fbpixel

Search icon
Search
Live Fire Cooking: Tα restaurants της Θεσσαλονίκης που μαγειρεύουν μπροστά στο τραπέζι μας
CITY VIBES

Live Fire Cooking: Tα restaurants της Θεσσαλονίκης που μαγειρεύουν μπροστά στο τραπέζι μας

Οι 6 exclusive προτάσεις για μια ατμοσφαιρική «γιορτή» αισθήσεων


Ζωντανή φωτιά που «γεννά» γευστικά πυροτεχνήματα. Φρέσκα αρώματα που μας προσκαλούν σε μια μοναδική γαστρονομική φιέστα, κάνοντάς μας να αισθανθούμε το βάθος της γεύσης. Η μαγειρική φιλοσοφία του "live fire cooking" ταυτίζεται με ένα διαχρονικά μαγικό κεφάλαιο στην ιστορία της γαστρονομίας. Exclusive εστιατόρια στον κόσμο έχουν βασίσει την μαγειρική τους κουλτούρα σε παραδοσιακές τεχνικές προετοιμασίας, αλλά και σερβιρίσματος του φαγητού με προτεραιότητα τα γευστικά γούστα του πελάτη. Ένα ολόκληρο κίνημα έχει δημιουργηθεί σε στέρεες βάσεις που αγαπούν την υψηλή ποιότητα. Κρύβει αυτήν την μοναδική δύναμη να συνδέει με έναν εκλεπτυσμένο τρόπο την φωτιά με την τροφή, ταξιδεύοντάς μας πίσω στον χρόνο και σε επιμελημένες τραπεζαρίες, γεμάτες από «ζεστασιά», αγαπημένη παρέα και τις καθιερωμένες οικογενειακές συζητήσεις. Το να στέκεται κανείς μπροστά σε μια φωτιά και να προετοιμάζει ένα menu για τους δικούς του ανθρώπους, δηλώνει αυθεντική αγάπη και ανάγκη φροντίδας προς τους ίδιους. 

Chefs ανά τον κόσμο επιλέγουν την συγκεκριμένη μαγειρική κουλτούρα με στόχο την απόλυτη κυριαρχία στον έλεγχο της θερμοκρασίας, στοιχείο που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χειρισμό και την συντήρηση μιας υφής και γεύσης υψηλών απαιτήσεων. Σχάρα, διάφορα είδη πλακών και μαντέμια αποτελούν τις πιο κοινές απαραίτητες βάσεις που συνδυάζουν πρακτικότητα και δημιουργία εντυπωσιασμού. Η διαδικασία μας κάνει να θέλουμε να γευτούμε όλα τα αρώματα και ανακαλύψουμε κάθε ένα συστατικό τους. Αυτού του τύπου "live shows" ψησίματος και κοψίματος επικρατούν ειδικά στο κρέας, όμως έχουν επεκταθεί σε συνταγές με ζυμαρικά, αλλά και ψάρι. Μια ενδιαφέρουσα προέκταση αυτού αποτελεί και η επίδειξη των τελευταίων βασικών λεπτομερειών στα desserts των main menu. Και έτσι αισθητικά «θαύματα» ξεπροβάλλουν και μας υποδέχονται σε έναν γλυκό παράδεισο.

Η Θεσσαλονίκη επιλέγει να μη μείνει εκτός της γαστρονομικής αυτής κουλτούρας. Εμείς συγκεντρώσαμε 6 αγαπημένα στέκια στο κέντρο της πόλης που μαγειρεύουν μπροστά στο τραπέζι μας, καλώντας μας σε μια ατμοσφαιρική γιορτή αισθήσεων.

Για κρέας

Iberico

279102674-1136067810510816-7310862080972528453-n.jpg

Μια νέα εμπειρία dining μας υποδέχεται με ποιοτικό κρέας και από αμερικάνικες φάρμες με το ψήσιμο και την παρουσίασή τους να αποτελούν μια ιεροτελεστία αρωμάτων. Το all time classic Rib eye κόβεται είτε στην μέση είτε είναι ατομικό στο τραπέζι και σερβίρεται σε μαντέμι. Ακόμη μια ιδιαίτερη επιλογή αποτελεί το flank, η γνωστή λάπα, στο οποίο σερβίρεται μια καθαρή μπριζόλα με ελάχιστο marbling εσωτερικά. Και τα δύο κρέατα συνοδεύονται από τα αντίστοιχα extras για ακόμη πιο έντονο γευστικό αποτέλεσμα με τρία είδη αλατιού: Καπνιστό, ανθό αλατιού και από ενεργό άνθρακα.

Info: Νικ. Μαντζάρου 18 & Κώττα Ρούλια, Facebook: IbericoInstagram: @iberico_skg

L' Albero

202160269-322490382783336-3742699837616971377-n.jpg

Γεννήθηκε όταν η φαντασία της μαγειρικής συνάντησε τη γαστρονομία. Αυτό αντιπροσωπεύει και το κεντρικό του motto. Tα έντονα αρώματα της Μεσογείου εισβάλουν στους γευστικούς μας κάλυκες και μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Bόειο κρέας από αμερικάνικες φάρμες έρχεται στο τραπέζι μας σε μαντέμι και μαγειρεύεται σε αγελαδινό βούτυρο και ανθό μαύρου, ηφαιστειακού αλατιού και κόβεται σε ταλιάτα. Η απογείωση της γεύσης είναι μονόδρομος.

Info: Φιλίππου 17, Facebook: L' Albero, Instagram: @lalberodelavita

Μαμαλούκα

271348079-242014414744354-3928428304943305635-n.jpg

Κάθε πιάτο είναι αφιερωμένο στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα που αγαπάμε. Τρυφερό φιλέτο μοσχαριού σιγομαγειρεύεται για ώρες, ώστε να σερβιριστεί στο τραπέζι ένα άψογο αποτέλεσμα. Πάνω σε μια πλάκα μέτριας κάλυψης το τελικό αποτέλεσμα μαγειρεύεται με αρωματικό βούτυρο και είναι έτοιμο για απόλαυση.

Info: Ίωνος Δραγούμη 3, Facebook: Μαμαλούκα, Instagram: @mamalouka.gr

Για pasta

La pasteria

Με σεβασμό στην παραδοσιακή κουζίνα της ιταλικής γης, η μαγειρική φιλοσοφία του αγαπά τα μυρωδικά και τις χειροποίητες σάλτσες. H κρεμώδης και τυρένια Pasta alla Parmigiana ετοιμάζεται στο τραπέζι μας και μας υπόσχεται μια ολοκληρωμένη εμπειρία αισθήσεων. Μαγειρεμένα ζυμαρικά με κρέμα γάλακτος πλησιάζουν και ακολουθεί το φλαμπάρισμα του κεφαλιού του τυριού με κονιάκ και brandy. Οι γεύσεις «δένονται» με ένα αργό ανακάτεμα με τελικό προορισμό το πιάτο μας.

Info: 11ο χλμ. οδού Θεσ/νίκης - Μουδανιών ( στο Mediterreanean Cosmos), Facebook: La Pasteria, Instagram: @lapasteria

Για θαλασσινά

Marrone

img-07cf452215cb926d430861ddbd6402ff-v-1.jpg

Η μεσογειακή διατροφή στην πιο modern και comfort εκδοχή της εστιάζει στην ποιοτική πρώτη ύλη των θαλασσινών του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της live επίδειξης μπροστά στο πιάτο μας είναι το promo compo του chef Κωνσταντίνου Σλαμπάκη. Φαγκρί sashimi ροφό μαζί με ceviche καρπάτσιο χταπόδι μαρινάρονται με εσπεριδοειδή, ανθό αλατιού και ελαιόλαδο με μια πολυτελή παρουσίαση.

Info: Θεμιστοκλή Σοφούλη 111, Facebook: Marrone Restaurant, Instagram: @marrone_restaurant

Για επιδόρπιο 

Clochard

clochard-2.jpg

Το εστιατόριο στην καρδιά της πόλης που ορκίζεται στην υψηλή ποιότητα, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς foodies είτε σε ένα lunch break είτε σε ένα business meeting. Η φιλοσοφία της live παρουσίασης των dishes έχει επεκταθεί και στα desserts του με επικρατέστερο την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της κρέπας Suzette. Σερβίρεται ζεστή, περιχύνοντας στη στιγμή κονιάκ και λικέρ πορτοκάλι με τελική επικάλυψη από παγωτό βανίλια. Enjoy!

Info: Κομνηνών 10, Μητροπόλεως, Facebook: Clochard, Instagram: @clochard_restaurant

Καλή απόλαυση!