετε ένα mantra δρα αποτελεσματικά ακόμα και στην απελευθέρωση των συναισθημάτων. Μέσω αυτού ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις και απελευθερώνονται υποσυνείδητα όλα τα συναισθήματα που έχετε από τα θετικά μέχρι και τα πιο αρνητικά. Για αυτό το λόγο στο τέλος αισθάνεστε ανακούφιση, ηρεμία και γαλήνη στην ψυχή σας.
  • Αυτογνωσία: Η επίγνωση του τι είμαστε, τι πρεσβεύουμε και τι επιζητούμε από τη ζωή είναι πολύ σημαντικά στοιχεία που ο καθένας χρειάζεται να τα λάβει υπόψη. Η συγκεκριμένη διαδικασία, εξαιτίας του χρόνου που αφιερώνουμε στον εαυτό μας και της ισορροπίας που προσπαθούμε να κρατήσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της μεθόδους, βγάζει στην επιφάνεια προβληματισμούς και σκέψεις, σχετικά με τη ζωή και με τα βαθύτερα νοήματα της, κάτι το οποίο γίνεται υποσυνείδητα.
mantras.jpg

  • Συγκέντρωση: Πολλές φορές η πλειονότητα των ανθρώπων όταν προσπαθεί να διαλογιστεί πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο από την χαλάρωση, διότι εκείνη τη στιγμή έρχονται στην επιφάνεια όλες οι συγκεχυμένες σκέψεις που έχει, προκαλώντας τη σύγχυση και την ταραχή. Από την άλλη πλευρά, όμως το mantra μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τις επιπόλαιες σκέψεις και να «αγκυροβολήσετε» τελικά στην γαλήνη και τη συγκέντρωση.

Κλείνοντας, αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι εναλλακτικό, τότε η συγκεκριμένη μέθοδος χαλάρωσης είναι ιδανική για εσάς. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, αφήνοντας τις σκέψεις σας ελεύθερες, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση χαλάρωση σας.