fbpixel

Search icon
Search
Κηδεία Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: Το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά
PEOPLE & MOMENTS

Κηδεία Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: Το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και το τελετουργικό


Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, κηδεύεται σήμερα ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 έτων την περασμένη Τρίτη, παλεύοντας με σοβαρό θέμα υγείας τις τελευταίες εβδομάδες. Από νωρίς το πρωί, στην Αθήνα καταφθάνουν royals από κάθε γωνιά του κόσμου, που έρχονται για να τον αποχαιρετήσουν, ενώ στη Μητρόπολη Αθηνών βρίσκονται από τα ξημερώματα και δεκάδες πολίτες, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον τελευταίο μονάρχη της Ελλάδας.

Το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο!

Τα βλέμματα στη Μητρόπολη


Τις τελευταίες ώρες καταφθάνουν στην Αθήνα royals που θα δώσουν το «παρών» στη Μητρόπολη και μετέπειτα στο Τατόι, προκειμένου να αποχαιρετήσουν από κοντά τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Λίγο πριν από τις 11 το πρωί, έφτασαν στη Μητρόπολη οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος με τον πρώτο να χαιρετά τον κόσμο, που τους υποδέχθηκε με ένα ζεστό χειροκρότημα, ενώ πάνω στο φέρετρο τοποθετήθηκε το στεφάνι της συζύγου του, Άννας Μαρίας, που είναι φτιαγμένο από λουλούδια μιγκέ, ίδια με αυτά που είχε στην νυφική της ανθοδέσμη. Η προσέλευση του κόσμου ήταν από πολύ νωρίς το πρωί τεράστια, ξεπερνώντας τον αναμενόμενο αριθμό, την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά. 

321611928-5533817403396623-6161826826645022699-n.jpg
CNN Greece / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Αντώντης Σαμαράς κι η Λίνα Μενδώνη ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο χώρο, ενώ όσον αφορά στη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας, τελικά ο Πρίγκιπας William δε θα βρεθεί στην Ελλάδα. Από τα ξημερώματα, στη χώρα βρίσκεται η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και θα είναι αυτή που θα εκπροσωπήσει τους royals της Βρετανίας στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Ορισμένοι από τους παριστάμενους έψαλλαν και τον εθνικό ύμνο, όσο περίμεναν για να χαιρετήσουν τη σορό.

Το τελετουργικό

Η σορός του τέως βασιλιά, ξεκίνησε από το Α' Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 το πρωί και στις 5:45 έφτασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου η πρόσβαση ήταν ελεύθερη έως τις 10.30 για όποιον επιθυμούσε να αποτίσει φόρο τιμής. Στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ θα συμμετάσχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Επιθυμία της οικογένειας, είναι πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό να έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της, ενώ στην κηδεία η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο, Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. 

325531294-5866274566792723-891601673061626024-n.jpg
Μαρί Σαντάλ, Βασίλισσα Λετίσια, πρίγκιπας Παύλος

Η διάταξη των θέσεων γίνεται βάσει πρωτοκόλλου και δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα βρίσκονται οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες, 6 στα δεξιά και 6 στα αριστερά του. Θα ακολουθήσει η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο θα βρίσκεται η οικογένεια του τέως βασιλιά και συγκεκριμένα, η σύζυγός του, Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη. Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών και τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος, ενώ πίσω τους θα καθίσουν οι πρώην βασιλείς και θα ακολουθήσουν οι διάδοχοι των θρόνων. Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, θα είναι αυτός που θα εκφωνήσει επικήδειο, ενώ θα κουβαλήσει το φέρετρό του μαζί με τον αδερφό του, Νικόλαο και τους δύο μεγαλύτερους γιους του. Λίγο μετά τη 13:00 θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, προκειμένου να οδηγηθεί ο τέως βασιλιάς στην τελευταία του κατοικία και θα ακολουθήσει η ταφή στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου.