fbpixel

Search icon
Search
Κάννες: Όλα όσα γνωρίζουμε για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου το 2021
ARTS & CULTURE

Κάννες: Όλα όσα γνωρίζουμε για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου το 2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ετοιμάζεται για την 74η χρονιά διοργάνωσης


Οι Κάννες, γνωστές για την πλουσιοπάροχη ζωή τους, χαρακτηρίζονται σαφώς και από το διαχρονικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Η διοργάνωση που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις Κάννες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί φέτος παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κι άλλα ανάλογα event, λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Η περσινή χρονιά δεν κατάφερε να φιλοξενήσει την λαμπρή διοργάνωση, αλλά το 2021 η παραγωγή προετοιμάστηκε κατάλληλα για να επιτευχθεί πάνω απ’ όλα με ασφάλεια.

Πότε θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ;

picture1.png

Η ημερομηνία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες προβλεπόταν για τον Μάιο, την περίοδο 11-22 του μηνός, αλλά λόγω της κατάστασης με τον covid-19 που δυστυχώς δεν έχει βελτιωθεί, ειδικότερα στην Γαλλία που τα κρούσματα ανεβαίνουν, τα σχέδια τους άλλαξαν και η ημερομηνία μεταφέρθηκε για τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, συζητούν για τις 6-17 Ιουλίου, για τον λόγο του ότι τέλη Ιουνίου φιλοξενείται το φεστιβάλ διαφήμισης στον ίδιο χώρο.

Βέβαια, επικρατεί μια ανησυχία γύρω από την ημερομηνία διεξαγωγής της διοργάνωσης. Ο Τιερί Φρεμό, διευθυντής του Φεστιβάλ, φαίνεται να θέλει να μεταθέσει το Φεστιβάλ για τον Οκτώβριο. Αυτή η σκέψη, όμως, δεν δείχνει να πραγματοποιείται, καθώς το φθινόπωρο διεξάγονται άλλα τέσσερα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως το φεστιβάλ Βενετίας. Επομένως, η ημερομηνία παραμένει για τον Ιούλιο μέχρι κάποια επίσημη ανακοίνωση από τους διοργανωτές.

Ποιον θα δούμε στην κριτική επιτροπή;

festival-de-cannes-1581-107733332.jpeg

Ο Spike Lee αναφέρεται πως θα είναι το πρόσωπο που θα προεδρεύσει την φετινή χρονιά και μάλιστα θα αποτελέσει και τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της κριτικής επιτροπής. Ο γνωστός ακτιβιστής και σκηνοθέτης είχε προτιμηθεί ήδη από την περσινή χρονιά του 2020, που δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε και ο ίδιος ορκιζόταν πως θα καταφέρει να επιστρέψει στο φεστιβάλ, όπως και έγινε. Θα λέγαμε πως έχει και μια ιδιαίτερη σχέση με το εν λόγω event, καθώς δύο ταινίες του είχαν κάνει πρεμιέρα στις Κάννες, όπως το «She’s Gotta Have It» του 1986, το «Do the Right Thing» του 1989 και το «BlacKkKlansman» του 2018.

Σημαντικά στελέχη του Φεστιβάλ μίλησαν με απερίγραπτο ενθουσιασμό και απέραντο θαυμασμό στο πρόσωπο του Lee. Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο Pierre Lescure, ανέφερε πως «Στους μήνες αβεβαιότητας που μόλις περάσαμε, ο Spike Lee δεν σταμάτησε ποτέ να μας ενθαρρύνει. Αυτή η υποστήριξη τελικά επιτυγχάνεται και δεν θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε μια πιο ισχυρή προσωπικότητα για να χαρτογραφήσουμε τις ταραγμένες στιγμές μας». Ο Thierry Frémaux, γενικός εκπρόσωπος των Καννών, δεν έλλειψε να μιλήσει και να δηλώσει πως «Ο ενθουσιασμός και το πάθος του Lee για τον κινηματογράφο μας έδωσε μια τεράστια ώθηση ενέργειας για να προετοιμάσουμε το μεγάλο φεστιβάλ που περίμεναν όλοι».

Ποια ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες;

Η φετινή ταινία ακούει στο όνομα «Annette» -του Leos Carax με πρωταγωνιστές τους Adam Driver και Marion Cottillard. Η ταινία θα ανοίξει το Φεστιβάλ, ενώ θα λάβει μέρος και στο διαγωνιστικό κομμάτι του. Ένα ανερχόμενο μουσικό μιούζικαλ, το οποίο φωτογραφίζει τη ζωή της Anette. Η ταινία θα μας μιλήσει για ένα ζευγάρι, έναν προκλητικό stand-up comedian και τη σύζυγό του που ασχολείται με την όπερα-μια παγκοσμίως γνωστή σοπράνο, οι οποίοι απέκτησαν ένα κοριτσάκι. Η ζωή τους από τότε δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια, καθώς η κόρη τους γεννήθηκε με ένα μοναδικό χάρισμα που θα τους αλλάξει για πάντα. Ενθουσιασμένοι οι παραγωγοί του Φεστιβάλ χαρακτηρίζουν την ταινία ως «αινιγματική» και ειδικότερα ο πρόεδρος του Φεστιβάλ επισημάνει: 

«Κάθε ταινία του Leos Carax είναι ένα γεγονός. Κι αυτή εδώ παραδίδει όλα όσα υπόσχεται. Το «Annette» είναι το δώρο που όλοι όσοι αγαπούν το σινεμά, τη μουσική και την τέχνη, ήλπιζαν, αυτό που λαχταρούσαμε την προηγούμενη χρονιά. Το σινεμά του Carax είναι μια έκφραση των δυνατών αυτών πράξεων, της μυστηριώδους αλχημείας που κάνει το σινεμά την ίδια στιγμή μοντέρνο κι αιώνιο». 

picture2.png

Θα συμμετέχει η Θεσσαλονίκη στις Κάννες ;

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σπουδαία παγκοσμίως και η τιμή να έχουμε την δυνατότητα σαν πόλη και σαν χώρα να συμμετάσχουμε είναι τεράστια. Τον Ιούλιο, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη πάει στις Κάννες. Για δεύτερη χρονιά, η συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ενισχύουν το πρόγραμμα «Thessaloniki goes to Cannes», μέσω του οποίου 5 ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ, θα παρουσιαστούν στο φετινό Marche du Film των Καννών.