fbpixel

Search icon
Search
Καύσωνας: Πώς να αντιμετωπίσετε τις υψηλές θερμοκρασίες
WELLNESS

Καύσωνας: Πώς να αντιμετωπίσετε τις υψηλές θερμοκρασίες

Το καλοκαίρι μπήκε δυναμικά κι εμείς σας δείχνουμε πώς να διαχειριστείτε τη ζέστη


Ο Ιούνιος έφερε μαζί και υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες όλο και ανεβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Ρεκόρ ζέστης έχει προκληθεί σε πολλές περιοχές στον πλανήτη, από Αμερική μέχρι Ευρώπη, η Ελλάδα επίσης «βασανίζεται» από αυτήν. Αν λοιπόν, δεν έχετε εντάξει στο άμεσο πρόγραμμά σας κάποια εξόρμηση στην παραλία, εμείς σας δείχνουμε πώς μπορείτε να δροσιστείτε και να ανακουφιστείτε από τις ζέστες αποτελεσματικά. 

shutterstock-1761076565.jpg

Πώς το σώμα ρυθμίζει τη θερμότητα

Το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζει τη θερμότητα με διαφορετικούς τρόπους: με εξάτμιση (με άλλα λόγια, εφίδρωση), ακτινοβολία, ή απελευθέρωση θερμότητας στον περιβάλλοντα αέρα, συναγωγή, η οποία συμβαίνει όταν περιβάλλεστε από ψυχρότερο αέρα (γι' αυτό και ο κλιματισμός είναι τόσο αποτελεσματικός)- και αγωγή, ή μεταφορά της θερμότητας του σώματος σε κρύο νερό ή πάγο. Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στη ζέστη από άλλους, συνήθως ανάλογα με το περιβάλλον, τη φυσιολογία και την προηγούμενη έκθεσή τους στη ζέστη. Σημείωση: Ειδικά αν είστε πιο γυμνασμένοι αερόβια και αν έχετε τακτικά αυξημένη θερμοκρασία του σώματος μέσω της άσκησης, μπορεί να είστε καλύτερα εγκλιματισμένοι σε ένα θερμότερο περιβάλλον ή να έχετε αυξημένη θερμοκρασία σώματος. Η αλήθεια είναι ότι μετά από αρκετές ημέρες έκθεσης σε ζεστό καιρό, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να προσαρμόζονται, ωστόσο, αν μπαινοβγαίνετε συνέχεια στον κλιματισμό, αυτό μπορεί να γίνει προβληματικό.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια του καύσωνα

  • Αποφύγετε την άσκηση σε συγκεκριμένες ώρες. Η ζέστη τείνει να κορυφώνεται το απόγευμα, οπότε προγραμματίστε τις υπαίθριες δραστηριότητές σας το πρωί. 
  • Ντυθείτε κατάλληλα. Προτιμήστε ελαφριά, φαρδιά ρούχα και υφάσματα που «αναπνέουν». 
  • Ξεκινήστε την ημέρα σας καλά ενυδατωμένοι. Αν διψάτε, δεν θα είστε σε θέση να ιδρώσετε σωστά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δροσιστείτε τόσο αποτελεσματικά. Φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένοι και αν ασκείστε σε εξωτερικούς χώρους, πιείτε περίπου τόση ποσότητα όση χάσατε με τον ιδρώτα συν λίγο παραπάνω. 
  • Αν δεν αισθάνεστε καλά, απομακρυνθείτε από τον ήλιο. Αναζητήστε ένα σκιερό σημείο ή πηγαίνετε σε εσωτερικό χώρο αν αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα όπως κράμπες από τη ζέστη, πονοκέφαλο ή υπερβολική εφίδρωση.
shutterstock-1536900524.jpg

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να δροσιστείτε γρήγορα

Ψεκάστε τον εαυτό σας με νερό. Το να σας δροσίζετε με νερό είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για να προάγετε την ψύξη. Προσομοιώνει την εφίδρωση στο δέρμα και στη συνέχεια την εξάτμιση και τη συναγωγή ψύξης του δέρματος. Αυτή η στρατηγική μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό.

Μουλιάστε τα χέρια και τα πόδια σας. Τα άκρα είναι «καταπληκτικοί ακτινοβολητές θερμότητας, ειδικά όταν έχουμε αυξημένη βαθιά θερμοκρασία σώματος.

Διατηρήστε ένα απόθεμα παγοκύστες στην κατάψυξη. Μπορείτε να πιέσετε μία στο πρόσωπό σας, τα χέρια ή τα πόδια σας. Αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Προσέξτε: είναι καλύτερο να μην τοποθετείτε παγοκύστες απευθείας στο δέρμα σας- κρατήστε ένα λεπτό στρώμα υφάσματος, όπως ένα πουκάμισο ή ένα πανί, ενδιάμεσα.

Κρατήστε τον δροσερό αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Ακόμη και σε μια καυτή μέρα, θα υπάρχουν σχετικά δροσερά χρονικά διαστήματα - συνήθως από τις 3 έως τις 7 π.μ. Προσπαθήστε να μεταφέρετε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτόν τον δροσερό αέρα στο σπίτι σας, κρατώντας τα παράθυρα ανοιχτά. Στη συνέχεια, ακριβώς όταν βγει ο ήλιος, κλείστε τα. Σκεφτείτε να επενδύσετε σε κουρτίνες σκίασης, οι οποίες θα μειώσουν την ποσότητα θερμότητας που μεταφέρεται στο εσωτερικό μέσω των παραθύρων σας.