fbpixel

Search icon
Search
Λίμνη Πλαστήρα: Ο απόλυτος ζεν προορισμός για τους travel-lovers αυτόν τον χειμώνα
TRAVEL

Λίμνη Πλαστήρα: Ο απόλυτος ζεν προορισμός για τους travel-lovers αυτόν τον χειμώνα

Μία απόδραση διαφορετική από τις άλλες


Tα ταξίδια μας αναζωογονούν, μας γεμίζουν με εικόνες, με αναμνήσεις, με συναισθήματα. Έχουμε την τύχη να ζούμε μία χώρα με απίστευτους προορισμούς, με πανέμορφα τοπία και τοποθεσίες που κόβουν την ανάσα. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος ευλογημένος, προικισμένος από τη φύση, αλλά υπάρχουν και μέρη που χρειάστηκαν την επέμβαση του ανθρώπου, που ανέδειξε την ομορφιά τους. Η λίμνη Πλαστήρα είναι το μεγάλο στολίδι της Θεσσαλίας και δεν αποτελεί τυχαία πόλο έλξης για τους φυσιολάτρεις κι όσους αγαπούν τις αποδράσεις και το απέραντο πράσινο. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να απολαύσετε ένα short-trip στη διάρκεια του χειμώνα και να κάνετε ένα mini-break από όλους κι από όλα, είναι το μέρο που αξίζει να επιλέξετε και σίγουρα, θα σας γεμίσει με απίστευτες εικόνες. Η λίμνη Πλαστήρα είναι ο απόλυτος ζεν προορισμός!

Ένας τόπος ευλογημένος!

Τhe place

dimitris-pallas-qjfw55ceaqc-unsplash.jpg

Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και θεωρείται ένας προορισμός ιδανικός, για κάθε εποχή του χρόνου. Της έχουν χαρίσει το όνομα «λίμνη των 4 εποχών» και το πιθανότερο είναι αυτή την περίοδο, φτάνοντας κανείς σε αυτήν να συναντήσει ένα κατάλευκο τοπίο. Η λίμνη Πλαστήρα είναι πανέμορφη, είναι ιδιαίτερη, αποκτά -ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες- απίστευτα χρώματα κι αρώματα κι είναι πάντα έτοιμη να υποδεχτεί τους πιο απαιτητικούς visitors, που θέλουν να βιώσουν μία μοναδική εμπειρία. Είναι περιτριγυρισμένη από 18 γραφικά χωριά και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού της Καρδίτσας, ενώ έχει έκταση περίπου 55 χιλιόμετρα και προσφέρεται για πολλές αθλητικές δραστηριότητες, όπως κωπηλασία, ιππασία, τοξοβολία, αλλά και πεζοπορία μέσα στο βουνό.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες, πρόκειται για μία τεχνιτή λίμνη, που κατασκευάστηκε το 1960 κι αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής, με την πυκνή βλάστηση και τη μοναδική τοποθεσία της να είναι το σήμα κατατεθέν της πλέον. Οι λάτρεις της γαστρονομίας, την επιλέγουν καθώς σε απόσταση αναπνοής από αυτήν βρίσκονται μικρά ταβερνάκια που στα menu τους φιλοξενούν μικρούς θησαυρούς, με ολόφρεσκα ντόπια υλικά και μεθυστικά αρώματα. Το βασικότερο όλων -όμως- είναι ότι ένα short-trip στη λίμνη, μπορεί να συνδυαστεί με πολλές activities. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε όλα όσα μπορείτε να κάνετε σε ένα από τα πιο όμορφα κι ιδιαίτερα spots της Θεσσαλίας.

Τhe ultimate experience

shutterstock-222799717.jpg

Hiking

Η λίμνη περιβάλλεται από ένα πλούσιο, καταπράσινο δράσος κι εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, δε θα πρέπει να λείπει από την bucket list σας μία βόλτα σε αυτό. Πείτε ένα μεγάλο «ναι» στην πεζοπορία κι αφήστε το μαγευτικό τοπίο να σας ταξιδέψει και να σας μεταφέρει μακριά από όλους κι από όλα, στην απόλυτη γαλήνη και την ηρεμία. Για όσους γνωρίζουν, must-visit θεωρούνται τα μονοπάτια στο δάσος γύρω από το χωριό Μπελοκομίτης προς το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, στη χαράδρα πάνω από το χωριό Ανθοχώρι, αλλά κι ανάμεσα στους οικισμούς πάνω από τη λίμνη. Οι locals είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν και να προσφέρουν τις δικές τους συμβουλές και το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να τους εμπιστευθείτε και να απολαύσετε μία μοναδική εμπειρία, που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά σας.

Yoga

Λίγοι το γνωρίζουν, ωστόσο, γύρω από τη λίμνη αλλά και στο δάσος, διοργανώνονται συχνά διήμερα yoga για ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μία παύση και να αποφορτιστούν πλήρως, αντλώντας ενέργεια από το καταπράσινο, δροσερό τοπίο. Τα αρώματα της φύσης, οι ήχοι κι η καθαρή ατμόσφαιρα διαμορφώνουν το ιδανικό σκηνικό για μία yoga session και δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν τη λίμνη Πλαστήρα και δημιουργούν μία ιδιαίτερη σχέση μαζί της.

Horse riding

Η ιππασία έχει τεράστια ψυχολογικά οφέλη για τον άνθρωπο, καθώς σύμφωνα με έρευνες, η ενασχόληση με τα άλογα έχει χαλαρωτική επίδραση στον οργανισμό. Η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής ιππασίας στη βελτίωση της σωματικής κατάστασης είναι τεκμηριωμένη εδώ και 50 περίπου χρόνια, ωστόσο ή ακόμη και μία απλή βόλτα με το άλογο, μπορούν να έχουν απίστευτα θετική επίδραση κι όταν αυτή γίνεται σε ένα μέρος, όπως η λίμνη Πλαστήρα τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα. Όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, πρόκειται για μία από τις must-try activities, για όσους θέλουν να κάνουν ένα mini-break και να αποφορτιστούν πλήρως.

filip-eliasson-qaf4ihtuzv0-unsplash.jpg

All about nature

Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία αυτών που δεν αγαπούν ιδιαίτερα την άσκηση, αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να απολαύσετε μία βόλτα περιμετρικά της λίμνης, θαυμάζοντας από κοντά το απέραντο, καταπράσινο φυσικό τοπίο. Εκεί θα συναντήσετε μία απίστευτη ποικιλία ειδών χλωρίδας, από σπάνια βότανα και λουλούδια, μέχρι φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά που αποτελούν τη βάση για πολλά διαφορετικά products, κάτι που ίσως δε γνωρίζατε μέχρι τώρα. Αφήστε τη φύση να σας καθοδηγήσει και τις αισθήσεις σας να σας ταξιδέψουν, με τη λίμνη Πλαστήρα να σας γεμίζει με θετικά συναισθήματα και μία πολύ ιδιαίτερη αίσθηση χαράς κι ευχαρίστησης.

23.jpg

Peace and pleasure

Μία βόλτα στη λίμνη Πλαστήρα, ολοκληρώνεται ιδανικά με μία επίσκεψη στην Ιερά Μονή Πελεκητής, που κρέμεται κυριολεκτικά από την απόκρημνη πλαγιά των Αγράφων, λίγο πιο πάνω από το χωριό Καρίτσα. Η Μονή πελεκήθηκε με ξύλινα εργαλεία πάνω στον βράχο και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, χτίστηκε τον 15ο αιώνα, ενώ όσοι καταφθάνουν σε αυτήν, έρχονται αντιμέτωποι με μία μαγευτική θέα που κόβει την ανάσα στη λίμνη και το δάσος, την ώρα που επικρατεί μία απίστευτη ησυχία και ηρεμία που συμπληρώνουν ιδανικά όλο το σκηνικό.

To stay

Aν σκοπεύετε να συνδυάσετε την εκδρομή στη λίμνη Πλαστήρα, με μία διαμονή σε ένα ειδυλλιακό μέρος, τότε το Montanema Homemade Village, το οποίο βρίσκεται στο Ανθοχώρι και απέχει μόλις 4,5 χλμ. από την περιβόητη λίμνη, είναι αυτό που χρειάζεστε. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο που διαθέτει πετρόκτιστα σπίτια, βίλες κι επαύλεις και ξεχωρίζει για το παραδοσιακό στιλ του, ενώ είναι ενδεικτικό πως όλα τα δωμάτια διαθέτουν τζάκι κι έχουν μία vintage διάθεση. Για τους wellness-lovers, must-visit θεωρούνται το γυμναστήριο και το spa, ενώ διατίθενται και προγράμματα yoga, τρεξίματος στο βουνό ή γυμναστικής, ειδικά διαμορφωμένα για τις ανάγκες του κάθε visitor.

Το eat

Θέλετε να δοκιμάσετε τη γαστρονομία της περιοχής και να απολαύσετε μοναδικές γεύσεις και πιάτα φτιαγμένα με μεράκι και ολόφρεσκα, ντόπια υλικά; Στην ταβέρνα "Κληματαριά", που βρίσκεται στα Καλύβια Πεζούλας, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μία σειρά από αυθεντικές, traditional συνταγές που συνοδεύονται από εκλεκτές ετικέτες κρασιού, σε ένα ζεστό, cozy περιβάλλον. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το μοσχάρι με τις μελιτζάνες και το τυρί στη στάμνα και σίγουρα, δε θα θέλετε να αποχωριστείτε το συγκεκριμένο μέρος...

Enjoy your trip!