Η κατάσταση είναι απλή: Οργανώσατε ένα festive πάρτι μέσα στις γιορτές με άφθονο φαγητό, ποτό και εκλεκτές λιχουδιές, αλλά στο τέλος της βραδιάς το κρασί περίσσεψε. Όσο κι αν το ένστικτό σας, σας έλεγε να το πιείτε όλο μαζί με την παρέα σας, ξέρατε ήδη ότι αν το κάνατε αυτό το μόνο που θα πετυχαίνατε θα ήταν την επόμενη μέρα να είστε σε hangover mood. Εάν λοιπόν, έχετε ξεμείνει με μισοάδεια μπουκάλια κρασιού στο ψυγείο, που δεν ξέρετε τι να τα κάνετε αλλά δε θέλετε κιόλας να πετάξετε, σας έχουμε τη λύση, για να μην πάει τίποτα χαμένο. Συγκεντρώσαμε τρεις πανεύκολες συνταγές, στις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα wine leftovers και να κάνετε το πιάτο σας λίγο πιο ενδιαφέρον και εννοείται... πεντανόστιμο!
Ριζότο με κολοκύθι και quinoa
Υλικά:
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 2-3 κρεμμύδια
- 1 1/2 κούπα κινόα
- 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί
- 4 κούπες ζωμός λαχανικών
- 3/4 κούπας πουρές κολοκύθας
- 1/2 κούπα παρμεζάνα
- 2 κούπες μανιτάρια cremini
- αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση: Ζεστάνετε μια κατσαρόλα νερό σε μέτρια θερμότητα. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και αφήστε το να λιώσει καλά. Όταν σταματήσει να κοχλάζει το νερό, προσθέστε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Μαγειρέψτε τα, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 5-7 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν, προσθέστε το quinoa. Ανακατεύετε συνεχώς, αφήνοντας να εξατμιστεί το περιττό νερό. Έπειτα, προσθέστε το λευκό κρασί και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το κρασί σχεδόν να εξατμιστεί.
Στη συνέχεια, προσθέστε 2 κούπες από τον ζωμό λαχανικών και χαμηλώστε τη θερμότητα. Αφήστε να βράσει το μείγμα με ακάλυπτη την κατσαρόλα για 5-10 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέστε άλλη μια κούπα ζωμού λαχανικών και ύστερα από 10 λεπτά την τελευταία μαζί με τον πουρέ κολοκύθας. Όταν η quinoa είναι έτοιμη και έχουν απορροφηθεί τα υγρά προσθέτετε την παρμεζάνα λίγη λίγη κάθε φορά, ανακατεύοντας πολύ καλά ανάμεσα στις προσθήκες. Γευτείτε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι, αν χρειαστεί.
Παράλληλα, ζεστάνετε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό σε υψηλή θερμότητα. Προσθέστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές βούτυρο και αφήστε το να λιώσει. Προσθέστε τα κομμένα μανιτάρια και σοτάρετε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε συχνά, μέχρι να αρχίσουν να μαυρίζουν. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας κρασί και ανακατέψτε καλά. Συνεχίστε το μαγείρεμα έως ότου τα μανιτάρια αποκτήσουν χρυσαφένια όψη. Βάλτε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι κρασί και ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να εξατμιστεί. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη θερμότητα, αλλά κρατήστε τη ζεστή μέχρι να είναι έτοιμη για σερβιρίσμα.
Για να εξυπηρετήσετε ευκολότερα τους καλεσμένους σας, διαιρέστε το ριζότο με quinoa σε 4 μεγάλα μπολ. Σερβίρετε το καθένα με μερικά από τα σοταρισμένα μανιτάρια και γαρνίρετε με λίγο από το υπόλοιπο τυρί παρμεζάνα. Yummy!
Gnocchi με σος από λευκό κρασί
Υλικά:
- 6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
- 1 συσκευασία gnocchi
- 1 κρεμμύδι
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
- 2 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο
- 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
- 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
- αλάτι και πιπέρι
- 1/2 κούπα παρμεζάνα
Εκτέλεση: Για να κάνετε τη σάλτσα, ζεστάνετε το βούτυρο και το κρεμμύδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μέση υψηλή θερμοκρασία και μαγειρέψτε μέχρι το κρεμμύδι να βγάλει το άρωμά του και το βούτυρο να αρχίσει να γίνεται καφέ, περίπου 3-5 λεπτά. Προσθέστε το θυμάρι και το δεντρολίβανο και μαγειρέψτε 1 λεπτό. Προσθέστε έπειτα το κρασί και το καγιέν, και αλατοπιπερώνετε συνεχώς μέχρι να φτάσετε στο σημείο που σας ικανοποιεί γευστικά. Τέλος, βράστε τα gnocchi με βάση τις οδηγίες της συσκευασίας και μόλις είναι έτοιμα περιχύστε με τη σάλτσα και απολαύστε!
Cherry bomb pie
Υλικά:
- 1 κούπα κόκκινο κρασί
- 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- μισό κιλό παγωμένα κεράσια
- 3 κ.γ. corn flour
- έτοιμη ζύμη για πάστα φλώρα
Εκτέλεση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέστε το κρασί, την καστανή ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Βράστε 3-4 λεπτά ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε τα κεράσια και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε το corn flour με κρύο νερό μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίξτε το μείγμα στα κεράσια, ανακατεύοντας συνεχώς. Μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε 1-2 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει εντελώς πριν γεμίσετε την πίτα σας.
Βάλτε βούτυρο σε ένα ταψί 8 ιντσών. Βγάλτε 1 φύλο ζύμης σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και μόλις την απλώσετε μεταφέρετέ την προσεκτικά στο προετοιμασμένο ταψί. Μαζέψτε τις άκρες, αν χρειαστεί, και στη συνέχεια τρυπήστε το κάτω μέρος με ένα πιρούνι μερικές φορές. Από πάνω τοποθετήστε ακόμα ένα φύλλο με την ίδια διαδικασία.
Πιάστε τη σως από κεράσι και βάλτε το μείγμα στη ζύμη. Στη συνέχεια, πιάστε ακόμα ένα φύλλο ζύμης και τοποθετήστε το από πάνω. Σπρώξτε τις άκρες μέσα στο ταψί και στη συνέχεια «σφραγίστε» την πίτα σας καλά, για να μην ξεχειλίσει. Μετά, απλώστε από πάνω το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, κόψτε τέσσερις μικρές λωρίδες στην κορυφή της κρούστας για να παίρνει αέρα. Ψήστε την πίτα έως ότου η κρούστα να γίνει τραγανή, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σερβίρετε τη γλυκιά σας πίτα είτε ζεστή είτε δροσερή με μία μπάλα παγωτού!