Αποτελεί έναν από τους πιο σπουδαίους και πρωτοπόρους εικαστικούς καλλιτέχνες, ο οποίος πάντα διακρινόταν για το ιδιαίτερο χάρισμά του να δημιουργεί ένα καινούργιο σύμπαν. Ιπτάμενες μηχανές και έργα με επίκεντρο τη συμμετρία έκαναν την εκλεπτυσμένη αισθητική του κουλτούρα να ξεχωρίζει από την αρχή. Ο Ιταλός ζωγράφος, Leonardo da Vinci, υπήρξε μια πολυμαθής και συνεχώς ανήσυχη προσωπικότητα, η οποία πάντα προσπαθούσε να βρει εκείνους τους τρόπους, οι οποίοι θα συνέδεαν με τον πιο αριστοτεχνικό τρόπο τις φυσικές επιστήμες με τη δημιουργικότητα, τον ορθολογισμό με το συναίσθημα. Πολλά είναι, όμως, τα ερωτήματα, τα οποία ταλανίζουν το φιλότεχνο κοινό, αλλά και την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, όσον αφορά τα συστατικά και τα εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούσε στις δημιουργικές της διαδρομές.
Η μυστική συνταγή της ζωγραφικής επιτυχίας
Σε πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι οι παλιοί δάσκαλοι, όπως οι da Vinci, Sandro Botticelli και Rembrandt μπορεί να εφάρμοζαν στις ελαιογραφίες τους ένα μυστικό συστατικό, το οποίο χάριζε με τον δικό του τρόπο κάποιου είδους ενίσχυση στη δημιουργική διαδικασία. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την χρήση κρόκο αβγού, το οποίο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN, "ίχνη της πρωτεΐνης ανιχνεύθηκαν στους κλασικούς πίνακες ζωγραφικής". Σύμφωνα με το ίδιο μέσο "ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν από μόλυνση, οι ερευνητές λένε τώρα ότι ήταν σκόπιμο. Λένε ότι η προσθήκη κρόκου αυγού θα μπορούσε να συντονίσει τις ιδιότητες της ελαιομπογιάς με δραστικούς τρόπους, όπως το να δείχνει διαφορετικά την ηλικία και τις πινελιές του πινέλου. Θα έκανε επίσης το χρώμα πιο ανθεκτικό στην υγρασία". Η έρευνα σχετικά με τις ζωγραφικές συνήθειες των αρχιζωγράφων "θα μπορούσε να βελτιώσει τη διατήρηση ανεκτίμητων έργων τέχνης", αναφέρει το επιστημονικό κείμενο στο Nature Communication.
"Υπάρχουν πολύ λίγες γραπτές πηγές σχετικά με αυτό, και δεν έχει γίνει καμία επιστημονική εργασία στο παρελθόν για να διερευνηθεί το θέμα σε τέτοιο βάθος", δήλωσε στο CNN η συγγραφέας της μελέτης Ophélie Ranquet από το Ινστιτούτο Μηχανικής Διεργασιών και Μηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ακόμη και με μια πολύ μικρή ποσότητα κρόκου αυγού, μπορείτε να επιτύχετε μια εκπληκτική αλλαγή των ιδιοτήτων του λαδομπογιάς, αποδεικνύοντας πως μπορεί να ήταν επωφελής για τους καλλιτέχνες".
Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της χρήσης πρωτεϊνών κρόκου αυγού στο λάδι, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πρωτεΐνες αυγού κατέστειλαν το νερό που απορροφάται από το χρώμα σε υγρό περιβάλλον. Ενώ οι πίνακες στεγνώνουν, βοήθησαν επίσης στην αποτροπή του κιτρινίσματος και του τσαλακώματος - "ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ακόμη και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι", όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη. Οι καλλιτέχνες "μας έδωσαν την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα αριστουργήματά τους ακόμη και σήμερα", αναφέρει η μελέτη.
Source: Business Insider, 25News Now, CNN