fbpixel

Search icon
Search
Let’s talk about: Η Αγγελική Μεϊμάρη μιλά για νέα γλυκά και ταξίδια
CITY VIBES

Let’s talk about: Η Αγγελική Μεϊμάρη μιλά για νέα γλυκά και ταξίδια

Η γνωστή pastry chef αποκαλύπτει τα new trends και τις πηγές έμπνευσής της


Έθεσε νέες βάσεις στον χώρο των cafés στη Θεσσαλονίκη, όταν πριν από λίγα χρόνια άνοιξε το Sugar Angel, ένα πραγματικά παραμυθένιο στέκι στη Λασσάνη 3, που ενθουσίασε φανατικούς οπαδούς των γλυκών –και μη- όχι μόνο λόγω των ασύγκριτων cakes παντός είδους που προσφέρει, αλλά και τις τόσο cute διακόσμησής του, που παραπέμπει σε παρισινά spots. Σήμερα, ύστερα από την επιτυχημένη πορεία της και ένα δεύτερο μαγαζί στη Θέρμη, η ταλαντούχα Αγγελική Μεϊμάρη θεωρείται αυθεντία στη ζαχαροπλαστική, προτείνοντας συνεχώς νέες και συναρπαστικές προτάσεις για κάθε ουρανίσκο!

Η ίδια μας μίλησε για ό,τι πιο καινούργιο φέρνει το φετινό καλοκαίρι και αποκαλύπτει τις δικές της αγαπημένες γεύσεις.

Ποια νέα trends έφερε η σεζόν σε επίπεδο ζαχαροπλαστικής;

Από πέρσι κυριαρχεί η τάση των naked cakes. Δηλαδή, οι τούρτες είναι πλέον «γυμνές», με λίγη κρέμα και φαίνεται το παντεσπάνι, ενώ είναι στολισμένες με φρούτα ή διάφορα λουλούδια φρέσκα. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο trend που κυριολεκτικά βλέπουμε παντού τον τελευταίο χρόνο και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Έφυγε, πλέον, η βαριά κρέμα ζαχαροπλαστικής και η πολλή ζαχαρόπαστα που βάζαμε στις τούρτες. Επίσης, οι βουτυρόκρεμες «παίζουν» πολύ.

Από τα ταξίδια σας στον κόσμο, ποια είναι τα 5 ζαχαροπλαστεία που έχετε ξεχωρίσει και τι μας προτείνετε να δοκιμάσουμε από εκεί;

1. Ένα ζαχαροπλαστείο στο Παλέρμο της Ιταλίας, από τα πιο παλιά της πόλης, το Cappello Gelateria. Εκεί φτιάχνουν την πολύ διάσημη opera, ένα γλυκό που συνήθιζαν να προσφέρουν οι όπερες τα παλιά χρόνια. Επειδή συνήθως οι παραστάσεις διαρκούσαν πάρα πολλές ώρες, το γλυκό είχε πολλή σοκολάτα και καφέ εσπρέσο, για να διατηρούν ξύπνιους τους θεατές! Την έχω δοκιμάσει και είναι για εμένα από τα ωραιότερα γλυκά στον κόσμο. Επίσης, εκεί θα βρείτε και μια τεράστια ποικιλία από αμυγδαλωτά που αξίζει να προτιμήσετε.
pierre-marcolini.jpg
Η σοκολατερί Pierre Marcolini στις Βρυξέλλες
2. Η σοκολατερί του Pierre Marcolini, η οποία βρίσκεται στο Βέλγιο στις Βρυξέλλες. Το προτείνω αν θέλετε να δοκιμάσετε τα καλύτερα σοκολατάκια στον κόσμο.
3. Για ένα υπέροχο και παραδοσιακό τσάι στην Αγγλία προτείνω στο Λονδίνο το Sketch, το οποίο συνοδεύεται με γλυκά και ανταποκρίνεται σε όλα τα γούστα. Προσωπικά, έχει την καλύτερη και πιο εντυπωσιακή διακόσμηση που έχω δει ποτέ.
4. Θα σου πω κάτι που με έχει συγκλονίσει. Το παγωτό που μπορείς να βρεις από τους πλανόδιους στην αγορά σε όλη την Κωνσταντινούπολη, είναι χειροποίητο και πεντανόστιμο. Μου άρεσε πάρα πολύ!
sweet-alchemy-5.jpg
Το ζαχαροπλαστείο του Στέλιου Παρλιάρου στην Κηφισιά
5. Τέλος, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στο ζαχαροπλαστείο του Στέλιου Παρλιάρου στην Κηφισιά της Αθήνας, το οποίο έχει βραβευτεί διεθνώς για τη διακόσμηση του. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη φανταστική κρέμα που έχει για βάση το καπουτσίνο και λευκή μους σοκολάτας.

Επιστρέφοντας σε εσάς, τι προτείνετε από το ανανεωμένο μενού σας;

Παράγουμε τούρτες χρησιμοποιώντας όλα τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα που βρίσκει κανείς στην Ελλάδα και έχουμε τεράστια ποικιλία! Οι πιο βαριές κρέμες πλέον έχουν φύγει και στη θέση τους μπήκαν οι πιο ανάλαφρες μους με όλα τα φρούτα της εποχής. Από τον νέο μας κατάλογο προτείνω ανεπιφύλακτα την καινούρια μας vegan τούρτα με φράουλα. Δεν έχει καθόλου ζωικά λιπαρά, είναι πολύ ελαφριά και με πλούσια γεύση. 

Με τι να τη συνοδεύσουμε;


Συνοδεύστε τη σίγουρα με κάποιο κρύο τσάι ή με φρέσκο χυμό!

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για όσους αναζητούν μια πιο light επιλογή;

Τι άλλο από τα smoothies, που έχουν γίνει πλέον μόδα και παραμένουν σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου;  Τα βρίσκεις με γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σε πολλές ακόμα παραλλαγές. Είναι μια καλή και διαφορετική άποψη για κάποιον που θέλει να γεύεται κάτι γλυκό αλλά να μην παίρνει πολλές θερμίδες.


meimari1.jpg

Προσωπικά, ποιο θα προτείνατε;

Για μια χαλαρή καθημερινή μέρα, είναι ιδανικά τα smothies με γιαούρτι, τριμμένο μπισκότο και φρούτα του δάσους!

Ποια θα λέγατε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν ανερχόμενο ζαχαροπλάστη και τι θα τον συμβουλεύατε;

Να είναι μοναδικός , δηλαδή να εμπνέεται αλλά να μην αντιγράφει. Πρέπει να υπάρχει μια πολύ καλή ισορροπία, γιατί όλοι λίγο πολύ από τις σχολές  και τις διάφορες συνεργασίες, μαθαίνουμε τη βασική ζαχαροπλαστική. Όμως, αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω  και να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό, να είμαστε πρωτοπόροι σε κάποια πράγματα, δεν πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη γραμμή που χωρίζει την έμπνευση από την αντιγραφή. Αυτό για εμένα είναι πρόκληση. Πολλοί βλέπουν ότι κάτι πουλάει και το κάνουν ίδιο, αλλά στην ουσία έρχονται δεύτεροι. Η συμβουλή μου είναι, όσο έχουν χρόνο να κάνουν πάρα πολλά ταξίδια, να δοκιμάζουν. Ένα ταξίδι ισούται με χίλιες γεύσεις. Για έναν ζαχαροπλάστη είναι το παν, γιατί βρίσκει χιλιάδες ερεθίσματα!

Ποιους άλλους pastry chefs θαυμάζετε –Έλληνες ή ξένους- και θα θέλατε να συνεργαστείτε μαζί τους στο μέλλον;

Βασικά θαυμάζω τον Στέλιο Παρλιάρο, μου αρέσει και ως επαγγελματίας και ζαχαροπλάστης, αλλά και σαν προσωπικότητα, γιατί είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και απασχολεί μόνο και μόνο με τη δουλειά του. Θαυμάζω την πορεία του και θεωρώ την αισθητική του αξεπέραστη.
sugar-angel.jpg
Η παραμυθένια διακόσμηση του Sugar Angel στο κέντρο της πόλης

Ποια είναι τα αγαπημένα σας coffee-table books περί γλυκών και γαστρονομίας;

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη ζαχαροπλαστική έχω αγοράσει -και αγοράζω ακόμα- κάθε καινούριο βιβλίο της Martha Stewart. Tη θεωρώ νούμερο ένα!

Εκτός από το Sugar Angel, πού αλλού σας πετυχαίνει κανείς;

Αγαπώ πολύ την περιοχή της Βαλαωρίτου, τα Λαδάδικα, την Πλατεία Εμπορίου, την Κατούνη…  Λατρεύω τα αρχοντικά και τα στενάκια που έχει εκεί. Και τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρώ μια ιδιαίτερη ανάπτυξη που με εντυπωσιάζει. Δεύτερον, θα με δεις να κάνω βόλτα στην παραλία όταν είναι καλός ο καιρός. Ειδικά αργά το απόγευμα είναι πάρα πολύ όμορφα!