fbpixel

Search icon
Search
La Sagrada Familia: Το αριστούργημα του Gaudí ολοκληρώνεται μετά από σχεδόν 1,5 αιώνα
DESIGN NEWS

La Sagrada Familia: Το αριστούργημα του Gaudí ολοκληρώνεται μετά από σχεδόν 1,5 αιώνα

Αύριο θα φωτιστούν οι πύργοι στον εμβληματικό ναό της Βαρκελώνης εν όψει των Χριστουγεννιάτικων εορτασμών


Αργά αλλά σταθερά. Οι εργασίες της Sagrada Familia συνεχίζονται και το πιο εμβληματικό μνημείο της Βαρκελώνης βλέπει τους πύργους του να στολίζονται μέρα με τη μέρα. Στις 14 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε ο πύργος του Ευαγγελιστή Saint-Luc, αφήνοντας χώρο για την ολοκλήρωση του κτιρίου του Saint-Marc. Έτσι, η μορφή του λιονταριού, σύμβολο του πρώτου, τοποθετήθηκε μέσα στον αντίστοιχο πύργο, όπως και τα ακόλουθα γλυπτά: οι δύο πτέρυγες, το βιβλίο και το γλυπτό του τετράμορφου.

Η Sagrada Família στη Βαρκελώνη βρίσκεται στην τελική ευθεία της κατασκευής της, μετά από σχεδόν ενάμιση αιώνα εργασιών. Ο πρώτος λίθος μπήκε πριν από 140 χρόνια και, ελλείψει του ψηλότερου πύργου που θα είναι αφιερωμένος στον Ιησού, οι γύρω παίρνουν μορφή. Αν πέρυσι η καινοτομία στο ναό ήταν το άναμμα του άστρου που τον στεφανώνει, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία, αύριο Παρασκευή 16 του μηνός θα ανάψουν οι πύργοι των ευαγγελιστών Λουκά και Μάρκου, ταυτόχρονα με τη χριστουγεννιάτικη συναυλία που γιορτάζει η Βασιλική. 

Οι μοναδικοί φωτισμοί και η τελική ευθεία 

shutterstock-1636048345.jpg

Οι δύο πρόσφατα ολοκληρωμένοι πύργοι θα φωτιστούν για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου 2022. Ένα γεγονός που θα λάβει χώρα μετά την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συναυλία στη Βασιλική της Sagrada Família. Από εκεί κι έπειτα, θα φωτίζονται καθημερινά από το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου 2023, από τις 6:00 μ.μ. έως τις 10:00 μ.μ. Οι δύο νέες αυτές κατασκευές θα φτάσουν σε ύψος τα 135 μέτρα, μόλις τρία εκατοστά κάτω από το ύψος της Παναγίας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι εγκαινιάστηκε ο πύργος της Παναγίας και το φωτεινό αστέρι της. Στο μέλλον, προβλέπεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες στους πύργους των ευαγγελιστών Saint-Jean και Saint-Mathieu. Αυτοί θα ολοκληρωθούν το 2023. Τέλος, ο κεντρικός πύργος του Ιησού θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το 2026. 

Γνωρίζοντας περισσότερα 

sagrada-familia-torre.jpg

Η La Sagrada Família είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του Gaudí στη Βαρκελώνη. Πρόκειται για μια γιγαντιαία Βασιλική που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 1882. Σήμερα χρησιμοποιούνται νέα υλικά κατασκευής για τα οποία ορισμένοι αισθάνονται ότι ο ίδιος ο δημιουργός δεν συμφωνεί.

Οι πύργοι που είναι αφιερωμένοι στους ευαγγελιστές (οι δύο εναπομείναντες θα ολοκληρωθούν το 2023) θα περιβάλλουν τον πύργο του Ιησού (ο ψηλότερος, στα 172 μέτρα, προγραμματίζεται για το 2026) και θα έχουν ύψος 135 μέτρα: είναι οι τρίτοι ψηλότεροι πύργοι της εκκλησίας από τη στιγμή της κατασκευής. Οι κορυφές των δύο νέων πύργων θα φωτιστούν για πρώτη φορά στο τέλος της συναυλίας.

Οι πύργοι στεφανώνονται από τις φτερωτές μορφές του βοδιού και του λιονταριού, που αντιστοιχούν στον Λουκά και τον Μάρκο, σύμφωνα με τη χριστιανική εικονογραφία. Οι δύο πρώτες μορφές, καθώς και οι δύο που λείπουν για να συμπληρωθεί το σύνολο των τετραμόρφων, είναι έργο του γλύπτη Xavier Medina Campeny και αντιπροσωπεύουν τους αφηγητές της ζωής του Ιησού.

sagrada-familia-interior.jpg

Η κατασκευή και η τοποθέτηση των μεγάλων μορφών που στεφανώνουν τους πύργους ήταν ένα πολύπλοκο έργο. Πρώτα τοποθετήθηκαν τα φτερά, μετά το βιβλίο και τέλος η μορφή του τετράμορφου που αντιπροσωπεύει κάθε ευαγγελιστή.

Οι σκαλωσιές που κάλυπταν τους δύο νέους πύργους αφαιρέθηκαν την ώρα που τοποθετούνταν τα γλυπτά. Η απόληξη κάθε πύργου αποτελείται από ένα ελλειπτικό υπερβολοειδές ύψους εννέα μέτρων και το άθροισμα της τετράμορφης μορφής με τα φτερά και το βιβλίο (από λευκό μάρμαρο Θάσου) έχει μήκος 4,5 μέτρα.

Το καλύτερο σημείο για να δείτε τον φωτισμό των δύο νέων πύργων, σύμφωνα με την εκκλησία, είναι η Avinguda de Gaudí, στη γωνία της Carrer de Provença, που είναι και το πλησιέστερο σημείο. Το ίδιο βράδυ θα φωτιστεί και πάλι το αστέρι του πύργου της Μαρίας, το οποίο αποκαλύφθηκε στις 8 Δεκεμβρίου πέρυσι.