Τα μανιτάρια αποτελούν ένα σούπερ υγιεινό και διατροφικά θρεπτικό τρόφιμο, το οποίο μπορεί να ταιριάξει σε πολλές επιλογές γευμάτων, από το πρωί στην ομελέτα του brunch σας μέχρι μέσα σε μια τορτίγια στο ελαφρύ βραδινό σας. Μάλιστα, αποτελούν τη Νο1 πρόταση στο μενού των vegetarians, καθώς αντικαθιστούν ιδανικά το κρέας. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις πιο λαχταριστές συνταγές με μανιτάρια για όλες τις ώρες της ημέρας.
Bon Appétit!
Ομελέτα με μανιτάρια
Υλικά
- 4 αβγά
- 150γρ. μανιτάρια λευκά
- 100γρ. βούτυρο φρέσκο
- 100γρ. κασέρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε τα μανιτάρια σε φέτες. Σε ένα τηγάνι λιώνετε το μισό βούτυρο και σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνετε και κρατάτε στην άκρη. Σε ένα δεύτερο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο. Χτυπάτε καλά τα αβγά, αλατοπιπερώνετε και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Τοποθετείτε πάνω στα αβγά τα σοταρισμένα μανιτάρια και φετούλες κασέρι. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αναδιπλώνετε την ομελέτα σε μισοφέγγαρο και την πιέζετε να ενωθούν τα άκρα της. Σερβίρετε την ομελέτα ζεστή.
Μια συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη
Μανιτάρια στον φούρνο
Υλικά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. μανιτάρια champignon
- 1 κρεμμύδι, ξερό
- 1 σκ. σκόρδο
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 3-4 κλ. θυμάρι, φρέσκο
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κλ. δεντρολίβανο, + έξτρα για το σερβίρισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το θυμάρι, το μέλι, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα για 2-3 λεπτά. Μεταφέρουμε τα μανιτάρια, μαζί με το ζουμί τους, σε ένα ταψί, και το βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά. Σερβίρουμε μαζί με ένα κλωναράκι δεντρολίβανο.
Μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Σουβλάκια με μανιτάρια και χαλούμι
Υλικά
- 250 γραµ. χαλούμι
- 8 μικρά ασπρομανίταρα
- 8 ντοματίνια
- 4 χουρμάδες (αποξηραμένους)
Για τη μαρινάδα
- φρέσκια ρίγανη
- φρέσκο θυμάρι
- ελαιόλαδο
- ξύδι βαλσαμικο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε κόβοντας το χαλούμι σε μεγάλα καρέ. Βάζουμε το χαλούμι και όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με τα υλικά στο μπολ. Έπειτα, ανακατεύουμε καλά. Φτιάχνοντάς τα, περνάμε σε ξύλινα σουβλιά εναλλάξ χαλούμι μανιτάρια ντοματίνια, χουρμάδες. Ψήνουμε στη σχάρα λίγα λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε τα σουβλάκια με μανιτάρια και χαλούμι με πίτες και πράσινη σαλάτα.
Μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου