fbpixel

Search icon
Search
Λένα Φλυτζάνη: Η θεσσαλονικιά δημοσιογράφος «ξετυλίγει» την πορεία της τον κόσμο των media
MAGAZINE

Λένα Φλυτζάνη: Η θεσσαλονικιά δημοσιογράφος «ξετυλίγει» την πορεία της τον κόσμο των media

Κλείνει το πρώτο της εξάμηνο στο νέο πόστο της, στο νευραλγικό μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, με τη χρονιά αυτή να την έχει επιβραβεύσει όπως της αξίζει


Το 2023 επιφύλασσε στην ανερχόμενη θεσσαλονικιά δημοσιογράφο, Λένα Φλυτζάνη, το δικό της 50΄ ενημερωτικό τηλεοπτικό δελτίο. Το 2024, η ατζέντα της γράφει ήδη για επιμονή και εξίσου σκληρή δουλειά, με πίστη στο σετ των ικανοτήτων της!

Αξιοποίησε το χάρισμα του λόγου, εγκατέλειψε τον σίγουρο δρόμο, άλλαξε πλεύση προς τον κρυφό της πόθο και, τελικά, απέδειξε πως έχει και την αφοσίωση και το «γερό στομάχι» που απαιτείται. Η Λένα κλείνει το πρώτο της εξάμηνο στο νέο πόστο της, στο νευραλγικό μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, με τη χρονιά αυτή να την έχει επιβραβεύσει όπως της αξίζει.

dsc-5797.jpg
Πλεκτή μπλούζα, Falconeri, Φούστα Μax&Co, Max&Co Boutique, Γόβες, Karida 1912, Mενταγιόν σε χρυσό 18Κ με sapphires της συλλογής Moonbeam Soapy και βραχιόλι της συλλογής Bobo με μαύρα διαμάντια όλα, Κaterina Ioannidis


Ας
ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλονίκη, ποια εφόδια πήρες μαζί σου, κινώντας προς Αθήνα; 

Την αγάπη από τους ανθρώπους που γνώριζα, τους φίλους μου, την οικογένειά μου, και την οικειότητα που έχει αυτή η πόλη. Δηλαδή, η Θεσσαλονίκη, ακόμη κι αν δεν έχεις μείνει ποτέ, σε κάνει να αισθάνεσαι πως την έχεις ζήσει χρόνια. Αυτό δεν το συναντάς τόσο εύκολα, ειδικά στην πρωτεύουσα. Ναι, το θέμα της οικειότητας ήταν πολύτιμο, από αυτά που πήρα στη βαλίτσα μου για Αθήνα.

Γιατί το θεώρησες απαραίτητο να φύγεις από τη γενέτειρά σου και πώς ξεκίνησε το ταξίδι σου στη δημοσιογραφία; 

Η αλήθεια είναι ότι κατέβηκα αρχικά για τη δικηγορία, για να κάνω την άσκησή μου σε δικηγορικό γραφείο. Ήθελα να αλλάξω παραστάσεις, διότι γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα στη Θεσσαλονίκη, αλλά κι επειδή στην Αθήνα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερες επιλογές. Αυτό ήταν, λοιπόν, το αρχικό πλάνο! Παρεμπιπτόντως, είδα ότι υπάρχει μία Σχολή Δημοσιογραφίας και καθώς με ενδιέφερε από πάντα ο κλάδος, αποφάσισα να ασχοληθώ και με τα δύο ταυτόχρονα. Πρωί, στο δικηγορικό γραφείο, απόγευμα, στη σχολή. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, κατάλαβα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να ασχοληθώ όλη μου τη ζωή με τη δικηγορία. Έτσι, έστριψα το τιμόνι και ξεκίνησα πρακτική άσκηση στον Σκάι. Από εκεί και μετά, απορροφήθηκα στο δυναμικό του σταθμού.

Τι ήταν αυτό που δε σε κράτησε στη δικηγορία και εκείνο που σε κέρδισε στη δημοσιογραφία; 

Η δημοσιογραφία έχει δράση, μια πολύ έντονη αίσθηση αδρεναλίνης αλλά και ταχύτητα. Η επαφή με την επικαιρότητα, από την άποψη του ότι είσαι εσύ ο διαμεσολαβητής της είδησης προς τον πολίτη σε γεμίζει με το αίσθημα της ευθύνης. Η δικηγορία, από την άλλη, έχει άλλους ρυθμούς, που, αν την αγαπάς πολύ, μπορείς να τους βρεις. Η δημοσιογραφία είναι μικρόβιο: αν την αγαπάς, την αγαπάς για πάντα. Υπάρχουν φυσικά στιγμές δύσκολες, αλλά έστω και αυτή η μία που θα είναι δυνατή για κάποιον λόγο στη δική μας δουλειά είναι σαν να σε «τρέφει» για τον επόμενο χρόνο.

dsc-5832.jpg
Ολόσωμη φόρμα Μax&Co, Max&Co Boutique, Bραχιόλια σε μαύρο ασήμι της συλλογής All Star και Chain collection, Κaterina Ioannidis


Μία
ή περισσότερες -εσύ θα μου πεις- ήταν αυτές οι στιγμές που όντως σου εντυπώθηκαν; 

Για να είμαι ειλικρινής, όλες. Από τη στιγμή που «βούτηξα» στη δημοσιογραφία, άρχισα να κολυμπάω και σε όλο αυτό το ταξίδι, τα τελευταία 6 χρόνια, είναι η κάθε στιγμή μοναδική.

Θα φανταζόσουν τον εαυτό σου να αναλαμβάνει κάποια άλλη δημοσιογραφική εκπομπή; 

Αλήθεια, όχι. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα διεθνή θέματα και η πολιτική επικαιρότητα και το δελτίο ειδήσεων σού δίνει τη δυνατότητα να έχεις επαφή με όλες τις ειδήσεις.

Από το δυναμικό των δημοσιογράφων σε Ελλάδα και εξωτερικό είχες references; 

Θεωρώ ότι ποτέ δεν είχα κάποιο πρότυπο, απλά μου άρεσε η δουλειά. Υπάρχουν στοιχεία από συναδέλφους που έχουν πετύχει στον συγκεκριμένο χώρο αυτόν, δηλαδή βρίσκω πράγματα που με εμπνέουν, αλλά δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει ένα πρόσωπο με το οποίο ταυτίζομαι πλήρως ή μπορώ να «πατήσω» στα δικά του βήματα.

Έχοντας πετύχει ήδη πολλά, στα νεαρά παιδιά με το όνειρο του δημοσιογράφου ποια θα συμβούλευες πως είναι τα βήματα για να αναδειχθούν στον χώρο; 

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να είναι κάποιος καλός σε αυτό, να αγαπάει τη δουλειά και να έχει υπομονή και επιμονή, διότι θα συναντήσει πάρα πολλές στροφές - άλλες εύκολες, άλλες δύσκολες, στιγμές δυνατές αλλά και στιγμές απογοήτευσης. Γενικότερα είναι ένας μαραθώνιος. Οφείλεις συνεχώς να αποδεικνύεις ότι είσαι εδώ, ότι γνωρίζεις, ότι μπορείς. Δεν είναι ότι φτάνεις σ’ ένα σημείο και έπειτα δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα.

Συνάντησες στην πορεία σου ανθρώπους οι οποίοι σε βοήθησαν και να μάθεις και να εξελίξεις αυτές τις δυνατότητές σου; 

Πάρα πολλούς, οι οποίοι είτε ήταν καλύτεροι στη δουλειά από εμένα είτε στο ίδιο επίπεδο. Μου έδωσαν κάτι το οποίο στη συνέχεια, ενώ εγώ μπορεί να μην το έβλεπα με το ίδιο μάτι, το αξιολογούσα από τη δική τους οπτική. Σε ένα δελτίο, υπάρχει τρομερή ομαδικότητα, επομένως δεν είσαι μόνος σου να κάνεις αυτό που εσύ θες και πιστεύεις. Έτσι κι αλλιώς, συνεννοείσαι και επικοινωνείς με πάρα πολύ κόσμο μέχρι να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Στον Σκάι, είμαι ιδιαίτερα τυχερή γιατί συνεργάζομαι με δυο αρχισυντάκτες, τον Γρηγόρη Λέκκο, που ήταν στο μεσημβρινό δελτίο από την πρώτη στιγμή, και τον Αλέκο Βασιλόπουλο, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά -όσο δύσκολη κι αν είναι- να φαίνεται διασκέδαση κι αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα.

dsc-5739-39UTx.jpg
Πλεκτή μπλούζα, Falconeri, Φούστα Μax&Co, Max&Co Boutique, Γόβες, Karida 1912, Mενταγιόν σε χρυσό 18Κ με sapphires της συλλογής Moonbeam Soapy και βραχιόλι της συλλογής Bobo με μαύρα διαμάντια όλα, Κaterina Ioannidis


Περίμενες
πολύ μέχρι να σε εντοπίσουν και να σου δώσουν ευκαιρίες; 

Σίγουρα δεν έρχονταν η μία μετά την άλλη! Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να είσαι σε καθετί η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Από τη στιγμή που το προσπαθούσα, κάποιες στιγμές αυτό είχε επιτυχία, κάποιες άλλες όχι. Υπήρχαν στιγμές που έλεγα: «Δε χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει». Οι ευκαιρίες δίνονται, πρέπει κι εσύ να τις αρπάξεις και να τις αναδείξεις.

Κάποιος θα πει ότι η Λένα είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα και ήταν λογικό να αναδειχθεί στην τηλεόραση. Τι απαντάς σε αυτό; 

Ό,τι έχει κανείς καλό είναι. Βέβαια, στη δική μας δουλειά που όλα εξαρτώνται από την ικανότητα της άριστης διαχείρισης του λόγου, αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό περίβλημα. Η ουσία δεν είναι η εμφάνιση και σύντομα, αν είναι μόνο αυτή, ο ίδιος ο τηλεθεατής θα την απορρίψει.

Τι αποσκοπείς να εξελίξεις στη δημοσιογραφία μέσα από τον τρόπο που την ασκείς; 

Πιστεύω ότι η δημοσιογραφία είναι just report: ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να μπορεί να επικοινωνήσει την είδηση, να την κάνει fact checking και να την περάσει στον τηλεθεατή χωρίς προσωπική ατζέντα, χωρίς πανικό και χωρίς να έχει την ανάγκη να ακουστεί η δική του άποψη πιο πολύ από την ίδια την είδηση.

Όσο εξελίσσεσαι, ποιοι νέοι στόχοι έρχονται στο τραπέζι; 

Η εξέλιξη είναι κάτι πολύ σχετικό, γιατί κάποιος μπορεί να την ερμηνεύει αποκλειστικά ιεραρχικά - δεν είναι πάντα έτσι. Μπορεί να εξελίσσεσαι σε αυτό που κάνεις, όντας πάντα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Επίσης, εξέλιξη δεν είναι μόνο η δουλειά, είναι και η ζωή σου, και εσύ ως άνθρωπος. Για μένα πρέπει οι βασικές σου αξίες να μην αλλάζουν, όμως να μπορείς να προσαρμόζεσαι στην πραγματικότητα στην οποία βρίσκεσαι. Το να θέτεις στόχους είναι καλό, μια χαρά, πάμε παρακάτω… μην εγκλωβίζεσαι πολύ σε αυτό. Γιατί τελικά μπορεί να υπάρχει και ένα καλύτερο πλάνο για σένα! Επομένως, βήμα βήμα -πάντα έτσι ήμουν-, με τα μάτια στραμμένα στο τώρα.

Στην προσωπική σου ζωή πώς προσπαθείς να «γεμίζεις» τον εαυτό σου; 

Γενικά είμαι πολύ εσωστρεφής. Έχω τους ίδιους φίλους από τα 11 μου χρόνια, τους οποίους νιώθω σαν οικογένειά μου. Το καλύτερο για μένα είναι το σπίτι μου. Είτε έρθουν φίλοι είτε κάτσω να δω μια ταινία, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο ξεφεύγω και περνάω καλά.

Σήμερα, τη Λένα πώς τη βλέπεις; 

Να πατάει καλύτερα στα πόδια της, να είναι πιο ήρεμη, πιο χαμογελαστή.

Είναι πλήρης στη ζωή της; 

Ναι, είναι!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ
STYLING ΟΛΓΑ ΚΑΣΜΑ | HAIR & MAKE UP ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΚΚΑΣ (D-TALES)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024