fbpixel

Search icon
Search
Laughing yoga: Γνωρίστε τον πιο διασκεδαστικό τρόπο εκγύμνασης & αποκομίστε τα οφέλη του
WELLNESS

Laughing yoga: Γνωρίστε τον πιο διασκεδαστικό τρόπο εκγύμνασης & αποκομίστε τα οφέλη του

Σας αποκαλύπτουμε όλα όσα αξίζει να μάθετε γι' αυτήν τη διαφορετική γυμναστική


Μπορεί η γυμναστική να καταστεί η πιο όμορφη και απολαυστική ώρα της ημέρας; Κι όμως γίνεται και θα σας το αποδείξουμε, μ' έναν επαναστατικό τρόπο άσκησης που έχει κλέψει την καρδιά των αθλούμενων του εξωτερικού.

Εσείς γνωρίζετε τι είναι η laughing yoga;

Laughing yoga

Η γιόγκα γέλιο ή αλλιώς γελωτοθεραπεία είναι μια πρακτική που εμπλέκει την παρατεταμένη εκούσια άσκηση γέλιου. Βασίζεται στην πίστη ότι το σκόπιμο γέλιο παρέχει τα ίδια φυσιολογικά και ψυχολογικά ωφελήματα όπως και το αυθόρμητο γέλιο. Η γιόγκα γέλιου ασκείται σε ομάδες, με οπτική επαφή και παιγνιώδη διάθεση μεταξύ των συμμετεχόντων. Το σκόπιμο γέλιο σύντομα μετατρέπεται σε πραγματικό και μεταδοτικό γέλιο.

laughing-yoga-2.jpg

Aναπτύχθηκε από τον Ινδό φυσιολόγο Madan Kataria, που γράφει γι΄αυτήν την πρακτική στον βιβλίο του Laugh For No Reason 2002.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η γιόγκα γέλιου ασκούνταν πολύ νωρίς τα πρωϊνά σε δημόσια πάρκα, κυρίως από ομάδες ηλικιωμένων. Αργότερα, δημιουργήθηκε μια πιο τυπική εκδοχή και εκλαϊκεύτηκε ως "Laughter Clubs". Το πρώτο Laughter Yoga Club του Kataria άρχισε τη λειτουργία του στις 13 Μαρτίου 1995 στην Ινδία, με πέντε ανθρώπους σε ένα τοπικό δημόσιο πάρκο. Η ιδέα διαδόθηκε γρήγορα παγκοσμίως, ώστε το 2011, υπήρχαν περισσότερα από 8,000 Laughter Clubs σε 100 χώρες. Κάθε γκρουπ έχει επικεφαλής κάποιον "Laugh Captain".

Ποια είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται;

Το γέλιο μπορεί να προκληθεί εύκολα σε μια ομάδα ανθρώπων, μέσω της οπτικής επαφής, ενώ συμβάλλει και η παιχνιδιάρικη, ανάλαφρη διάθεση και οι ασκήσεις γέλιου. Το προσποιητό γέλιο γίνεται πολύ σύντομα πραγματικό και μεταδοτικό, κάτι το οποίο θα διαπιστώσετε μόλις το δοκιμάσετε.

laughing-yoga-1.jpg

Οι συνεδρίες ξεκινούν με διατάσεις, χαρούμενη μουσική, τραγούδια, παλαμάκια και σωματικές κινήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα κλίμα οικειότητας αποσκοπώντας στο να ξεπεραστεί οποιαδήποτε συστολή μπορεί να αισθάνεται όποιος παίρνει μέρος, υιοθετώντας μια παιχνιδιάρικη διάθεση.

Παράλληλα, οι ασκήσεις εκγύμνασης του σώματος αναμειγνύονται ασκήσεις αναπνοής, μέθοδος η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική και συχνή στην yoga.

Ποια είναι τα πολύτιμα πλεονεκτήματα της;

Τα οφέλη της laughing yoga είναι πολλά περισσότερα απ' αυτά που μπορείτε να φανταστείτε. Απελευθερώνεται η ντοπαμίνη -μία οργανική ουσία, η οποία ανήκει στην οικογένεια των κατεχολαμινών. Συγκεκριμένα, μεταφέρει τα μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο σου, όταν κάνουμε γυμναστική ή καταναλώνουμε κάποια αγαπημένη τροφή ή ποτό. Για τον λόγο αυτόν είναι γνωστή και ως ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας και η σεροτονίνη μια χημική ουσία που έχει πολλαπλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Εντοπίζεται κυρίως στον εγκέφαλο, στο έντερο και στα αιμοπετάλια. Θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην όρεξη, στα συναισθήματα, στην κίνηση, στη συμπεριφορά και στις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, συμβάλλοντας στην ευεξία. 

laughing-yoga-3.jpg

Πέρα από αυτό όμως συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, ωφελώντας μάλιστα ακόμα κι αυτούς που έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη και της καρδιαγγειακής υγείας. Κοινωνικοποιεί και βοηθάει μάλιστα τον αθλούμενο να γίνει πιο εξωστρεφής. Plus, ηρεμεί το σώμα και το πνεύμα, μειώνει τα επίπεδα άγχους και έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι σ' αυτή τη διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν άτομα απ΄ όλες τις ηλικίες.

    Η laughing yoga ίσως καταστεί ο νέος, αγαπημένος μας τρόπος εκγύμνασης, καθώς όχι μόνο εξασκεί το σώμα μας, αλλά ωφελεί σημαντικά την ψυχή μας και βελτιώνει κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό τη διάθεση μας -ακόμα και αν τη συγκεκριμένη περίοδο χρειαστεί να την πραγματοποιούμε από απόσταση με video calls ή και στο σπίτι με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους.