fbpixel

Search icon
Search
Loft Bures Q: Ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύγχρονης κατοικίας που διαμορφώθηκε σ’ ένα ιστορικό αρχιτεκτονικό κέλυφος στη Βαρκελώνη
MAGAZINE

Loft Bures Q: Ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύγχρονης κατοικίας που διαμορφώθηκε σ’ ένα ιστορικό αρχιτεκτονικό κέλυφος στη Βαρκελώνη

Με σεβασμό στο παρελθόν


Φημισμένη για την τεχνογνωσία της στα γιοτ, η γερμανίδα interior designer που δραστηριοποιείται στη Βαρκελώνη Kirsten Schwalgien μετέτρεψε το ισόγειο του Casa Burés, ενός από τα ιστορικά αρχιτεκτονικά «κοσμήματα» της πόλης, σε μια τολμηρή και μοναδική κατοικία. Η ανακαίνιση, συμπεριλαμβανομένων του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της δημιουργίας επίπλων κατά παραγγελία, ολοκληρώθηκε με σεβασμό στον εμβληματικό χώρο και μετονομάστηκε σε Loft Bures Q.

6-9D8aX.jpg
Η εντυπωσιακή γυάλινη οροφή στην είσοδο του κτιρίου είναι one of a kind.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην περιοχή Eixample της πρωτεύουσας της Καταλονίας. Το κτίριο παραγγέλθηκε από τον καταλανό μεγιστάνα κλωστοϋφαντουργίας Francesc Burés και κατασκευάστηκε το 1905 από τον Francesc Berenguer, συνεργάτη του Antoni Gaudi. Η εντυπωσιακή πρόσοψή του, η περίτεχνη είσοδος, η βιτρό οροφή και η σκαλιστή πέτρινη σκάλα είναι από τα εξέχουσας αισθητικής χαρακτηριστικά του κτιρίου, το οποίο αγοράστηκε από την Bonavista Developments και μετατράπηκε σε 26 οικιστικά διαμερίσματα, το 2014. Η Kirsten Schwalgien Design ανέλαβε να μετατρέψει το ισόγειο διαμέρισμα σε μια εκλεπτυσμένη κατοικία με «αρσενικό» και διαχρονικό αέρα.

Αρχικά, το ισόγειο των 240 τ.μ. ήταν χώρος αποθήκευσης για γεωργικά προϊόντα. Τώρα έχει μετατραπεί σ’ ένα loft δύο υπνοδωματίων με ευέλικτη και ανοιχτή διάταξη, που διατηρεί τα εμβληματικά στοιχεία του παρελθόντος, όπως απαιτείται από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Βαρκελώνης, αλλά και σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Schwalgien. Η τρέχουσα σχεδίαση περιλαμβάνει την αυθεντική ξύλινη πόρτα που έχει αποκατασταθεί προσεκτικά, ενώ όλα τα δοκάρια και οι κολόνες παραμένουν ακάλυπτα, στηρίζοντας τη θολωτή οροφή και διατηρώντας το χαρακτηριστικό “Volta Catalana”. Μια ακολουθία βιομηχανικών παραθύρων διασφαλίζει τη μόνωση κι επιτρέπει την είσοδο στο φυσικό φως, τόσο σημαντικό στις νεωτεριστικές αρχιτεκτονικές κατασκευές.

8-yyqvy.jpg
H επιλογή των υλικών, που χρησιμοποιήθηκαν από την Kristen Schwalgien, έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή ώστε οι ειδικές κατασκευές να συνομιλούν αρμονικά με τις ήδη υπάρχουσες επιφάνειες.

Το κοινό στοιχείο στα project της Kristen Schwalgien είναι η προσαρμογή. Σχεδόν όλα τα έπιπλα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής και την προσωπική αισθητική του ιδιοκτήτη, καθώς και με τον περιβάλλοντα χώρο. Χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικά υλικά, δίνοντας έμφαση στα εγγενή μοναδικά χαρακτηριστικά τους, μια διαδικασία που οδηγεί σε αυτό που αποκαλεί «μη συμβατική ομορφιά». Στην κουζίνα, για παράδειγμα, τα ντουλάπια από καστανιά είναι επενδυμένα με καπλαμά, που έχει τέτοια επεξεργασία, ώστε να διατηρεί την αρχική αίσθηση της ποιότητας του ξύλου και να τονίζει την υφή του. Επίσης, το τραπέζι διαθέτει μια ακατέργαστη επένδυση από vintage ορείχαλκο, με καθένα από τα πόδια του να είναι κατασκευασμένο με τα κύρια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο loft. «Για μένα, η χρήση ανθεκτικών, παλιών υλικών είναι πολύ σημαντική, τόσο για τη βιωσιμότητά τους όσο κι επειδή δημιουργούν αυθεντικό, ιδιαίτερο στιλ», υπογραμμίζει η designer.

9-XJycm.jpg
Σύγχρονα design έπιπλα και μια καταπληκτική συλλογή από έργα τέχνης συνθέτουν μοναδικά σκηνικά υψηλής αισθητικής σε κάθε γωνιά του loft.

Η εμπειρία της για περισσότερα από 16 χρόνια στον σχεδιασμό γιοτ αποδεικνύει την τεχνική της ικανότητα και τη σχολαστική προσοχή που δίνει στη λεπτομέρεια. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί εντυπωσιάζει, όπως το βιοδυναμικό σύστημα LED που είναι ενσωματωμένο στη θολωτή οροφή, οι περσίδες και οι κουρτίνες, που παρέχουν διακριτικό φωτισμό σε όλο το loft, όπως επίσης και το σύστημα αυτοματισμού, που λαμβάνει πληροφορίες από διάφορους αισθητήρες για την προσαρμογή του φωτός, του χρώματος και της φωτεινότητας, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Η ανατρεπτική κι ασυνήθιστη προσέγγισή της μεγιστοποιεί συνεχώς το χώρο, την ιδιωτικότητα και την αισθητική, μέσω των έξυπνων σχεδιαστικών λεπτομερειών, όπως οι κρυφές συρόμενες πόρτες και το προσεκτικά κρυμμένο σύστημα κλιματισμού. Στο ανοιχτό αίθριο, ένας αγωγός αέρα καλύπτεται πλήρως από κάθετο κήπο, ενώ το master bedroom χωρίζεται από το σαλόνι με μια ξύλινη δομή σε σχήμα κουτιού, που στεγάζει, επίσης, ένα dressing room κι ένα μπάνιο επισκεπτών. Άλλα τολμηρά χαρακτηριστικά του είναι τα έργα τέχνης, που προέρχονται από την Kristen Schwalgien Design και η πινακίδα νέον στον τοίχο της κουζίνας, με την επιγραφή “May the Bridges I Burn Light the Way”.

Aνατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες!

Κεντρική Φωτογραφία: Ο κομψός και εκλεπτυσμένος σχεδιασμός έγινε με στόχο να αναδειχθούν τα πολύτιμα ιστορικά στοιχεία που υπήρχαν από πριν στον χώρο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ MERITXELL ARJALAGUER

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021