fbpixel

Search icon
Search
Karl Lagerfeld Exposed:  Κυκλοφορεί η βιογραφία που αποκαλύπτει κάθε καλά κρυμμένο μυστικό του παρελθόντος του
LIFE & CAREER

Karl Lagerfeld Exposed: Κυκλοφορεί η βιογραφία που αποκαλύπτει κάθε καλά κρυμμένο μυστικό του παρελθόντος του

Το «Ein Deutscher in Paris» ανατρέπει τα δεδομένα για τη ζωή του θρυλικού σχεδιαστή & το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειάς του


Το νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες και αφιερώνεται στη ζωή του εμβληματικού σχεδιαστή του οίκου Chanel, που έφυγε πέρυσι από τη ζωή, φέρνει στο φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις για τη σχέση των γονιών του με τους Ναζί. Στις σελίδες του "Ein Deutscher in Paris" γίνεται πλήρης αναφορά για τη ζωή τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του, για την οποία μιλούσε με τα καλύτερα λόγια μέχρι τον θάνατό του. Τελικά, το βιβλίο διαμορφώνει τα δεδομένα...

The book

71sovvuzfl.jpg

Παρόλο που μέχρι τον θάνατό του προσπαθούσε να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειάς του, η ζωή του θρυλικού designer βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και ανατρέπει να δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Συγκεκριμένα, το βιβλίο που φέρει τον τίτλο "Ein Deutscher in Paris" κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου κι επιμελήθηκε από τον δημοσιογράφο Alphons Keiser, ο οποίος πραγματοποίησε με τον καλύτερο και πιο λεπτομερή τρόπο την απαραίτητη έρευνα για να ανακαλύψει κάθε καλά κρυμμένο μυστικό και την παραμικρή πτυχή της ζωής τόσο του ίδιου όσο και των γονιών του. Ξεφυλλίζοντας κανείς τις 383 σελίδες, γνωρίζει από την αρχή την πορεία του εκλιπόντος σχεδιαστή που απασχόλησε ουκ ολίγες φορές τα media και τις πασαρέλες.

Όσα αποκαλύφθηκαν για τη σχέση τους με τους Ναζί

Φέροντας την εκδοτική υπογραφή του οίκου C. H. Beck, σε μια από τις σελίδες του βιβλίου πήρε τη θέση της μια οικογενειακή φωτογραφία στην οποία ποζάρει ο τότε τετράχρονος Karl με τους γονείς του, ενώ τη στιγμή εκείνη απαθανατίστηκε η σημαία με τη σβάστικα να κυματίζει σε κοντάρι. Η φωτογραφία αυτή που εντάσσεται σε μια από τις πολλές από κοινού στιγμές τους, αποτελεί κομμάτι από το άλμπουμ της οικογένειας που διασώζεται από το 1938.

Αυτός ήταν και ο λόγος που στάθηκε ως αφορμή για περαιτέρω έρευνα και πρόκληση ερωτηματικών στην κατά τ' άλλα ιδανική ζωή του σχεδιαστή...
11056646.jpg
Κarl Lagerfeld

Ο πατέρας του, Otto Lagerfeld, ήταν ιδρυτής της εταιρίας συμπυκνωμένου γάλακτος Glücksklee στη Γερμανία. Όσο οι επιχειρήσεις τα πήγαιναν ανέλπιστα καλά με τα έσοδα να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και με ετήσιο κύκλο εργασιών 50.000 Reichsmark (περίπου 180.000 ευρώ δηλαδή), το 1934 αγόρασε το αρχοντικό Gut Bissenmoor, ενώ τα επιχειρηματικά του βήματα αυξάνονταν με ιλιγγιώδη τρόπο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, ο κύκλος εργασιών είχε φτάσει στο αντίστοιχο των 280.000 ευρώ της σημερινής εποχής.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου, όμως, η ραγδαία εξέλιξη κι επιτυχία του Otto έφτασε με πολύ κόστος, όπως αποδίδεται από κρυφά αρχεία και αποδεικτά στοιχεία. Ο Keiser ανακάλυψε πως και οι δύο γονείς του Karl ήταν μέλη του Ναζιστικού Κόμματος, όπως είχε αναφέρει και στο παρελθόν ένα δημοσίευμα του WWD. Ο συγγραφέας στράφηκε σε αρχεία που δείχνουν ότι ο Otto Lagerfelf εντάχθηκε στο κόμμα τον Μάιο του 1933, τέσσερις μήνες μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, τη στιγμή που μια τέτοια κίνηση δεν ήταν ασυνήθιστη για τους επιχειρηματίες που ήλπιζαν πως θα ευνοηθούν από το νέο φασιστικό καθεστώς.

Μέσα σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, η εταιρία εξασφάλισε μια προσοδοφόρα σύμβαση για την προμήθεια του στρατού με συμπυκνωμένο γάλα. Για να καλύψει τη ζήτηση, η επιχείρηση απασχολούσε περίπου 80 Πολωνούς και τους λεγόμενους «Ανατολικούς Εργάτες», που ήταν σκλάβοι οι οποίοι διανέμονταν από τους Ναζί σε πιστούς ιδιοκτήτες εταιριών.

Μετά το γεγονός αυτό, ο ίδιος ο Karl μετακόμισε στο Παρίσι κατά το 1952 με σκοπό να στρέψει τη ζωή του μακριά από τον φαύλο κύκλο της βιομηχανίας και τα απότοκα που αυτή φέρνει.
991f1ed236d25b9eb939ac62edeeb8eb.jpg
Karl Lagerfeld, 1984

Η «εμμονή» του να κρατήσει κρυφή την προσωπική του ζωή

Θέλοντας να διαμορφώσει εκ νέου τη ζωή του και να μην τεθεί υπέρ κανενός κόμματος και πολιτικής πεποίθησης, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο σχεδιαστής προσπάθησε να απομακρύνει τα media από κάθε στοιχείο που αφορούσε τόσο τη ζωή όσο και τις απόψεις του ίδιου και της οικογένειάς του. Το 2007 κατέθεσε αγωγή όταν η συγγραφέας Aliceia Drake άρχισε να ψάχνει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια για το άγνωστο παρελθόν του, λέγοντας γι' αυτήν πως ανήκει στη «σκληρή κερδισμένη μεσαία τάξη». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως το βιβλίο της "The Beautiful Fall" ήταν εισβολή στην ιδιωτική ζωή του και ζήτησε να επιβληθεί πρόστιμο στη συγγραφέα και να απαγορευτεί η κυκλοφορία του. Τελικά, ο Karl έχασε τη δίκη.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό το διάστημα της παιδικής του ηλικίας, για το οποίο ο ίδιος δεν επιθυμούσε ποτέ να αναφέρεται. Η στάση αυτή που διατηρούσε ίσως και να αποτελούσε ένα αμυντικό στοιχείο για τις πεποιθήσεις των γονιών του.

abaca-157126-01.jpg

Συζητώντας με περισσότερους από 100 συγγενείς, φίλους και πρώην υπαλλήλους και μελετώντας διεξοδικά επιστολές κι έγγραφα για να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας του Karl Lagerfeld, ο συγγραφέας-ερευνητής του νέου αυτού βιβλίου έφερε στην επιφάνεια όλα όσα δε βρέθηκαν στη δημοσιότητα εδώ και χρόνια, μετατρέποντας τις φήμες σε αληθινά γεγονότα με ονόματα και αποδείξεις. Η σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Karl εστίαζε στην ατελείωτη χλιδή, στην απαράμιλλη αισθητική και στην ολοένα και αυξανόμενη φήμη. Πάνω από όλα όμως, ήταν ένας άνθρωπος που προσπαθούσε με κάθε τρόπο και με το προσωπείο μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της μόδας, να αξιοποιήσει τη ζωή του βάσει των δικών του απόψεων και στάσεων, μακριά από οτιδήποτε τοξικό χαρακτήριζε την οικογένειά του.