fbpixel

Search icon
Search
Less is more σε μια κατοικία στην Πάρο, ωδή στην αφαίρεση
INTERIORS

Less is more σε μια κατοικία στην Πάρο, ωδή στην αφαίρεση

Με την υπογραφή του Studio Seilern Architects


Λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές, λευκό «λουσμένο» στο αιγαιοπελαγίτικο φως και πλήρης απουσία τoυ περιττού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σπιτιού στην Πάρο. Ένα περιβάλλον που απογειώνει την έννοια του slow living και αποτελεί μια σύγχρονη ωδή στον μινιμαλισμό, καθώς συγκεντρώνει τα απολύτως απαραίτητα ως προς το κομμάτι της εσωτερικής διακόσμησης, αλλά και του exterior σκηνικού.

3-oWB8t.jpg

Η διακριτική πολυτέλεια είναι το κυρίαρχο συστατικό στο εντυπωσιακό Paros House, που υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Seilern Architects με έδρα το Λονδίνο, και το οποίο είναι σχεδιασμένο ως ένα σύμπλεγμα λευκών μορφών σε σχήμα κύβου που είναι προσανατολισμένο να ακολουθεί τη δύση του ηλίου πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος. Γι' αυτό και οι υπέροχοι χρωματισμοί που προκύπτουν έχουν τον τρόπο να απογειώνουν τις αισθήσεις και να συνθέτουν μια εικόνα που παραπέμπει σε καλοκαιρινό όνειρο.

Δίπλα σε έναν ελαιώνα στη Μακριά Μύτη στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, η κατοικία σχεδιάστηκε για να είναι ένα «όμορφο και απλό πολυτελές περιβάλλον διαβίωσης», με φινίρισμα από παραδοσιακό λευκό σοβά κι ελληνικό μάρμαρο. Μια αρχιτεκτονική δημιουργία που ενσαρκώνει τη νησιώτικη αύρα και την ελληνική ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο.

Οι χώροι, οργανωμένοι γύρω από έναν άξονα Ανατολής-Δύσης είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να ακολουθούν το μονοπάτι του ήλιου όλη την ημέρα το καλοκαίρι.

Αυτός ο άξονας ξεκινά από μια ράμπα εισόδου προς τα ανατολικά και καταλήγει με μια πισίνα υπερχείλισης που εκτείνεται δυτικά προς τη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Μια πέργκολα από μπαμπού με τρύπα στην οροφή φέρνει το φως του ήλιου στο κατά τα άλλα σκιασμένο καθιστικό δίπλα στην πισίνα, κατασκευασμένο με χειροποίητο μάρμαρο. Γύρω από αυτόν τον κεντρικό άξονα, οι χώροι της κατοικίας είναι σχεδιασμένοι ως αυτόνομα δωμάτια με τις δικές τους εισόδους, τοποθετημένα σε κλιμακωτές πλατφόρμες από terrazzo που οδηγούν στη βεράντα της πισίνας. «Οι γύρω κτιστοί όγκοι που συνθέτουν τη βίλα είναι τοποθετημένοι σε επικαλυπτόμενες πλάκες terrazzo, που δίνουν την αίσθηση ότι επιπλέουν πάνω από το έδαφος», εξηγεί το Studio Seilern.

4502ce1cc7b543fc8c62d1f72a6e1d4c-UG6NX.jpg

To καθιστικό, η τραπεζαρία κι ένα υπνοδωμάτιο στεγάζονται στον μεγαλύτερο κεντρικό χώρο, ο οποίος οδηγεί στη βεράντα δίπλα στην πισίνα μέσω μιας σειράς από συρόμενες γυάλινες πόρτες. Αυτό o κύριος χώρος πλαισιώνεται και στις δύο πλευρές από μικρότερα μπλοκ υπνοδωματίων με ιδιωτικά μπάνια, καθένα από τα οποία έχει τη δική του ιδιωτική βεράντα που ξεχωρίζει από ψηλούς λευκούς τοίχους στο βορρά και στο νότο. 

2-DMPBN.jpg

Και στο εσωτερικό, η φιλοσοφία του «less is more» συνεχίζεται, με ανοίγματα που πλαισιώνονται από γωνιακά τμήματα σφυρηλατημένου μαρμάρου Alive και πάγκους με φινίρισμα σε αμμοβολή και πελεκητή πέτρα. «Οι διαφορετικές επιφάνειες terrazzo, δημιουργούν μια λεπτή αλλά ζωτικής σημασίας διαβάθμιση· μια απλή διάταξη πρώτων υλών που προσφέρει στρώματα πολυπλοκότητας», περιγράφει τη αρχιτεκτονική ομάδα.Αυτές οι προσεκτικές προσαρμογές παρέχουν πολυπλοκότητα χωρίς υπερβολές, επιτρέποντας στο τοπίο να «εμποτίσει» το σπίτι με μια μοναδική ενέργεια κατάλληλη για την παράκτια θέση του.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!