fbpixel

Search icon
Search
Κεφάλαιο ζήλιας: Πότε ξεφεύγει από τα όρια της λογικής;
PSYCHOLOGY

Κεφάλαιο ζήλιας: Πότε ξεφεύγει από τα όρια της λογικής;

Όταν χάνεται ο έλεγχος


Μια σχέση για να ευδοκιμήσει χρειάζεται ένα απαραίτητο συστατικό κι αυτό δεν είναι άλλο από την εμπιστοσύνη. Αυτή πολλές φορές απειλείται από το αίσθημα της ζήλιας, η οποία δεν εκδηλώνεται με μια συγκεκριμένη μορφή, αλλά μπορούμε να την εντυπώσουμε σε πολλές περιπτώσεις. Πότε αυτή ξεπερνάει τα όρια; Πρόκειται για ένα στοιχείο, το οποίο πολύ εύκολα από την μια στιγμή στην άλλη μετατρέπεται σε μια ανησυχητική συμπεριφορά.

Η «αρρωστημένη» - παθολογική ζήλια είναι ένα παιχνίδι μυαλού, ένας ψυχολογικός πόλεμος με τον εαυτό μας. Είτε είναι έμφυτο χαρακτηριστικό μας είτε γεννήθηκε εξαιτίας ενός λανθασμένου συντρόφου, θεωρείται κατασταλτικός παράγοντας για έναν δεσμό. Οφείλουμε να μάθουμε πως κανένας άνθρωπος δεν είναι κτήμα μας και όλοι μας εξακολουθούμε να θεωρούμαστε ελεύθεροι πολίτες. Επομένως, η άκρως πιεστική καθημερινότητα και οι συνεχείς καβγάδες, λόγω της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς, αναμφισβήτητα είναι αιτία χωρισμού.

Ο έρωτας δεν αποτελεί πάντοτε την απάντηση στο κομμάτι της ζήλιας. Δεν σημαίνει πως επειδή ερωτευτήκαμε, έχουμε το δικαίωμα να ασκούμε οποιοδήποτε είδος ψυχολογικής φόρτισης στο σύντροφό μας. Γι' αυτό και η εμπιστοσύνη είναι συχνά η λέξη-κλειδί. Εάν αντιλαμβάνεστε πως δεν είστε σε θέση να ισορροπήσετε το προκείμενο συναίσθημα, τότε δουλέψτε με τον εαυτό σας. Τις περισσότερες φορές που ένας άνθρωπος οδηγείται σε υπερβολικές στάσεις είναι λόγω της ανασφάλειάς του. Προσπαθήστε να αναζητήσετε τι είναι αυτό που πραγματικά σας ωθεί εκεί και αποκόψτε το από τη ζωή σας, είτε είναι πρόσωπο ή κατάσταση, επειδή έχει αντίκτυπο και σε εσάς τους ίδιους. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούν να σας βοηθήσουν οι ψυχολόγοι, οι οποίοι θα σας κατευθύνουν, ώστε σταδιακά να το αποβάλλετε.

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σύντροφος εκφράζει παθολογική ζήλια. 

Σας αποκόβουν από τους φίλους σας

Νιώθουν απειλή από οποιονδήποτε βρίσκεται γύρω σας, με αποτέλεσμα να θέλουν να είστε μόνο μαζί τους. Αντιδρούν αρνητικά στις εξόδους σας και φυσικά θέτουν όρια στο πως θα διασκεδάζετε. Εάν θεωρούν πως η παρέα σας δεν είναι η «κατάλληλη» για τη σχέση σας θα προσπαθήσουν να την περιορίσουν.

11-awY4H.jpg

Ελέγχουν τη ζωή σας

Όσα χρόνια κι αν είστε σε σχέση δεν είναι επιτρεπτό να παραβιάζει κανένας τα προσωπικά σας δεδομένα. Αυτό συνήθως στην εποχή μας συμβαίνει με το κινητό, τσεκάροντας τα μηνύματα και τις κλήσεις. Ακόμη και στην περίπτωση που το γνωρίζετε και μάλιστα το κάνετε και οι δύο, τότε ο δεσμός σας δεν βρίσκεται σε καλά επίπεδα και απουσιάζει απόλυτα το υγιές στοιχείο.

Βρίσκουν αφορμές για καβγά

Είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι θα αποζητήσουν γεγονότα για να προσβάλλουν τον σύντροφό τους, επικαλούμενοι την απιστία ή γενικότερα το ψέμα. Οι εντάσεις μπορούν να ξεκινήσουν, επειδή χαιρετήσατε έναν παλιό γνωστό ή εάν του πείτε πως γνωρίσατε άτομα του αντίθετου φίλου. Αμέσως, θα τους κυριεύσει η ζήλια και θα επινοήσουν δικές τους ιστορίες, ώστε να αποδείξουν πως κάτι κρύβεται από πίσω.

Ανάκριση

Είναι τελείως διαφορετικό να μοιράζεστε μεταξύ σας τι έχετε προγραμματίσει για την ημέρα ή να συζητήσετε πως κύλησε ο χρόνος σας από το να σας «στήνει στο τοίχο». Ξεκινάει, λοιπόν, μια διαδικασία κατά την οποία επιθυμούν να τον ενημερώσετε για την παραμικρή λεπτομέρεια. Μάλιστα, αυτό θα προκληθεί και εάν καθυστερήσετε, έστω και ελάχιστα, να απαντήσετε στο μήνυμα ή να σηκώσετε το τηλέφωνό σας.

shutterstock-1914105139.jpg

Σας επιβάλλουν το πώς θα ζείτε

Προκειμένου, να γνωρίζουν κάθε σας βήμα για να νιώθουν «ασφαλείς» θα σας ορίσουν το τι να κάνετε στην καθημερινότητά σας. Αυτό μπορεί να αφορά το εργασιακό σας περιβάλλον, τα μαγαζιά που βγαίνετε, τα ρούχα που επιθυμείτε να φορέσετε, τα σχέδιά σας για το μέλλον. Στο συνολικό το lifestyle σας.

Εννοείται πως δεν δύναται να είμαστε σίγουροι απόλυτα για τις πράξεις των άλλων, όμως αναφερθήκαμε σε ακραίες μορφές ζήλιας. Οποιαδήποτε στιγμή διαπιστώσετε πως δεν είστε χαρούμενοι ή συμβαίνει κάτι ανεξήγητο που σας ωθεί σε σκέψεις, τότε πάρτε το διάλειμμά σας έως ότου ξεκαθαρίσετε την κατάσταση και αποφασίσετε αυτό που είναι καλύτερο και για τους δύο.