fbpixel

Search icon
Search
Looking brand new: 7 τρόποι να παρατείνετε τον κύκλο ζωής των ρούχων σας
WELLNESS

Looking brand new: 7 τρόποι να παρατείνετε τον κύκλο ζωής των ρούχων σας

Δημιουργήστε μια sustainable γκαρνταρόμπα, διατηρώντας το κάθε αγαπημένο σας κομμάτι σαν καινούργιο


Προκειμένου να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη μόδα και να υιοθετήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο αγορών, πρέπει να εστιάσουμε στη φροντίδα των ενδυμάτων - και αυτό ξεκινάει από το σπίτι. Εξάλλου, εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τα ρούχα ως κομμάτια για μια ζωή και όχι ως στυλ που θα φορέσουμε μόνο μερικές φορές. Ακολουθούν έξι απλές συμβουλές για να αρχίσετε να παρατείνετε τον κύκλο ζωής των ρούχων σας, επειδή μικρές συνειδητές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

1. Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες φροντίδας

Λάβετε υπόψη σας τις οδηγίες φροντίδας πλυσίματος που αναγράφονται στις ετικέτες των ρούχων σας - υπάρχουν εκεί για κάποιο λόγο. Αποφύγετε να καταστρέψετε τα στιλ με λανθασμένο καθαρισμό και φροντίστε τα σωστά, ώστε να διασφαλίσετε ότι τα επενδυτικά σας κομμάτια θα διαρκέσουν περισσότερο.

shutterstock-510916726.jpg

2. Να πλένετε τα ρούχα μόνο όταν χρειάζεται

Ακόμη και ο καθαρισμός των ρούχων σας με ήπια προϊόντα μπορεί να τους αφαιρέσει τα φυσικά τους έλαια και την απαλότητά τους, καθώς και να βλάψει το χρώμα του υφάσματος. Γιατί να μην παραλείψετε το εβδομαδιαίο πλύσιμο και να χρησιμοποιείτε αντ' αυτού αναζωογονητικά προϊόντα όταν μπορείτε; 

shutterstock-1624242556.jpg

3. Να χρησιμοποιείται κρύο νερό

Προσπαθήστε να πραγματοποιείται το πλύσιμο των ρούχων σας σε κρύο νερό. Μην ξεχνάτε επίσης πως η χρήση ήπιου απορρυπαντικού και η αποφυγή της χλωρίνης μπορούν σίγουρα να κάνουν τα ρούχα να διαρκέσουν περισσότερο. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο tip θα ήταν να πλένετε τα ρούχα στο χέρι όταν μπορείτε - ειδικά όταν πρόκειται για κομμάτια κατασκευασμένα από πιο ευαίσθητα υφάσματα.

4. Να αποφεύγετε το στεγνωτήριο αν και εφόσον μπορείτε

Η θερμότητα του στεγνωτηρίου όχι μόνο συρρικνώνει τα υφάσματα των ρούχων, αλλά μπορεί επίσης να καταστρέψει τις ίνες τους με την πάροδο του χρόνου. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό μαλακτικό για τα υφάσματα κατά το πλύσιμο και στη συνέχεια κρεμάστε τα ρούχα σας ή απλώστε τα επίπεδα για να στεγνώσουν. Τα ρούχα σας θα διαρκέσουν περισσότερο και θα διατηρήσετε επίσης το ενεργειακό κόστος σε χαμηλά επίπεδα.

5. Να αντιμετωπίζετε τους λεκέδες άμεσα

Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι σταθεροί λεκέδες μπορούν να καταστρέψουν τα ρούχα. Έχετε μαζί σας ένα στυλό ή στικ αφαίρεσης λεκέδων για την αντιμετώπιση των λεκέδων εν κινήσει ή φροντίστε να αντιμετωπίζετε τους λεκέδες το συντομότερο δυνατό.

shutterstock-1293384706.jpg

6. Να αποθηκεύετε τα ρούχα σας σωστά

Αποθηκεύοντας τα ρούχα σε διπλωμένους στοίβες, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, είναι πιθανό να παρατείνετε τον κύκλο ζωής τους. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα κρεμασμένα ρούχα μπορεί να παραμορφώσουν τη σιλουέτα και το σχήμα τους. Αν χρειάζεται να κρεμάσετε ρούχα, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το σωστό είδος κρεμάστρων. Για παράδειγμα, οι παραγεμισμένες κρεμάστρες είναι κατάλληλες για εσώρουχα και άλλα ελαφριά ρούχα, ενώ οι ξύλινες κρεμάστρες είναι καλύτερες για κοστούμια και σακάκια και οι πλαστικές κρεμάστρες λειτουργούν για τα περισσότερα άλλα ρούχα. Θα σας συμβουλεύαμε να αποφύγετε εντελώς τις συρμάτινες κρεμάστρες.

Extra tip: Εν τω μεταξύ, τα υποδήματα πρέπει επίσης να φροντίζονται εξίσου σωστά. Διατηρήστε τα αγαπημένα σας ζευγάρια παπουτσιών να δείχνουν στα καλύτερά τους με διαμορφωτές παπουτσιών και ένθετα, ώστε να διατηρούν τη φόρμα τους.

7. Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα αρώματος

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα συστατικά των αρωμάτων, της λακ και άλλων προϊόντων ομορφιάς μπορούν να βλάψουν τα ρούχα σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε τα αρώματα και άλλα προϊόντα σας πριν ντυθείτε για να αποφύγετε τυχόν συσσωρεύσεις στα ρούχα σας.

Feature image source: Annie Tritt