Κυριακή σήμερα και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την περάσετε παρά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Εάν λοιπόν, θέλετε να τους προσφέρετε μια μοναδική στιγμή που θα τους δώσει την κατάλληλη φόρτιση μπαταρίας για να ξεκινήσουν δυναμικά την εβδομάδα τους ή απλά επιθυμείτε να εξιτάρετε τον ουρανίσκο τους δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε τις παρακάτω μακαρονάδες.
Super Tasty!
Λιγκουίνι πέστο µε λιαστές ντοµάτες
Υλικά
- 500 γραμ. λιγκουίνι
- 10 ημίλιαστες ντομάτες σε λάδι
Για το πέστο βασιλικού
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 φλ. φύλλα βασιλικού (πλατύφυλλος)
- 1/2 φλ. φύλλα δυόσμου
- 3 κ.σ. κουκουνάρι τριμμένο ή αμυγδαλόψυχα (καθαρισμένη και τριμμένη)
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. πεκορίνο
- 1/4 φλ. παρμεζάνα
- λίγο αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε την μακαρονάδα με λιγκουίνι πέστο βασιλικού, χτυπώντας σε ένα μπλέντερ τις ντομάτες με το λάδι τους, τα φρέσκα φύλλα του βασιλικού και του δυόσμου και το σκόρδο, μέχρι να πολτοποιηθούν. Μεταφέρουμε το πέστο σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το πεκορίνο, την παρμεζάνα, την αμυγδαλόψυχα, το λάδι, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε τα λιγκουίνι σε αλατισμένο νερό για 7'- 8' να γίνουν αλ ντέντε. Τα στραγγίζουμε και έτσι όπως στάζουν, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα πέστο που ετοιμάσαμε. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και σερβίρουμε.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ζυμαρικά με σάλτσα ταχίνι και πορτοκάλι
Υλικά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 πιπεριά πορτοκαλί
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 100 γρ. ταχίνι
- 400 γρ. κοράλλι ριγέ με κόκκινη φακή
- 150 γρ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει. Παράλληλα, τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις πιπεριές, το σκόρδο και το θυμάρι, και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, μια κουτάλα νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν και το ταχίνι. Σβήνουμε τη φωτιά, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το σουσάμι και ανακατεύουμε με την κουτάλα. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα, προσθέτουμε αλάτι, και ανακατεύουμε με την κουτάλα. Σερβίρουμε με σουσάμι, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Παπαρδέλες με μανιτάρια, κολοκύθα και μπούκοβο
Υλικά
- 1 πακέτο παπαρδέλες
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά μικρά, ολόκληρα
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 250 γρ. κολοκύθα ψίχα, σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1/2 - 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 60 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Εκτέλεση
Για τις παπαρδέλες με μανιτάρια, κολοκύθα και μπούκοβο, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1/2 φλ. τσαγιού από το νερό όπου τα βράσαμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι, την κολοκύθα, το σκόρδο και το μπούκοβο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και το θυμάρι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε, τα ζυμαρικά, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τις παπαρδέλες με μανιτάρια, κολοκύθα και μπούκοβο με την τριμμένη παρμεζάνα.
Συνταγή: Νικόλαος Κατσάνης
Σπαγγέτι ολικής αλέσεως με τόνο
Υλικά
- 400 γρ. Σπαγγέτι Ολικής Αλέσεως
- 1 κονσέρβα Ψιλοκομμένη Ντομάτα
- 360 γρ. κονσέρβα τόνο σε ελαιόλαδο (στραγγισμένο και σπασμένο σε κομμάτια)
- 1/3 φλ. κάπαρη
- 1/3 φλ. μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
Εκτέλεση
Βράζετε τα σπαγγέτι ολικής αλέσεως σε αλατισμένο νερό. Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά βάζετε 1 κ.γ. ελαιόλαδο και την ψιλοκομμένη ντομάτα, 1 κ.σ. μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το κρασί και αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί. Τέλος βάζετε την κάπαρη, τις ελιές, τον τόνο και ψήνετε για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Προσθέτετε τα σπαγέτο και 1-2 κ. σ. νερό ζυμαρικών -αν χρειαστεί- 1 κ.γ. ελαιόλαδο και αποσύρετε από τη φωτιά. Πασπαλίζετε με τον υπόλοιπη μαϊντανέ και σερβίρετε.
Συνταγή: Μάρσια Νικολάου