fbpixel

Search icon
Search
Ξερολιθιά: Mια πέτρινη κατοικία στη Σέριφο είναι υπόδειγμα εναρμόνισης με το φυσικό περιβάλλον
MAGAZINE

Ξερολιθιά: Mια πέτρινη κατοικία στη Σέριφο είναι υπόδειγμα εναρμόνισης με το φυσικό περιβάλλον

Ο παραδοσιακός τρόπος δόμησης γίνεται η βασική ιδέα για την αρχιτεκτονική μελέτη της Sinas Architects


Με πρόσοψη σχεδιασμένη να παραπέμπει σε έναν απαλό, φυσικό κυματισμό, το σπίτι απολαμβάνει την εκπληκτική θέα της θάλασσας από ψηλά, ενώ είναι όσο το δυνατόν δυσδιάκριτο, σχεδόν αόρατο. Βασικός στόχος για τον αρχιτέκτονα Γιώργο Σίνα και την ομάδα του ήταν να διερευνήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις και να πειραματιστούν με μια εναλλακτική μορφή του αρχέτυπου της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, δείχνοντας παράλληλα σεβασμό σε όλα τα βασικά στοιχεία που αποτελούν τον χαρακτήρα της. Θέλησαν η παρέμβαση να είναι ήπια και το κτίριο να καταφέρει τη μέγιστη αφομοίωσή του με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η κατοικία βρίσκεται σε μια απότομη πλαγιά στο Καλό Αμπέλι Σερίφου, η οποία είναι ντυμένη με διάσπαρτους άγριους, ακανθώδεις θάμνους και με όμορφους, μεγάλους, βραχώδεις σχηματισμούς. Το πιο σημαντικό στον σχεδιασμό ήταν οι πέτρινοι τοίχοι αντιστήριξης, που αποκαλούνται «λουριά» ή «ξερολιθιές» και δημιουργούνταν για σκοπούς καλλιέργειας της γης. Αυτά τα τοιχία, περίπου ένα μέτρο σε ύψος, σχημάτιζαν επίπεδες λωρίδες γης κατά μήκος της επιφάνειας της πλαγιάς, σαν καμπύλες βαθμίδες. Η ομάδα φαντάστηκε την πρόσοψη του κτιρίου σαν μια τέτοια ξερολιθιά, που εκτείνεται από τη μία άκρη του γεωτεμαχίου έως την άλλη, μια ήπια καμπύλη που χορεύει κι ελίσσεται. Βγαίνοντας προς τα έξω αποκτά ύψος, ενώ παράλληλα δημιουργεί χώρο εσωτερικά. Για να επιτευχθεί αυτό, όλοι οι χώροι τοποθετήθηκαν στη σειρά, ώστε να μπορέσουν να δώσουν το μεγάλο μήκος που απαιτείται.

x2a8186.jpg

Από τα πιο έντονα στοιχεία της κλασικής κυκλαδίτικης κατοικίας είναι και το δώμα της. Ιδιαίτερα όταν αυτό είναι ορατό λόγω θέσης. Η επόμενη μεγάλη απόφαση της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν να εξαφανιστεί αυτή η μεγάλη επιφάνεια και να ενοποιηθεί με το χωμάτινο και πέτρινο έδαφος. Έτσι, σκεπάστηκε με χώμα, ώστε ν’ αναπαραχθεί πάνω σε αυτήν το φυσικό τοπίο με την αντίστοιχη βλάστηση, και η αίσθηση της συνέχειας της πλαγιάς να γίνει με εξαιρετικά ομαλό τρόπο. Μάλιστα, είναι ελαφρώς καμπυλωτή (δεν είναι επίπεδη) κι αυτό την αφομοιώνει ακόμη περισσότερο με το τοπίο. Αν εξαιρέσει κανείς τις βατές επιφάνειες (βεράντες και αίθριο), όλο το υπόλοιπο κτίριο είναι αόρατο από την πάνω πλευρά του γεωτεμαχίου και από τον δρόμο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του κυκλαδίτικου σπιτιού είναι η ξύλινη πέργκολα. Αποτελείται από στρογγυλά δοκάρια και κολόνες, που καλύπτονται μ’ ένα ελαφρύ στρώμα μπαμπού. Το ίδιο χαρακτηριστικό εμφανίζεται στην οροφή των δωματίων και είναι ορατό από μέσα. Έτσι, αντί να τοποθετηθεί η πέργκολα στο μπροστινό μέρος, θεωρήθηκε ότι πρέπει να τοποθετηθεί κατά μήκος της γραμμικής ακολουθίας των χώρων μεταξύ της κύριας κατοικίας και του ξενώνα.

x2a8279.jpg

Η κύρια κατοικία των 115 τ.μ. περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα, υπνοδωμάτιο και βοηθητικούς χώρους, ενώ υπάρχουν και δύο ανεξάρτητοι ξενώνες 65 τ.μ. και υπόγειο. Η λιτή διακόσμηση στο εσωτερικό, με το ξύλο να κυριαρχεί ως υλικό, έχουν στόχο να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα αρχιτεκτονικά στοιχεία και την ευρηματική κατασκευή, καθώς και στο υπέροχο νησιώτικο τοπίο, που κλέβει την παράσταση.

Αbout

Ο Γιώργος Σίνας γεννήθηκε το 1971 στην Ottawa του Καναδά. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα, γνωρίζοντας ότι προοριζόταν να γίνει αρχιτέκτονας από τη στιγμή που δημιούργησε μια μεγάλη εκδοχή της Ακρόπολης, χρησιμοποιώντας μόνο λευκά legos, σε ηλικία 9 ετών! Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και αργότερα, η διαδρομή του τον οδήγησε στο Los Angeles της California, όπου είχε την ευκαιρία να σπουδάσει M.Arch στο SCI-Arc -πρωτοπόρος πρακτική Σχολή Αρχιτεκτονικής- για να βιώσει από πρώτο χέρι την εξαιρετική δουλειά φημισμένων αρχιτεκτόνων, όπως οι Frank Gehry, Eric Owen Moss και Frank Lloyd Wright.

Το Sinas Architects είναι ένα στούντιο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που εδρεύει στην Αθήνα. Είτε πρόκειται για μουσική διαλογισμού που γεμίζει τον αέρα είτε για την Πέμπτη (έκδοση ντίσκο) Συμφωνία του Μπετόβεν, η ομάδα ταλαντούχων και δημιουργικών νέων επαγγελματιών, με μια συλλογική εμπειρία που καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία έργων, ενώνει τις δυνάμεις της για να τα καταστήσει όλα δυνατά. Παρουσιάζοντας από την αρχή του σχεδιασμού όλη την κατασκευή, η μέθοδός της είναι να προσεγγίσουν το πεδίο κάθε έργου με μοναδικούς καινοτόμους τρόπους, πειραματισμούς, προκλητικές προκαταλήψεις, επιτυγχάνοντας παράλληλα υψηλής ποιότητας αισθητική και δημιουργώντας όμορφες αρχιτεκτονικές εμπειρίες.

Instagram: @george_sinas_

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΑΚΗΣ

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες! 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2021